Jak dopadla aukce kmitočtů 5G? Pro zákazníky špatně, ale nový operátor bude

Jak dopadla aukce kmitočtů 5G? Pro zákazníky špatně, ale nový operátor bude
Fotografie: pixabay.com
  • Dražené kmitočty získalo celkem 5 subjektů
  • Klíčové pásmo 700 MHz si ale rozdělili stávající operátoři
  • Nordic Telecom získal jeden 20MHz blok v pásmu 3,5 GHz
  • Po přidělení frekvencí plánuje Nordic Telecom zákazníkům nabídnout mobilní služby

Dnešního dne ČTÚ úspěšně dokončil aukční fázi podávání nabídek na jednotlivé aukční bloky nabízené v kmitočtových pásmech pro budoucí sítě 5. generace s těmito výsledky: v pásmu 700 MHz získala společnost O2 Czech Republic a.s. blok o velikosti 2×10 MHz, spojený se závazkem národního roamingu a PPDR služeb pro krizové a bezpečnostní složky státu. Další bloky v pásmu 700 MHz získaly společnosti T-Mobile Czech Republic a.s. a Vodafone Czech Republic a.s. Právě pásmo 700 MHz přitom bylo klíčové pro příchod silného čtvrtého operátora – to se nestane.

Nicméně bloky o velikosti 20 MHz v pásmu 3 400–3 600 MHz, spojené se závazkem pronájmu kmitočtů pro podporu Průmyslu 4.0, získaly společnosti O2 Czech Republic a.s. a CentroNet, a.s. Dalšími úspěšnými uchazeči v tomto pásmu byly společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., Vodafone Czech Republic a.s. a Nordic Telecom 5G a.s. Z toho vyplývá, že se mohou objevit noví operátoři v národním roamingu O2, jak popisuje server lupa.cz, a to CentroNet, Nordic Telecom i v této dražbě neúspěšná společnost PODA při splnění rozvojových kritérií. A právě Nordic Telecom už v tiskovém vyjádření potvrdil, že hodlá nabízet mobilní služby.

Již v roce 2017 firma Nordic Telecom uspěla v aukci pásma 3,7 GHz pořádané ČTÚ, když za více než 400 milionů korun získala 80 MHz tohoto spektra. V právě skončené aukci 5G kmitočtů si připsala další úspěch – za 168 milionů korun vydražila nové frekvence také v pásmu 3,5 GHz (3 400 až 3 600 MHz).


Úspěch v aukci je pro nás dalším krokem k tomu, abychom se stali důležitým hráčem i na trhu mobilních služeb. Díky nově získaným 5G frekvencím hodláme nabízet mobilní služby zákazníkům na celém území republiky. S novým přídělem kmitočtů chceme navíc dále posílit i naši pozici na trhu fixního internetu,“ říká David Voska, ředitel pro vnější vztahy Nordic Telecomu.

V aukci byly úspěšně přiděleny všechny nabídnuté bloky. Ačkoliv se všechny subjekty účastnily aukce aktivně, dva subjekty nakonec úspěšné nebyly – společnosti PODA a.s. a Sev.en Innovations a.s. „Výsledky aukční fáze a zájem o nabízené kmitočty ukazují, že jsme podmínky výběrového řízení nastavili správně pro dosažení jejich cílů. Pro prohloubení hospodářské soutěže je jistě dobrou zprávou, že svoji pozici posílí i vstoupí noví operátoři v pásmu 3 400–3 800 MHz. Celková částka je 5,596 mld. Kč, což je vyšší částka, než bylo očekáváno“, říká předsedkyně Rady Hana Továrková.


Vydražené kmitočty jsou důležité pro další technologickou inovaci na českém mobilním trhu, především pak rozvoj budoucích sítí 5. generace.

Diskuze ke článku
Honza Krass
Honza Krass
Super, kvůli těm podvodníkům ve vládě máme po vydražení pásem pořád 3 operátory a kartel může vesele fungovat dál. Nejdražší data v Evropě pokračují dál!!!!!!!!!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze