V Monaku už sviští komerční 5G. Vyzkoušeli jsme, jak rychle

8
V Monaku už sviští komerční 5G. Vyzkoušeli jsme, jak rychle
Fotografie: Martin Pultzner, mobilenet.cz
  • Naměřili jsme rychlost až 900 Mbit/s
  • Ping se pohybuje kolem 7 až 11 ms
  • Za 5G neplatí uživatelé v Monaku nic navíc

Monte Carlo je městem, knížectvím a státem miliardářů, luxusních jachet nebo třeba Formule 1. A 5G. Jde totiž o jedno z mála míst na světě i v Evropě, kde je spuštěna v plnohodnotném komerčním provozu síť 5. generace. My jsme se vydali síť, kterou postavil Huawei, otestovat a zjistit zejména reálné rychlosti v městském prostředí.

Vyzkoušeli jsme rychlé 5G v Monaku. Jak sviští?

22 vysílačů stačí pokrýt celou zemi

Nejprve však trochu údajů. Síť 5. generace Monaco Telecom standardu 5G NR (New Radio), kterou postavil Huawei, běží na frekvenci C-Band (3,6 – 3,8 GHz) s šířkou pásma 100 MHz. V knížectví je umístěno 22 5G vysílačů s 45 cellami, které jsou od sebe průměrně vzdálené 250 až 500 metrů. Pokud bychom měli jít do velkých podrobností, používáno je MU-MIMO a UL fallback na LTE a TDD 8:2 pro download:upload.

Huawei Mate 20 X
Ikonka 5G na displeji. Můžeme začít testovat

5G bylo v Monaku spuštěno teprve v červenci a zatím jsou v podstatě k dispozici pouze 3 typy telefonů, které by v síti fungovaly. Uživatelů je tak zatím reálně velmi málo. Zajímavostí však je, že 5G je k dispozici zdarma pro uživatele obou vyšších tarifů. Ty nabízejí, kromě neomezeného volání a zpráv, za v přepočtu 1 000 Kč balíček 50 GB dat nebo za 2 300 Kč 100 GB.

5G v Monaku využívají například nové chytré zastávky MHD, ve kterých je umístěna Wi-Fi zdarma, chystá se i připojení internetu věcí. Monako si od spuštění 5G slibuje i ještě vyšší atraktivitu, jakožto přístavu pro nejluxusnější jachty světa, ve kterých pasažéři velmi snadno dostanou konektivitu na úrovni optických kabelů. Zatímco kapacita 3G sítě je v Monaku zcela vyčerpaná a LTE se vyčerpá během zhruba 3 let, 5G poskytuje novou vysokou kapacitu v době, kdy se nároky na přenos dat exponenciálně zvyšují.

Huawei Mate 20 X
Testovali jsme na Huawei Mate 20 X 5G

My jsme testovali na jednom z prvních světových 5G telefonů – Huawei Mate 20 X 5G, který bude k dostání také v Česku. Operátor nabízí také Xioami Mi Mix 3 5G.

Huawei Mate 20 X 5G

Rozměry174,6 × 85,4 × 8,4 mm, 233 g
DisplejAMOLED, 7,2" (2 244 × 1 440 px)
Fotoaparát40 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 980, 2×2,6 GHz + 2×1,92 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, nanoSD
Akumulátor4 200 mAh

Frčí to až 900 Mbit/s

Samozřejmě jsme byli zvědavi na reálné rychlosti, kterých se v síti 5G dá dosáhnout. Nebudu vás dlouho napínat. Rekordman v naší novinářské skupině dosáhl až fantastické rychlosti downloadu 900 Mbit/s. Odezva se většinou pohybovala kolem 9 až 11 ms. Já osobně jsem svého rekordu dosáhl při úplně posledním měření, a to rovných 800 Mbit/s. Oboje však byly výsledky, kdy telefon ležel na kovovém podkladu, bez zakrytí antén. Běžné výsledky s telefonem v ruce v městském prostředí se pak pohybovaly mezi 400 a 600 Mbit/s na downloadu s pingem kolem 7 ms. Podobných rychlostí jsem dosahoval i při běžné chůzi.

Naměřené rychlosti venku i uvnitř budov jsou parádní

Mnohokrát pomalejší pak byl upload, který se většinou pohyboval kolem 30 Mbit/s, což je ale způsobeno tím, že zde síť místo 5G přepíná na LTE v případě, že kapacita dostačuje. Telefon si signál držel dobře, a to i uvnitř budov, kde nedocházelo k přepínání na LTE nebo 3G. V kancelářských prostorech s indikovanou sílou signálu 3 sloupečků z 5 se pak rychlost pohybovala kolem 300 – 400 Mbit/s. Rychlost uploadu je pak výrazně nižší a to zejména z důvodu, že zde konkrétně je upload přesměrováván na LTE.

Pohádkové rychlosti už nejsou hudbou budoucnosti

Lze samozřejmě očekávat, že po zatížení budou rychlosti nižší, i tak ale jde o hodnoty skvělé. Zajímavé je, že už několik málo set metrů od pobřeží či hranic s Monakem signál 5G mizel a telefon se přepínal na jiné sítě. Monako ukazuje, že 5G už není budoucnost, ale zcela reálná komerční přítomnost, ve které může existovat každý. Stačí mít podporovaný telefon, tarif a užívat si rychlosti přesahující půl GB, což jsou hodnoty, o kterých se nám donedávna v souvislosti s mobilním internetem ani nesnilo.

Kdy bude 5G v Česku?

V Česku si na start komerčního 5G přístupného například pro běžné telefony ještě počkáme. Klíčová je nyní aukce kmitočtů 700 MHz a 3,5 GHz, která by podle posledních předpokladů měla proběhnout v prvních měsících roku 2020. Poté budou licence vydražitelům přiděleny a operátoři poté mohou začít síť budovat. Prvních komerčních sítí bychom se tak mohli dočkat nejdříve za rok či dva.

Diskuze ke článku
Patrik Halmi
Patrik Halmi
Teď máme vlastně ty neomezené data tak můžeme začít budovat 5G :D
End
Ping 218 a Upload ani 100mb super rychlost
:D tvl k hovnu leda.
Pesedm
A ta brutal spotřeba el. energie nehledě na to záření z toho.
Telekomunikační svět aktuálně nasazuje technologii, kterou zrychleně vyvíjí za pochodu a jejíž první komerční implementace se mohou ještě dramaticky lišit od toho, čemu budeme říkat 5G třeba za dalších pět let.
,
a co rakovina

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze