Co očekávat od blížícího se Google I/O? Přinášíme detailní přehled

5
Co očekávat od blížícího se Google I/O? Přinášíme detailní přehled
  • Letošní vývojářská konference Google I/O se odehraje již 8. května a potrvá až do 10. května
  • Kromě Androidu P jistě bude řeč o dalších novinkách souvisejících s Wear OS či Android TV
  • Možná ovšem uslyšíme něco také o Material Designu 2.0, Google Asistentovi a dalších
  • Akce se bude vůbec poprvé účastnit i naše redakce

Jako každý rok se i letos uskuteční vývojářská konference Google I/O, kde Google představí novinky, na nichž pracuje. Zpravidla však nejde o zprávy ohledně hardwaru, ale spíše co se týče softwaru, služeb, aplikací a dalších novinek mířených čistě na vývojáře. A jelikož Google I/O startuje už za pár dní, konkrétně 8. května, a poprvé se jej zúčastní i naše redakce, rozhodli jsme se vám přinést detailní seznam toho, co lze očekávat.

Nový Android!

Chystaný Android P jsme si již mohli vyzkoušet v prvním Developer Preview a jako vždy lze očekávat, že se na I/O dozvíme o novém systému mnohem více. Už víme o podpoře notche, upraveném vzhledu, změnách u notifikací, interní navigaci a dalších novinkách, o kterých se dozvíte vše v našem velkém článku. Google si ale určitě přichystá i pár doposud neviděných funkcí, jako je třeba spekulované ovládání gesty.

Android P Developer Preview 1

S čím prakticky už počítáme je oznámení Beta programu, pomocí kterého si budou moci uživatelé nainstalovat betu Androidu P pohodlně prostřednictvím OTA aktualizace. Google oznámil tento program již několikrát na I/O a nevidíme důvod, proč by přestal. S čím ovšem moc nepočítáme je odhalení názvu nadcházející verze systému. Každý rok kolem této doby Google teasuje, jak se asi bude systém tento rok jmenovat, ale vždy samotný název zveřejnil až pár týdnů na to.

Budoucnost Wear OS

Před měsícem Google oficiálně přejmenoval svůj operační systém pro chytré hodinky z Android Wear na Wear OS. Důvodem změny má být snaha Googlu lépe vyjádřit pro koho je systém určen. Android v názvu prý až příliš svazoval hodinky s tímto systémem a Android telefony, avšak hodinky se systémem od Googlu fungují i s iOS. Google se tedy snaží vyjít vstříc potenciálně větší mase uživatelů.

Google Wear OS

Pár týdnů po změně názvu vyšlo Android P Developer Preview také pro Wear OS a přineslo tmavý režim i další novinky. I u hodinek lze tedy očekávat veřejný Beta program a odhalení řady novinek ohledně budoucnosti platformy. Koneckonců už máme podle níže přidaného obrázku potvrzeno, že část I/O bude věnována právě novinkám ve Wear OS.

Wear OS na Google I/O

„Hey Google! Už mi rozumíš?

Asistent se rychle stal důležitou součástí Googlu. Dostává se stále do více zařízení, ať už jde o telefony či jiné chytré produkty pro domácnost, a je proto jasné, že i letos jej Google něčím opět vylepší. My se však nejvíce těšíme na potenciální oznámení nově podporovaných jazyků. V současnosti podporuje Asistent jazyků jen 15, ale podle zveřejněných plánů chce Google toto číslo do konce roku rozšířit na 30.

Google Asistent na CESu 2018

Samozřejmě to, že se přidá dalších 15 jazyků ještě nemusí znamenat, že mezi nimi bude i čeština, ale vzhledem k tomu, že jsme jedna z opravdu malé hrstky zemí, kam se dostalo placení pomocí Google Pay, není tato možnost úplně vyloučena. Pokud by se tak skutečně stalo, byli bychom možná i opět blíže oficiálnímu příchodu Googlu na náš trh se svým hardwarem. Především by ale získal v České republice Google obrovský náskok v oblasti chytrých reproduktorů a dalších chytrých produktů do domácnosti, jelikož by nabízel jako jediný hlasového asistenta v naší řeči. Kromě jazyků lze ovšem očekávat také rozšíření různých hlasových pokynů či možnou větší integraci do Chromebooků.

Material Design 2.0 přichází

Před pár dny jsme se mohli poprvé podívat na novou redesignovanou verzi webového Gmailu, přičemž již dříve Google trochu omladil také webový Kalendář. Vůbec bychom se tedy nedivili, kdybychom se dočkali ukázky či alespoň oznámení modernizace dalších služeb a aplikací do nového Material Designu 2.0, jak jej Google nazývá.

Vylepšení Google Fotek a dalších aplikací

Jako vždy se určitě setkáme se spoustou vylepšení různých aplikací. Změny se přitom nemusí týkat vždy jen vzhledu, ale také přidání nových funkcí či zakomponování pro Google oblíbeného strojového učení a umělé inteligence. Minimálně Google Fotky dostanou na konferenci svůj prostor zaručeně a zatím byly každý rok novinky ohledně této aplikace velmi zajímavé, takže jsme velmi zvědaví, co to bude tentokrát.

Google Photos na Google I/O 2018

Stáhnout Google Photos

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Android TV stále žije

Podle uniklých informací z amerického úřadu FCC už víme, že Google pracuje na nové „Android TV stick“, kterou připojíte do své „hloupé“ televize a můžete z ní udělat velmi rychle chytrou televizi s Androidem. Google chce bojovat naplno s Fire TV od Amazonu a příchod tohoto produktu je tak jasný, jen zůstává otázkou, zda se představení dočkáme už na I/O.

Google Android TV stick

Zajímavostí je také uniklý obrázek, podle kterého by měl produkt obsahovat také nový ovladač s mikrofony pro interakci s Google Asistentem. Dostupné informace o hardwaru hovoří zatím o schopnosti streamovat 4K video, čipsetu AmLogic S905X a 2 GB RAM. O přibližné ceně nepadlo ani slovo, ale je více než pravděpodobné, že bude vyšší, než je cena nejdražšího Chromecastu Ultra, který se prodává nyní na oficiálních stránkách Googlu za 60 dolarů. Tento Chromecast si však můžete koupit i u nás, ale cena vystřelí na 2 až 3 tisíce korun.

Google Android TV stick - ovladač

... ještě jedna věc

Spousta výrobců vede své konference v posledních letech v podobném stylu. Pochlubí se čísly, představí novinky a když už to vypadá na konec, uslyšíme ta kouzelná slova „… one more thing“, která proslavil Apple. Ani Google nebývá výjimkou a překvapení, o kterých nevíme vůbec nic, určitě přijdou.

VR brýle to pravděpodobně nebudou, jelikož nový Daydream se prodává teprve pár měsíců. Možná by mohl ale Google zkusit opět štěstí s rozšířenou realitou, když už Google Glass ani Tango nevyšlo. Možností jsou samozřejmě kromě výše zmiňované Android TV také chytré hodinky, na kterých by se rebrandovaný operační systém vyjímal. Hardware si však Google nechává většinou až na podzim, takže bychom v podobná oznámení moc nedoufali.

Pokud bychom si však museli na nějaký nový hardware vsadit, byl by to rozhodně tablet s Chrome OS. Pokud zalovíme v paměti, tak menší tablety měl Google ve zvyku představovat začátkem léta, takže by nebyl zas tak velký skok oznámit nové zařízení o pár týdnů dříve už na I/O. Navíc jsme letos už viděli první tablety s Chrome OS a dává smysl, že by chtěl i samotný Google ukázat světu referenční zařízení pro nový typ tabletů s jejich „dospělejším“ systémem.

Lenovo Smart Display na vlastní kůži – CES 2018

Zcela vyloučeny nejsou však ani novinky ohledně chytré domácnosti, jako by byl třeba chytrý displej, který nám představilo už Lenovo ve spolupráci s Googlem. Očividně má tedy Google sám o toto odvětví zájem a jednalo by se rozhodně o hezký přírůstek do rodiny produktů Home. Každopádně se můžete těšit na naše podrobné zpravodajství z této velké chystané akce.

Diskuze ke článku
Offečka Jablečna
Tak vidím, že Google zase vypustí hromadu beta nedodělků ve snaze dosáhnout něčeho, co u Apple funguje spolehlivě už nějakou tu dobu. Už se nemůžu dočkat, jak si tady za rok přečtu oslavný článek o tom, že Android P běží na celých 3 procentech zařízení.
Tommy
Nevi nekdo kdyz jsme u toho Googlu proc nefunguje Google Pay na hodinkach s WearOS na androidu Oreo kdyz to drive slo? Aplikace jde v obchode stahnout a i kartu nastavit, ale pak se zase deaktivuje... wtf
Vojta Vilímec
Vojta Vilímec
Gratuluji k účasti, určitě je to pro vás velká čest, že jste byli vybráni a máte možnost zúčastnit se I/O.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze