To nejzajímavější z roku 2019 podle nás – část první

Uplynulý rok hodnotí první 4 členové redakce
To nejzajímavější z roku 2019 podle nás – část první

Rok 2019 se nezadržitelně blíží ke svému konci, takže je čas na závěrečnou rekapitulaci. Toto je první článek z dvoudílné série o tom, co kterého člena redakce v uplynulém roce zaujalo nejvíce. Dnes se podíváme na výběr Martina Fajmona, Michala Pavlíčka, Marka Vacovského a Ioannise Papadopoulose.

„Neomezeně“ má svoji cenovku!

Pokud bych měl vybrat jen jednu věc, která mě za rok 2019 nejvíce zaujala, bude to určitě tiskovka T-Mobile ze srpna letošního roku. V té době už za námi byla tiskovka společnosti Vodafone, kde se odhalila nabídka neomezených tarifů, stejně tak kus Neomezeného léta od T-Mobile. Čekal jsem jasnou, srozumitelnou a snad i trochu výhodnou nabídku neomezených tarifů včetně neomezených dat. A to za konkrétní částku bez dalších podmínek. A zcela upřímně, i když není částka kdovíjak nízká, čekal jsem to horší. A to mnohem.

Když už jsem nakousl neomezená data od T-Mobile na léto, samozřejmě musím T-Mobile pochválit i za tento krok. Stejně jako spousta ostatních, i já jsem nabídky využil a léto strávil on-line prakticky kdekoli, což mi pomohlo jak při práci, tak i jako vodítko k tomu, kolik dat jsem vlastně schopen během pár týdnů vyčerpat, když mě nikdo neomezuje. A víte co? I když jsem na základě čísel zjistil, že zcela neomezená data opravdu nepotřebuji, onen pocit volnosti a toho, že neomezená data zkrátka mít mohu, mi v roce 2019 udělalo opravdu dobře na duši.

Motorola Razr 2019

Letošní Motorola Razr zaujala všechny a koho ne, tak si nepamatuje původní legendární Razr. Já ano a velmi dobře, nejenom že jsem po „žiletce“ jako mnozí toužil, ale následně si ji i na krátko pořídil. Samozřejmě v době, kdy její cena byla více než přívětivá a Razr měl téměř každý, když ne jako primární telefon, tak jako ten záložní v šuplíku.

Motorola Razr

Letošní rok byl výjimečný v tom, že byl Razr oživen. Ano, v minulosti už se tak stalo několikrát, vždy šlo ovšem jen o marný pokus a další „véčka“ od Motoroly už zkrátka postrádala duši. Letošní generace se dle mého trefila přímo do černého, ohebný displej a speciální retro režim – to je přesně to, čím docílíte obrovského množství článků ve všech světových médiích.

Co naplat, že je novinka drahá, drahá byla i původní žiletka a k umocnění exkluzivity vysoká cena patří.

Apple Pay v ČR

19. února letošního roku zpřístupnilo několik velkých bank (a jeden startup) oficiálně Apple Pay v České republice. Vzhledem k tomu, že jsem na zpřístupnění čekal již delší dobu, udělala mě tato zpráva opravdu velkou radost. Stejně tak jsem byl udiven, jak rychle Apple Pay dohnalo a nakonec výrazně předehnalo Google Pay.

Apple Pay

Vzhledem k tomu, že jsem hned zpočátku neměl podporovanou banku, vyzkoušel jsem Twisto, o kterém jste si mohli přečíst i na mobilenet.cz. Jaké bylo moje překvapení, když jsem si na Apple Pay natolik zvykl, že jsem během jednoho měsíce utratil na Twistu přes 20 tisíc korun, a to opravdu jen za běžné nákupy. Tehdy jsem si uvědomil, že placení telefonem je opravdu návykové a navíc mi ušetřilo každodenní stres z hledání platební karty.

Telefony se ohýbají a není to špatně

Rok 2019 se do historie nesmazatelně zapíše jako období, ve kterém zažily nástup chytré telefony s ohebnými displeji. Celý telefon lze jednoduše vzít a přeložit, přičemž ohnutí je zde očekávané a žádoucí, nikoliv jako před pár lety například u Applu (viz aféra Bendgate). Z velkých výrobců vše ve velkém odstartoval Samsung, za chvíli následovaný Huawei. Pompézní nástup na veletrzích však záhy zčeřily nastupující problémy Galaxy Foldu i Huawei Mate X. Málokdy si myslel, že u zcela nové konstrukce půjde vše hladce, ale i tak velkým a ostříleným hráčům trvalo dlouhé měsíce, než všechny chyby vychytali a odvážili se telefony skutečně uvést na trh. Lépe se rozhodně daří Samsungu, který Fold dostal na spoustu trhů, včetně toho českého.

Samsung Galaxy Fold naživo

V souvislosti s ohebnými telefony je však nutné zmínit především pokus ze závěru roku zvaný Motorola Razr. A to hned z několika důvodů. Výrobci Samsung i Huawei totiž použili v zásadě stejnou myšlenku: z velkého telefonu vytvořit tablet. Jistě ale nebudu sám, pokud řeknu, že bych uvítal opak. Tedy z velkého telefonu vytvořit telefon menší. A přesně tímto směrem se vydala Motorola. Navíc si vybrala svůj legendární Razr, který se jí podařilo až nečekaně zdařile napodobit a navrch přihodit i působivý retro režim.

Pravděpodobně doposud nejpovedenější skládací telefon – Motorola Razr

Véčková konstrukce by se po letech mohla vrátit právě díky ohebným displejům. Ostatně, představte si to sami. V ruce třímáte telefon s velkorysým 6palcovým displejem, v kapse máte zařízení o velikosti pudřenky. Že to nebude jen „čínský přešlap“ naznačují nejen pozitivní reakce veřejnosti, ale také současné úniky druhé generace Galaxy Foldu.

Operátor pro jednou myslel na zákazníky

Nabídky tuzemské trojice operátorů aktivně sleduji bezmála 20 let a zejména na začátku nového století bylo nepsaným pravidlem, že se zákazníci čas od času dočkali opravdu zajímavých nabídek, dárků či jiných pozorností ze strany operátorů. Typickým příkladem bylo vánoční období, kdy se trojice EuroTel, Paegas a Oskar předháněla, kdo nabídne více. Postupem času celý trojlístek spolkly nadnárodní korporace a zajímavých nabídek ubývalo. Do značné míry to bylo způsobeno i tím, že se trh nasytil a přetahovaná o zákazníky začínala postrádat smysl. Jako blesk z čistého nebe proto zafungovala letošní letní akce T-Mobile, který nečekaně nabídl neomezená data.

Vůbec nejzajímavější na celé akci bylo, že nabídka byla určena takřka pro kohokoliv bez rozdílu. Operátor si vše podmínil pouze tím, že daná SIM karta, na které chcete neomezená data využívat, musí mít aktivní alespoň základní měsíční program, který vyšel na pouhou sto korunu. Akce byla v nabídce po dobu letních prázdnin, a tudíž za 200 Kč jste v síti T-Mobile mohli datovat zcela neomezeně. Klidně přenést stovky GB. Souhrnně řečeno, skvělá akce, kterou využily stovky tisíc uživatelů a která navíc předznamenala pozvolný nástup balíčků s neomezenými daty.

Po(lo)zastavený Huawei

Rokem 2019 hýbala také nebývale ostrá obchodní válka mezi Čínou a USA, kterou zatím nejvíce odskákal Huawei. Zhruba v polovině dubna byl americkou vládou zařazen na černou listinu, což ve zkratce znamená, že s ním nemohou obchodovat americké společnosti. Pro Huawei to znamenalo problémy po hardwarové a především softwarové stránce. Ve svých nových produktech se musel obejít bez spolupráce s Googlem, tedy žádné jeho aplikace a především žádné napojení na Google služby.

Ani dlouhých 8 měsíců nestačilo k tomu, aby se obě strany rozumně dohodly, a Huawei tak trochu přešlapuje na místě, nacházejíc se v přechodném období. Skutečně nového telefonu Huawei jsme se od té doby nedočkali. Nejvíce to odnáší řada Mate 30, která měla ambice stanout na špici, avšak na západních trzích tyto modely nepořídíte. Huawei v krajní nouzi různě recykluje starší modely Honor, kdy pouze vymění logo na zádech zařízení, viz například nova 5T nebo Honor 20. Celá kauze se táhne dále a reálně hrozí, že postihne i vyhlíženou řadu P40.

Kauza Huawei

Už několik měsíců patří kauza kolem Huawei k tomu, co technologický svět zajímá snad nejvíce. Pravda je taková, že málo firem soustředících se zejména na mobily by zvládlo situaci, kdy ji banuje vláda USA, ustát. Huawei se to zatím daří a vypadá to, že vzhledem k prvním uděleným výjimkám pro americké firmy by se výrobce mohl v budoucnosti opět o Android s Google službami opírat. I když, kdo ví: viz oznámení o tom, že Huawei P40 bude koncem března debutovat v Paříži, ale stále bez Google služeb…

Ohebné telefony

Abych řekl pravdu, moc velký smysl osobně v této technologii nevidím a přijde mi spíše jako ukázka něčeho strašně cool. Nejvíce sexy ohebným telefonem letoška ale pro mě byla bez debat Motorola „žiletka“ Razer. Problémy Samsungu a Huawei s konstrukcemi však ukazují, že to ohebné telefony rozhodně lehké mít nebudou.

Čekání na čtyřku

Zatímco ve světě se mluví hlavně o 5G, pro mě je zajímavější čekání na čtvrtého operátora. Nejvíce skloňovaným jménem je zatím Nordic Telecom, nicméně mluvilo se už i o velkých zahraničních společnostech a spekulovalo se také o Sazce…. Dočkat bychom se měli (snad) příští rok, i když je to jeden odklad za druhým. Mezitím naše velká trojka představila nové tarify, kdy už lze, někde za hodně složitých podmínek, pořídit neomezená data, a jsem zvědav, zda čtvrtý operátor, podobně jako na jiných trzích, přispěje k nějaké agresivnější cenové válce… Začínám k tomu být ale skeptický.


Vstupujeme do doby ohebné

Letošní trojlístek Samsung Galaxy Fold, Huawei Mate X Motorola Razr mě utvrdil v tom, že pomalu, ale jistě, vstupujeme do „doby ohebné“. Vždyť světoví výrobci obrazovek disponují technologií ohebných zobrazovacích panelů již několik let a bylo tak jen otázkou času, než proniknou i do smartphonů – zařízení, která máme na očích v podstatě 24/7. Otázkou však zůstává, zda jsme na ohebné telefony připraveni a jak moc (a jestli vůbec) je potřebujeme.

Pokud se přikláníte ke známému heslu „Innovate or Die“, pak budete pravděpodobně z technologického vývoje smartphonů, zejména pak implementace ohebných displejů, nadšeni. Osobně jsem si mohl vyzkoušet Samsung Galaxy Fold i Motorolu Razr a oba dva smartphony na mě udělaly dojem, ačkoliv každý svým vlastním způsobem. Do budoucna se tak těším na to, jak se s integrací ohebných panelů poperou další výrobci. V prvním čtvrtletí roku 2020 jsem zvědavý zejména na připravované véčko od Samsungu, ale i ohebný smartphone od čínského TCL. Velmi se těším také na chvíli, až si budu moci vyzkoušet Micrososft Surface Duo, kde se redmondský výrobce rozhodl jít trochu jinou cestou a namísto ohebného displeje se dočkáme dvou skládacích obrazovek s minimální mezerou uprostřed.

Dopad 5G sítí na naše životy

Pokud se v posledních měsících setkávám s nějakým pojmem opravdu často, pak je to „5G“. O výhodách sítí páté generace však bohužel většina z nás zatím pouze čte na internetu nebo slýchá v televizi. Vždyť až na několik ojedinělých testů 5G infrastruktury v ČR zatím stále nemáme sítě páté generace k dispozici a na trhu nejsou ani smartphony, které by byly schopné v pásmu 5G fungovat. „Uklidnit“ nás může snad jen to, že se to netýká pouze naší republiky, ale s výjimkou několika, zpravidla technologicky vyspělých, zemí, jako je například Jižní Korea, bezmála celého světa.

Neustále je nám tak předhazována mantra o tom, jak příchod 5G sníží latenci, zvýší přenosovou rychlost, umožní lepší využití IoT a radikálně změní naše životy. Ne, že bych tomu nevěřil, ale až čas ukáže, jestli ovlivní naše životy tak zásadním způsobem, jako je nám slibováno. Osobně se na příchod 5G sítí těším, zároveň však zůstávám i mírně skeptický a domnívám se, že si na masové rozšíření v ČR i ve světě ještě nějakou tu chvíli počkáme.

Kam až se dá zajít ve jménu bezpečnosti

Kauzu Huawei jsem sledoval od samého začátku a velmi mě zajímalo, jak se bude vyvíjet. Nemyslím si přitom, že bych měl nějaké vyhrazené politické názory a stranil jednomu či druhému státu, ale již od počátku ve mně rétorika amerického prezidenta Donalda Trumpa a postup amerických orgánů vzbuzoval dojem, že zde nejde ani tolik o (ne)bezpečnost infrastruktury Huawei (či produktů tohoto čínského výrobce obecně), jako spíše o vyřizování účtů mezi dvěma největšími světovými ekonomikami.

Dovolím si tvrdit, že v následujících měsících se má domněnka potvrdila. Opakované „prodlužování výjimky“ včetně přiznání úmyslu využít Huawei při vyjednávání s Čínou prezidentem Trumpem (během rozhovoru s novináři) ukázalo, že o bezpečnost zde opravdu nejde tolik, jako spíše o obchodní válku mezi USA a Čínou. Jasně z toho vyplývá, jak moc je celý svět provázaný. Bylo by jistě naivní domnívat se, že to, co se děje na druhém konci světa, nemůže mít dopad i na nás. A právě svět technologií to velmi dobře demonstruje.

Podle mého názoru odnesou „haštěření“ tohoto druhu hlavně spotřebitelé, kteří nebudou mít přístup k výrobkům určité značky, nebo se jednoduše zpomalí technologický vývoj, pro nějž byla klíčová spolupráce více výrobců. Konkurence na trhu je prospěšná pro všechny a pokud někoho „vyhodíme z kola ven“ jen proto, abychom vyvinuli nátlak na vládu jiného státu, neprospěje to v konečném důsledku nikomu.

Diskuze ke článku
Petarda
Já si všiml akorát nějakých nudlí.
Carda
Petardo ty máš taky IQ houpacího koně jako já :-D
Xxx
Za mě v roce 2019 - Huawei, ohebné telefony, vzestup levnějších mobilů (S10e například)
Márv
Ja som si najviac všimol záplavu telefónov ktoré sa od seba skoro nelíšia, či už vzhľadom alebo výbavou a až zbytočné rozširovanie portfólií telefónov ( Note, Note plus, Note lite ), čo sa mi zdá pri dnešnom tlaku na ekológiu a šetrenie úplne proti tomuto trendu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze