Android v lednu: Nougat vládne a Oreo má konečně alespoň jedno procento

9
Android v lednu: Nougat vládne a Oreo má konečně alespoň jedno procento
  • Nougat v lednu konečně sesadil Marshmallow na pozici nejrozšířenější verze systému
  • Nejnovější Oreo je pořád daleko pozadu, ale se už dostalo alespoň na jedno procento zařízení

První měsíc letošního roku ohlašuje ukončení nadvlády Marshmallow nad ostatními verzemi. Nyní jej o pouhé 4 desetinky procenta předběhl Nougat, který je tedy v současnosti nejrozšířenější verzí Androidu s 28,5 %.

Menší oslavu si ovšem zaslouží také nejnovější Android Oreo, který se v lednu přehoupl alespoň přes jedno procento. S tím, jak ovšem začínají výrobci konečně aktualizovat své telefony, můžeme v únoru očekávat větší nárůst. Kromě Androidu 8 a 7 jsou ovšem všechny verze stále na stabilním sestupu, přičemž nejrychleji v současnosti mizí verze Androidu začínající číslicí 4 (Ice Cream Sandwitch a Jelly Bean).

Verze Označení Podíl v listopadu Změna podílu
Android 2.3 Gingerbread 0,3 % -0,1 p.b.
Android 4.0 Ice Cream Sandwich 0,4 % -0,1 p.b.
Android 4.1 Jelly Bean 1,7 % -0,2 p.b.
Android 4.2 2,6 % -0,3 p.b.
Android 4.3 0,7 % -0,1 p.b.
Android 4.4 KitKat 12,0 % -0,8 p.b.
Android 5.0 Lollipop 5,4 % -0,3 p.b.
Android 5.1 19,2 % -0,2 p.b.
Android 6.0 Marshmallow 28,1 % -0,5 p.b.
Android 7.0 Nougat 22,3 % 1,2 p.b.
Android 7.1 6,2 % 1,0 p.b.
Android 8.0 Oreo 0,8 % 0,3 p.b.
Android 8.1 0,3 % 0,1 p.b.

Zdroj: developer.android.com

Diskuze ke článku
ANO
Ja ty lidi nechapu, proc si nenainstalujou tu nejnovejsi??? Hadam, ze je to jak u windows nebo macos/ios zdarma ne??? Proc vedome pouzivaji starsi nezabezpecene systemy, zvlast kdyz tam maji vsechny fotky, data, ma to kamery, mikrofony a nosi to furt u sebe. A ti sami nejspis maji reci o nejakem "velkem bratrovi":o)
Jirka
Myslím, že Google by měl přejít s vydáváním nových verzí na delší interval než je 1 rok. Stejně moc zásadních novinek nové verze nepřináší, a výrobci by pak měli víc času svá zařízení aktualizovat. Ten současný stav je mizérie, a do projektu Treble se nikdo nijak zvlášť nehrne.
Blue Sun
Blue Sun
Po roce a čtvrt od příchodu... děsivé.
Ale ještě děsivější je skoro 25% verze 5... z roku 2014. V 99% už bez jakéhokoli zabezpečení. To je tragédie.
Janek
Pořád nechápu proč je Oreo tak důležité? Poslední bezpečnostní aktualizace mám nainstalovaný a jsou celkem časté, tak proč Oreo. Používám starší zařízení s Lollipup 5.1 a novější s Nugat 7.1 naprosto bez problémů. Pro mne je mnohem důležitější stabilita a vyladěnost systému než spěch a podle toho vypadající výsledek. Rovněž se připojují k tomu, že pokud nemá Google co podstatného představit, ať si dá pohov. Technické portály jsou plné zpráv o chybách urychlenych aktualizaci.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze