Trump nepřímo přiznal, že Huawei vylepší vyjednávací pozici USA s Čínou

8
Trump nepřímo přiznal, že Huawei vylepší vyjednávací pozici USA s Čínou
  • Přiznání Trumpa, že by společnost Huawei mohla být použita při vyjednávání s Čínou, může být dobrou zprávou pro samotný Huawei
  • Prezident Trump o Huawei promluvil během projevu týkajícího se finanční pomoci americkým farmářům

Kauza Huawei hýbe světem a rozhodnutí administrativy amerického prezidenta Donalda Trumpa zařadit čínského výrobce na černou listinu je mnohými pokládáno, mírně řečeno, za nešťastné. Oficiálním důvodem je přitom, jako obvykle, bezpečnost USA. Pokud jste však celou situaci sledovali, budete se mnou pravděpodobně souhlasit, že pouze o bezpečnost zde ani zdaleka nejde, a to, že celý konflikt vykazuje známky obchodní války, víceméně potvrzuje i nejnovější vyjádření prezidenta Trumpa během jeho projevu (přibližně ve 41:00) týkajícího se finanční pomoci americkým farmářům zveřejněný na c-span.org.

Když se jeden z reportérů zeptal amerického prezidenta na společnost Huawei, Trump odpověděl: „Huawei je něco velmi nebezpečného“. Následně dodal: „Podívejte se, co udělali z bezpečnostního hlediska, z vojenského hlediska, (Huawei) je velmi nebezpečný. Je možné, že společnost Huawei by mohla být použita v nějaké obchodní dohodě (mezi USA a Čínou). Pokud se domluvíme, dokážu si představit, že by společnost Huawei mohla být součástí této obchodní dohody.

Následně se reportér dotázal, jakou podobu by tato dohoda měla, na což se mu dostalo odpovědi, že by to vypadalo velmi dobře pro USA. Na otázku, jak přesně by byla použita společnost Huawei při vyjednávání prezident Trump odpověděl: „Na to je příliš brzy. Jsme velmi znepokojeni ze společnosti Huawei z bezpečnostního hlediska.

Z vyjádření prezidenta Trumpa je evidentní, že Huawei má posílit vyjednávací pozici USA s Čínou. Obavy z bezpečnostního rizika vyznívají až jako druhořadé. Doposud USA rovněž nezveřejnily žádné hmatatelné důkazy, o které by mohly svá tvrzení o bezpečnostním riziku opřít. Přiznání Trumpa, že by společnost Huawei mohla být použita při vyjednávání s Čínou, může být dobrou zprávou pro samotný Huawei. Těžko však předvídat, jak moc se dá na slova současného amerického prezidenta spolehnout. V roce 2017 například Trump slíbil, že Apple v Americe postaví „tři velké, úžasné továrny“. Následně se však ukázalo, že Apple nic takového nemá v plánu.

Zajímavé je také poukázat na příklad další čínské společnosti, ZTE, která byla rovněž označena za bezpečnostní riziko pro Spojené státy americké a následně na ni byl uvalen zákaz, který ji znemožňoval spolupráci s USA. Prezident Trump, který v minulosti osočoval Čínu z kradení pracovních pozic, následně odeslal tweet, ve kterém si stěžoval, že tento zákaz vyústil v příliš mnoho ztracených pracovních pozic v Číně. Následně požadoval, aby se Ministerstvo obchodu Spojených států amerických se ZTE domluvilo, což se také stalo.

Diskuze ke článku
Blue Sun
Blue Sun
A už to z něj leze, z Trumpety... Samozřejmě, že mu vůbec nešlo o žádná bezpečnostní rizika.
Obama byl Babrák, ale tohle... to je šílenec. Sebestředný megaloman s naprosto nulovými zkušenostmi s politikou. Vystřelí kravinu, aby ji vzápětí stahoval...
HeXXX
Bezpečnostní problém tedy zněl "vydrbeme z Huawei (potažmo Ćíny) peníze a nebo nevydrbeme?"
Nick Cave
píše se Čína a né Čina :)
Káva s cigaretou
Donatela už by měli konečně hodit do nejhlubší jámy a zalít betonem. Co ten dědek stihl za svůj mandát natropit, to je nechutné. Zlatý ten černý muž co to řídil před ním.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze