Poslední šance. Google pozastavuje vývoj Allo ve prospěch nového „Chatu“

12
Poslední šance. Google pozastavuje vývoj Allo ve prospěch nového „Chatu“
  • Poslední pokus s messengerem Allo očividně nedopadl podle představ Googlu, a tak byl vývoj aplikace pozastaven
  • Podporu bude mít i nadále, ale prozatím se chce Google maximálně soustředit na svou populární aplikaci Messages (Zprávy pro Android)
  • Ta má sázet v budoucnu zejména na RCS a nový webový klient

Google si zkrátka neví rady s messengery. Internet se už několik let baví tím, jak se snaží zas a znovu přicházet s novým službami pro posílaní zpráv, aby mohl konečně konkurovat Facebook Messengeru, WhatsAppu nebo třeba iMessage. Bohužel se však očividně tento pokus nepovedl ani s doposud poslední aplikací Allo, jejíž vývoj Google oficiálně pozastavuje. To sice neznamená, že jí přestane podporovat, ale zkrátka jde prozatím na vedlejší kolej.

Google Chat

Proč Google udělal takové rozhodnutí? Chce to zkusit se zprávami ještě jednou a vsadit všechno pochopitelně na už tak populární Android Messages (Zprávy pro Android) pro SMS zprávy, které mají již přes 100 milionů stažení a podporu RCS (Rich Communication Services). Google se bude tedy soustředit nyní na vývoj konkurence pro iMessage od Applu, kterým se má stát cosi jménem „Chat“.

Nepůjde sice o verzi iMessage od Googlu, jelikož nebude mít Google nad službou takovou kontrolu jako Apple a šifrování nebude tak silné, ale je to pravděpodobně poslední záchranné laso ve vzniklém nepořádku, kterým se messengery od Googlu staly. Allo se zkrátka nechytlo tak dobře, jak Google doufal a stále funkční Hangouts Chat už slouží v dnešní době pro jinou klientelu než běžné uživatele.

Google Chat

Messages tedy mají dostat v budoucnu mnohem více pozornosti, budou tlačit zejména na RCS a nového webového klienta. A pokud přemýšlíte, co se stane s aplikací pro videohovory Duo, která byla vždy s Allo v prezentacích neustále spojována, tak nic. Na rozdíl od Allo je totiž Duo kupodivu vcelku populární.

Nezbývá tedy než doufat, že nový „Chat“ s RCS v Android Messages bude větším úspěchem. Minimálně má dobře nakročeno, jelikož svou podporu vyjádřilo už 55 operátorů, 11 výrobců a dokonce i přímá konkurence v podobě Microsoftu. To je však zatím pouze zábleskem budoucnosti, prozatím si budeme muset počkat minimálně na Google I/O v květnu, kde se snad dozvíme více. Mezi tím vám doporučíme minimálně přečíst velmi dlouhý, ale zajímavý článek na serveru Verge, který všechny tyto novinky zveřejnil v rámci exkluzivního článku.

Stáhnout Zprávy pro Android

Google Play (zdarma)

Stáhnout Google Allo

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Zdroj: theverge.com

Diskuze ke článku
XYZ
Tyhle Google pokusy o messenger jsou tragédie. Kdysi tu byl jednoduchý a funkční Talk. Pak se uzavřel protokol, Talk se zrušil a přišel zmetek Hangouts. Protože Hangouts se "překvapivě" neuchytil, tak přišly rovnou 2 messengery, Allo a Duo, zvlášť na text a video. Rozhodnutí ala 90. léta. A teď se zase tvoří něco nového, co už se stoprocentně uchytí...
emve
Haha... Android Messages, jojo, to je ta aplikace plná bugů, která opakovaně neumí korektně doručovat ani SMS...
Klam
Tak hangouts nebylo vůbec špatné, o čemž svědčí miliarda stažení oproti allo, které ma pouze 10 milionů stažení. Zprávy pro android není vůbec špatná aplikace, ale jsou lepší, nicméně se mi nikdy nestalo že by nedorucila nejakou zprávu..
Václav Nováček
Václav Nováček
Zásadní je, zda RCS bude moci fungovat i přes wifi, tj. zda bude služba zdarma. Mnoho lidí dodnes data nemá a ani je nepotřebují, vystačí si s wifi. Pokud to dokáže nabídnout, co umí Hangout, text, hlas i video, tak se dá uvažovat o úspěchu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze