To nejzajímavější z roku 2020 podle redakce mobilenet.cz

2. část
To nejzajímavější z roku 2020 podle redakce mobilenet.cz
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

Rok 2020 se nezadržitelně blíží ke svému konci, takže je čas na závěrečnou rekapitulaci. Toto je druhý článek z dvoudílné série o tom, co kterého člena redakce v uplynulém roce zaujalo nejvíce. Dnes se podíváme na výběr Marka Vacovského, Petra Vojtěcha a Ondřeje Pohla.

To nejzajímavější podle Marka Vacovského

Skutečný 4. operátor nepřišel

V polovině listopadu jsme se dozvěděli výsledky aukce kmitočtů o 5G a pro tuzemského zákazníka to nebylo příjemné čtení. Plnohodnotný čtvrtý operátor se totiž nekoná, dozvěděli jsme se pouze, že v národním roamingu O2 se objeví Nordic Telecom. Revoluce se tak čekat nedá, když si klíčová pásma rozdělili stávající operátoři. Nicméně představitelé naší vlády se pochválit nezapomněli, samozřejmě.


Chybějící nabíječky

Čekám, až příští rok Apple ve jménu ochrany přírody oznámí, že nová zařízení bude prodávat bez baterií… Přeháním, ale relativně nepříjemným faktem pro mě je, že k novým iPhonům z pochybných enviromentálních důvodů nepřibalil nabíječky, zato však nezapomněl na to vše zabalit do x plastových obalů. A samozřejmě se dá očekávat, že jej budou následovat další výrobci.

Odklon Applu od Intelu

Letos jsme se také dozvěděli, že Apple ve svých počítačích končí s čipy od Intelu, které nahradí vlastním řešením. Ke konci roku se tak už stalo. Jde o cestu za ještě větším osamostatněním se, nicméně procesory od Intelu bychom ve vybraných Macích měli ještě nějakou dobu vídat. Jsem zvědav, jak se Applu změna architektury podaří. Pokud vás o tom zajímá více, určitě doporučuji video od Honzy Pospíšila níže.

Apple Silicon – vše, co potřebujete vědět

Koronavirus mění pravidla hry

Letošní rok ovlivnil snad ve všem COVID-19, mobilní svět nevyjímaje. Naší redakce se dotkl výrazně hned v únoru, kdy byl zrušen tradiční veletrh MWC 2020, následovaly pak i další velké akce a většina eventů, kterých se jindy běžně fyzicky účastníme, proběhla online. Uvidíme, kdy se svět vrátí zpět do normálu.

To nejzajímavější podle Petra Vojtěcha

Upřímně jsem doufal, že tu letos budu psát o příchodu selfie kamer skrytých pod displejem. Ty se sice objevily, ale reálně jsme je ještě neviděli. Rok 2020 ve všech ohledech poznamenal koronavirus, který naplno promluvil i v našem mobilním světě. Dočkali jsme se mobilních dat zdarma, ale především pak zrušených veletrhů, odložených představení novinek i dalších kompromisů. Místo kaváren jsem více začali natáčet videorecenze ve studiu nebo venku v lese. Mnohem snadněji by se určitě psalo o největších zklamáních a problémech uplynulého roku, ale tak zadání neznělo. Pojďme tedy v tom všem zmatku najít něco pozitivního.

Apple vrací malé telefony

Apple mě letos potěšil hned dvakrát. Na začátku roku aktualizoval verzi SE, která nabídla vysoký výkon, slušný fotoaparát, a hlavně iOS za příjemnou cenu. Na druhou stranu má telefon zastaralý design, obří rámečky a na svou velikost i opravdu malý displej. Na druhou stranu láká na dlouhou podporu.

O mnohem více mě pak potěšil nový iPhone 12 mini, který vážně skvěle padne do ruky. V kompaktním těle díky modernějšímu vzhledu nabídne i dostatečně velký displej. Nebude však pro každého. Kvůli slabší baterii bych ho nedoporučil lidem, kteří na telefonu visí celý den, ale hlavně přechod z velkého displeje zpět na malý může být trochu nepříjemný. Ale ten pocit, když novou 12 mini držíte v ruce za to možná stojí.

Nástup velkých baterií a rychlonabíjení

V roce 2020 se stalo stále běžnější, že telefony střední a nižší střední třídy disponují opravdu velkou baterií. Občas je to až paradoxní – když chce člověk dobrý fotoaparát, musí mířit do nejvyšší třídy. Když chce naopak dlouhou výdrž baterie, lépe mnohdy udělá s levnějším kouskem. Samsung u své řady M nabídne leckdy až 3denní výdrž a ani Realme, Huawei/Honor nebo Xiaomi nezůstávají pozadu.

Čínští výrobci pak letos naplno přišli s rychlým nabíjením, díky kterému za pár minut nabíjení získáte hodiny provozu. Prolomena byla magická hranice 100 W, ale právě ani ve střední nižší třídě není problém zakoupit telefon, který má třeba 65W nabíjení. Zmínit můžu třeba povedenou řadu Realme 7.

Apple opouští Intel

Přestože je Apple firmou, která má spoustu vad, musím ji zmínit ještě jednou. Když o něco usiluje, vždy ten krok udělá pořádně. Když se Apple rozhodne zbavit 3,5mm jacku, ovlivní tím celý trh. A tak je to se vším. Když se Microsoft pokoušel přinést počítač s ARM procesorem, pohořel na špatné podpoře softwaru. Když s tím tento rok přichází Apple, vyhlídky jsou mnohem lepší. A M1 vypadá slibně.

Apple získává větší kontrolu nad svými zařízeními, díky zvládnutým nástrojům je přechod poměrně bezbolestný, kdy většina aplikací funguje téměř stejně. A ty speciálně upravené pro nový ARM procesor běží ještě lépe. To vše bez nutnosti aktivního chlazení, s nižší spotřebou a vyšším výkonem. Pro Intel je to další rána, a jasnému leaderovi trhu s procesory tak stále více ujíždí vlak.

To nejzajímavější podle Ondřeje Pohla

eRouška a povídající si telefony

I když jsem chtěl ve shrnutí končícího roku záměrně ignorovat koronavirus, dost dobře chápete, že to prostě není možné, protože ovlivnil prakticky všechno, včetně mobilních telefonů. Aplikace eRouška nikdy neměla potenciál stát se „kladivem na virus“, má spíše doplňkovou funkci, ale zajímavým způsobem ukazuje potenciál vzájemně propojených mobilních telefonů.

eRouška

I když oficiální přístup velí „všechno nahrát na cloud a přistupovat k tomu přes 5G“, mnohem více mě zajímá alternativní a decentralizované využití, jaké například ukazují protesty z Hong Kongu nebo hledání offline telefonů. A až se do toho naplno vloží technologie UWB, máme se na co těšit.

Cosmo je tady, ať žije Astro

Kdybych měl být čistě subjektivní, pak pro mě bylo nejpříjemnějším okamžikem roku doručení komunikátoru Cosmo, který jsem podpořil v crowdfundigové kampani. Sice o rok později, než jsem čekal a také se spoustou chyb, ale konečně mám telefon s fyzickou a kvalitní QWERTY klávesnicí, a to dokonce v češtině – v něco takového už jsem nedoufal.

Planet Computers Cosmo Communicator

A co víc, k úspěšnému konci dospěl i projekt F(x)tec Pro1 a Planet Computers připravují nástupce Cosma jménem Astro. Snad podobný nápad dostanou i nějaké větší a zkušenější firmy.

Konec malých telefonů(?)

Vedle pořádný „minipočítačů s klávesnicí“ mám paradoxně slabost i pro co nejkompaktnější přístroje s co nejlepší výbavou. Pokud máte stejnou „úchylku“, pak mi určitě dáte za pravdu, že situace není dobrá už delší dobu. Tedy pokud nechcete přistoupit na marketingový newspeak, že cokoli pod šest palců je nový kompakt.

Apple iPhone 12 mini

Proto jsem velké naděje vkládal do představení iPhonu 12 mini. Je totiž šance hraničící s jistotou, že se příští rok budou všichni snažit dohnat a předehnat Apple, ať už udělá cokoli. Jenomže poslední zprávy o (ne)úspěchu nejmenšího iPhonu moc nadějí nevzbuzují, stejně jako fakt, že loňský kompaktní Samsung se letos nedočkal nástupce. Ale jak teď všichni říkají, snad ten příští rok bude lepší.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze