Kvalitní překlad s aplikací Google Translate bude nově možný také offline

4
Kvalitní překlad s aplikací Google Translate bude nově možný také offline
  • Google zprovozní překlad pomocí neuronových sítí také offline
  • Fungovat však bude vždy spárováním s angličtinou
  • Nadále bude za zcela nejlepší překlad platit online režim

Před přibližně dvěma lety Google výrazně vylepšil svou aplikaci Translate (Překladač). Začal využívat neuronové sítě, které přinesly zásadní zlepšení překládaných vět. Neuronové sítě dokázaly chápat význam vět a samotný překlad působil mnohem přirozeněji. Této moderní vymoženosti můžeme od loňského roku využívat také, a to při překladu mezi češtinou a angličtinou. Doposud však platilo, že jste pro využití neuronových sítí museli být připojeni k internetu. V případě, že jste nebyli online, dočkali jste se sice překladu, avšak v horší kvalitě.

Google však aktuálně oznámil, že v aplikacích pro Android a iOS bude nasazen překlad za pomoci neuronových sítí bez nutnosti internetu. Platit to bude pro více než 50 jazyků, mezi kterými figuruje také naše mateřština. Počítat musíte s tím, že neuronové sítě jsou spjaté s angličtinou. Pakliže budete například překládat něco z nebo do francouzštiny, bude využíván onen horší překlad.

I nadále však bude platit, že co nejkvalitnějšího překladu docílíte pouze s připojením k internetu. Samotný Google na to upozorňuje formou příkladu, kde je překlad pomocí frázové metody, neuronových sítí offline a neuronových sítí online. Zatímco pomocí neuronových sítí je překlad kvalitní v obou případech, bez internetu se vyskytují některé gramatické nedostatky.

Google Translate
Ukázkový překlad: vlevo nejjednodušší frázový režim, uprostřed překlad pomocí neuronových sítí offline, vpravo totéž, avšak s internetem

V tuto chvíli není nová funkce překladu offline ještě k dispozici. Jakmile se tak stane, uvidíte v aplikaci výzvu k aktualizaci. Následně ještě bude nutné stáhnout potřebné slovníky. Každý jazyk vám z paměti ukousne přibližně 40 MB.

Google Translate

Stáhnout Google Translate

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Diskuze ke článku
Anycool25
Kvalitní překlad ? Ještě jsem neviděl na google translate větu o více než deseti slovech která by přeložená dávala smysl...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze