Google oslavuje dvacetiny. Připomeňme si, jak ovlivnil naše životy

Google oslavuje dvacetiny. Připomeňme si, jak ovlivnil naše životy

Dnes je tomu přesně dvacet let od založení společnosti, která výrazně ovlivnila svět, ve kterém žijeme a způsob, jakým každodenně komunikujeme s okolím. Pokud jste někdy přemýšleli nad tím, co všechno Google a služby, které pod něj spadají, umožnily, najdete to přesně v tomto článku. Můžete tedy přestat Googlovat a pustit se do čtení.

Úvod

Google je jedním z mála příkladů, kdy se název společnosti stane natolik známým, že se přetaví v obecný název pro určitou činnost, výrobky nebo služby. Googlovat a vygooglit přitom už dávno nejsou termíny používané pouze u mladší generace. Google však není „jen“ o hledání informací a zábavě. I díky němu se totiž mohly rozvinout nové formy podnikání na internetu. Pojďme se ale na historii Googlu podívat pěkně popořadě, od skromných začátku až k megalomanským plánům do budoucnosti.

Google
Zleva Larry Page a Sergei Brin

1995 a 1996

Během doktorského studia na Stanford University se poprvé seznámili zakladatelé Googlu Larry Page a Sergei Brin, který se svými rodiči emigroval z tehdejšího sovětského svazu. Uvědomují si, že zatím nikdo neanalyzoval tehdejší World Wide Web a prolinkování jednotlivých stránek. Obdobně jako u akademických prací, kde se kvalita často odvozuje od počtu citování, chtěli určit sílu webových stránek. Představili tedy Backrub (dnes známý jako indikátor síly stránek – PageRank). Backrub řešil problém u tehdejších vyhledávačů (např. AltaVista), které odpovědi na vyhledávaný dotaz negenerovaly podle relevantnosti a stránka relevantní pro uživatele tedy mohla být na třetí stránce výsledků, ale také klidně na sté.

1997

Původně nazvaný projekt Backrub byl přejmenován na Google. Jednalo se o slovní hříčku odvozenou od Googol – označující číslo jedna se sto nulami. Název měl také poukázat na to, že Google měl v plánu poskytnout téměř nekonečné množství výsledků. Nejprve zvažovali název What Box, který ale zněl podobně jako Wet Box. Kvůli obavám spojování jejich podnikání s porno průmyslem se nakonec rozhodli pro Google.

Google Storage
Původní Google úložiště o velikosti 40 GB bylo kvůli snadné rozšiřitelnosti a levné ceně postaveno ze stavebnice LEGO

1998

Jejich search engine system získal pozornost nejen na akademické půdě, ale i u investorů ze Silicon Valley. V roce 1998 byla oficiálně založena společnost Google poté, co zakladatelé získali šek na 100 000 amerických dolarů. Následně se společnost z akademických prostor přestěhovala do garáže patřící zaměstnankyni Susan Wojcicki (nyní CEO YouTube). V tomto roce už Google dosáhl mety 500 000 vyhledávaných výrazů za den a přišel s prvním obrázkem (tzv. „doodle“) nad vyhledávacím okýnkem Google, který byl věnován slavnému festivalu Burning Man.

1999

Google získává další investici ve výši 25 milionů dolarů a stěhuje se z garáže do kanceláří.

2000

Google už ovládá 15 jazykových verzí a otevírá kancelář v New Yorku. Spouští AdWords, službu pro inzerenty, kteří se mohou zobrazit v placených výsledcích vyhledávání. Na začátek s pouhými 350 zákazníky.

2001

První akvizice Deja.com, společnost otevírá kancelář v Tokyu a Obrázky Google spouští s 250 miliony obrázků v databázi.

2002

Spuštěna první Google API pro Google News, otevírá se kancelář v Sydney a také je představena služba Froggie – později pojmenována jako Google Shopping.

2003

Spuštěn AdSense – možnost umístit reklamy z reklamního systému Google AdWords na stránkách, za které majitelé stránek dostávají provize. Pořádá se první CodeJam, kde programátoři soutěží o ceny, a spouští se Google Print (nyní známý jako Google Books).

2004

Zaměstnanec Googlu přichází se službou Orkut (Google svým zaměstnancům doporučuje věnovat 20 % času na vymýšlení vlastních produktů). Jedná se o první sociální síť od Googlu populární zejména v Indii a Brazílii. Google v tomto roce také spouští Gmail a a zároveň dochází k akvizici společnosti Keyhole, kterou přejmenuje na Google Earth.

2005

Spuštění Google Maps, je představen Gmail pro mobilní zařízení a úspěšně spuštěn Google Analytics, který měří návštěvnost a další informace u webových stránek.

2006

Spuštění Google Calendar, Google Finance, Google Translate. Ve stejném roce též Google získal YouTube za 1,65 miliardy dolarů a Oxford English Dictionary přidává do svého slovníku termín Google jako sloveso.

2007

Poprvé se ukazuje StreetView v Google Maps a je vypuštěna první verze mobilního OS Android.

2008

Google spouští svůj vlastní prohlížeč Google Chrome, který umožňuje vyhledávání pomocí hlasu a pořádá svou první konferenci Google I/O v San Francisku.

2009

Je založen vlastní Venture Capital Fund. Zároveň je přidána možnost navigace do Google Maps. Google oznamuje vývoj nového operačního systému Google Chrome. Úspěšně proběhlo také založení společnosti Waymo zaměřené na testování a vývoj technologií pro autonomní vozidla s cílem postavit autonomní vozidlo do roku 2020.

2010

Google oznamuje plány na vybudování ultrarychlé broadbandové síť, spouští Google TV a také světu ukazuje Google Instant – službu, které zobrazuje výsledky hledání ještě když píšete.

2011

Spuštění sociální sítě Google+ a také spuštění platební služby Google Wallet.

2012

Odhalen Project Glass a spuštění cloudového úložiště Google Drive a obchodu Google Play.

2013

Spuštění Google Hangouts. Představení projektu Loon, který poskytuje internet v odlehlých oblastech pomocí héliových balónů. Spuštěn Chromecast – přehrávač audio/video obsahu na TV a jiných systémech skrze streamování přes Wi-Fi. OS Android dosahuje jedné miliardy aktivací.

2014

Akvizice společnosti Nest, která se zaměřuje na výrobu domácího příslušenství ovládaného přes Wi-Fi. Oznámen nový projekt zaměřený na výrobu miniaturních zařízení/elektroniky aplikované do kontaktní čočky, která u diabetiků změří hladinu cukru. Spuštění systému Android Wear pro wearables.

2015

Ukončení prodeje Google Glass v lednu 2015 s příslibem práce na dalších modelech. CEO Googlu Sundar Pinchai oznámil reorganizaci společnosti a přesunutí Googlu pod holdingovou společnost Alphabet, aby byly aktivity Googlu více průhledné a zároveň to umožnilo větší autonomii jiným dceřiným společnostem, které nejsou zaměřené pouze na internetové služby.

2016

Google spouští výukový program přes Udacity (poskytovatele on-line vzdělávacích kurzů). Více využívá „deep learning“, který je využíván v Google Translate, Google Photos a Google Voice Search. Google Photos přichází jako nástupce služby Picasa a využívá rozeznávání tváří. Mateřská společnost Alphabet představuje jednu z nejcennějších společností světa s hodnotou stovek miliard dolarů. Google oznamuje aplikaci Google Allo (chatovací aplikaci s emoji), která ovšem nemá konkurovat Google Hangouts. Dále dochází k oznámení platformy pro virtuální realitu Daydream postavené na Android N, která má fungovat pouze na určitých „Daydream-ready“ zařízeních. Zároveň s tím Google pochopitelně představuje svůj vlastní VR headset. Došlo také k představení aplikace Duo, která má být konkurencí pro Facetime, hlavní výhodou je jednoduché ovládání.

2017

Oznámení Google Lens – smartphone bude schopný rozpoznat, na co se právě dívá. Při zaměření telefonu na restauraci Google automaticky vyhledá informace a hodnocení – v budoucnu tak budeme prozkoumávat svět ne pomocí textu nebo hlasu, ale pomocí namíření telefonu na věci, které vidíme. Google Photos, Google Home a Google Asistent jsou opět chytřejší a je oznámen Android Android Oreo. Pro rozvojové trhy, kde jsou běžné smartphony se slabším výkonem, bude k dispozici systém Android Go.

Google Lens - Pixel 2 XL

2018

Google představuje Google Duplex pro Google Asistent – představení na Google I/O, kde byly přehrány dva telefonní hovory a poté bylo odhaleno, že pouze u jednoho z nich mluvila opravdová osoba. Nebyly k rozeznání.

Gmail dostává vylepšení, novou AI vlastnost Smart Compose – pokročilý našeptávač, který se učí na základě textu, jenž uživatel píše. Dochází k představení Androidu Pie a jeho pokročilých funkcí využívajících umělé inteligence a spuštění Android Wear 2.0, který má pomoci učinit wearables zařízení více nezávislými. Google Asistent nově dostává možnost změnit hlas asistenta včetně možnosti navolit hlasy známých celebrit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze