O této funkci nových iPhonů se moc nemluví, ale má velký potenciál

O této funkci nových iPhonů se moc nemluví, ale má velký potenciál
  • Nové iPhony mají čip U1, který umožní velice přesné sledování v prostoru
  • Využití je teprve na začátku, ale možnosti implementace zní slibně

Představování nových iPhonů se obvykle zaměřovalo na fotoaparáty a jejich schopnosti. Některé věci ale zůstaly v pozadí, což je vzhledem k jejich potenciálu rozhodně škoda. Apple zřejmě ještě ladí poslední detaily v softwaru a nové funkce přinese některá z následujících aktualizací. Spekuluje se o tom, že by se do nových iPhonů mohlo dostat reverzní bezdrátové nabíjení, například pro hodinky a pro sluchátka. Čip U1 byl naproti tomu oficiálně přiznán, i když jenom v dlouhém výčtu schopností telefonu.

Iphone 11
Funkce byla zmíněna jen tak mimochodem.

Podle cnet.com se jedná o technologii známou jako ultra-širokokpásmová (UWB). Ta posílá do svého okolí velmi krátké rádiové vlny a měří čas, jaký potřebují k dosažení jiného zařízení. To přijde vhod, když něco hledáte. Ještě před představením se spekulovalo o přívěšku na klíče, který se nakonec neukázal, ale toto jeho existenci nepřímo potvrzuje. Nebude ovšem spoléhat pouze na Bluetooth jako již existující řešení.

Možnosti UWB jdou ale mnohem dál než jen k lokalizaci věcí. Samotný Apple technologii popisuje tak, jako by iPhone dostal nový smysl, s jehož pomocí si uvědomí svoji přesnou polohu v prostoru vůči ostatním zařízením s touto výbavou.

Do úvahy tak připadá automatické odemykání auta nebo ovládání domácích světel jen tím, že se k nim přiblížíte. Podobné schopnosti má sice i Bluetooth, ale UWB slibuje vyšší rychlost, přesnost a zabezpečení. Jako první bychom se měli dočkat vylepšení funkce AirDrop, kdy bude možné vybrat cílové zařízení pro sdílení jenom naznačením směru, kterým se nalézá.

Iphone 11
Patent však slibuje široké možnosti využití.

Technologie slibuje přesnost lokalizace okolo deseti centimetrů, za určitých podmínek polovinu. K dosažení takové přesnosti je potřeba vysílat miliardu pulzů za sekundu. Toho už nyní využívají špičkoví sportovci pro sledování pohybů anebo společnosti jako Boeing pro sledování dílů a nářadí ve svých továrnách. Bude zajímavé sledovat, čím vším obohatí svět mobilních telefonů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze