Kdy o vás Google sbírá nejvíce dat? Budete překvapeni

9
Kdy o vás Google sbírá nejvíce dat? Budete překvapeni
  • Nejvíce dat o uživatelích je odesíláno během nečinnosti přístroje
  • Android zařízení zasílají Googlu 50krát více údajů o poloze než Apple

Po nedávných problémech společnosti Google s nástupem GDPR se k nám dostaly další informace, které nepotěší nikoho, kdo si alespoň trochu cení soukromí. Profesor Douglas Schmidt v jeho poslední studii poukázal na již známý fakt, že Google umí z dat svých uživatelů vskutku vytěžit maximum.

V této studii bylo zjištěno, že u Android zařízení přijímají Google servery 10krát více dat, než kolik je posíláno na Apple servery z iPhonů. Více zajímavé (a možná i trochu děsivé) ovšem je, že v obou případech se jednalo primárně o data přijatá ze zařízení nacházejících se ve stavu nečinnosti. Google si tak s dvěmi miliardami aktivních uživatelů mobilních zařízení s OS Android udržuje velmi dobrou kontrolu nad tím, jak se lidé chovají.

Dále profesor Schmidt ve výsledcích jeho práce uvádí, že během 24 hodin Android zařízení odeslalo 50krát více údajů o poloze uživatele, než přístroje od Applu. V obou případech měla zařízení spuštěný prohlížeč Chromě běžící na pozadí a bylo měřeno odesílání dat na servery Googlu.

Možná vás napadne, že tato data jsou naštěstí obvykle shromažďována bez identifikace konkrétního uživatele. Google má ovšem možnost využívat data shromážděná z mnoha různých zdrojů (Google Maps, YouTube, Chrome), která mohou velmi dobře (a přesně) posloužit k „deanonymizaci“ uživatele.

Diskuze ke článku
Blue Sun
Blue Sun
Studii platila společnost Apple?
baba
Google Maps, YouTube i Chrome jsou aplikace, které jako jedny z prvních mizí z mého nového telefonu, jako postupně i další předinstalovaný a nežádoucí balast.
htcjirka
htcjirka
Žádná novinka u reklamosystému..
ramazo
Som prekvapený nadpisom článku. Typický clickbait

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze