Inovativní platební metody: Twisto
recenze

Inovativní platební metody: Twisto

První díl našeho čtyřdílného seriálu
17

Twisto má za sebou nejúspěšnější rok v celé historii. Dopomohla tomu spousta zajímavých novinek. Lidé si oblíbili jak placení v on-line prostředí, tak také pomocí platební karty Mastercard a platebního náramku. Zaujme rovněž funkce rozdělení útrat, takzvané splitování. V dnešní recenzi se na všechny novinky zaměříme podrobněji.

O platební aplikaci Twisto jsme poprvé psali již v roce 2017, následně jsme vám přinesli podrobnou recenzi této zajímavé služby. V Twistu samozřejmě neusnuli na vavřínech a svoji platební službu, respektive aplikaci, řádně vyšperkovali o nové funkce. Právě na novinky se zaměří naše dnešní recenze, která na tu původní volně naváže a zhodnotí všechny novinky. Již brzy se navíc můžete těšit na zhodnocení dalších inovativních platebních metod, ke kterým Twisto jednoznačně patří.

S Twistem odložíte placení i rozdělíte výdaje

V krátkosti si shrneme, jak je dobré vnímat Twisto dnes. Twisto je platební služba, která zjednodušuje nakupování a platby. Na internetu umožní nakoupit na jedno kliknutí bez nutnosti opisovat údaje z karty a zaplatit až poté, co si zboží doma prohlédnete nebo vyzkoušíte. Ke službě patří platební karta Mastercard, která v tarifu Premium nabízí nejvýhodnější (středový) kurz pro zahraniční platby a také praktický platební náramek. Využít můžete i funkci Snap, které vám ulehčí placení složenek a faktur jejich pouhým vyfocením, anebo Split, která vám zase pomůže snadno rozdělit společnou útratu s kamarády.

Twisto

Pro úhradu skrze Twisto vždy musíte používat jen spárovanou e-mailovou adresu. Těch může být v rámci jednoho účtu více, vždy ji však musíte potvrdit. Jen tak Twisto pozná, s kým má tu čest, a bez problémů přiřadí platbu k vašemu unikátnímu účtu. V opačném případě by se vystavila standardní faktura se splatností 14 dnů, která platí pro nové zákazníky bez Twisto účtu. Tato služba se jmenuje „Platba online“ a je stále funkční, avšak jen do limitu 10 tisíc korun za rok. V případě překročení této hranice je již nutné založit Twisto účet.

V případě Platby Online se společnost nemůže podívat na zákazníka detailněji. Nemá totiž žádné jiné údaje, než které poskytnete e-shopu. Zde tedy zakročí skóringový program Nikita, o kterém si detailně můžete přečíst v naší dřívější recenzi.

Aplikace Twisto: přehledný středobod

Středobodem služby Twisto pro uživatele s Twisto účtem je platební aplikace se stejným názvem. Ta je dostupná pro uživatele iOS a Android, a to samozřejmě zcela zdarma. Výhodou je, že proces registrace Twisto účtu zvládnete i skrze aplikaci, takže nemusíte využívat webového prostředí. Samozřejmě ale můžete. Registrace zabere jen pár minut, přičemž v průběhu vás Twisto požádá o potřebné údaje, například vyfotografovaný občanský průkaz pro ověření totožnosti. Pokud v průběhu registrace zadáte promokód „MOBILENET“ (bez uvozovek), získáte 300 Kč na vaše nákupy.

Aplikace

Jakmile zaměstnanci Twista účet schválí, automaticky vám bude přidělen limit pro nákupy. Ten se může postupně zvyšovat, a to na základě uhrazených měsíčních faktur. V případě registrace využije Twisto kromě skóringového programu Nikita také náhled do veřejně dostupných registrů, čímž se potvrdí vaše identita a Twisto zároveň zkontroluje, zda nemáte vůči dalším subjektům neuhrazené závazky. Naopak do rejstříků Twisto reportuje čistě jen klienty s neuhrazenými fakturami. Pro bankovní instituce (například při žádání o hypotéku) tak Twisto účet není „břemenem“, kterým je běžná kreditní karta.

Vzhled aplikace Twisto perfektně naplňuje dnešní požadavky na design. Vše je přehledné a rozdělené do karet, které se nachází na spodní hraně obrazovky. Díky tomu snadno přepínáte mezi tím, co právě potřebujete – výsuvné roletky a další zbytečnosti jsou již dávnou minulostí.

Aplikaci Twisto si samozřejmě můžete zabezpečit, a to pomocí kódu PIN, případně skrze otisk prstu a ,v případě uživatelů iOS, skenu obličeje Face ID. Úvodní obrazovka aplikace Twisto okamžitě prozradí, s jakým limitem můžete v tom daném měsíci počítat, a to formou jednoduchého grafu. Twisto chválíme za velmi podrobný náhled vašich nákupů – ihned poznáte, zdali jste nakupovali on-line či kartou, samozřejmostí je přehled o místě. O přehlednost se postará i logo obchodníka vedle dané platby.

Twisto
Webové prostředí Twista

Mimo přehlednosti aplikace potěší také svižnost. Nezdržují vás zbytečné animace, ani vyskakovací okna. Kladně hodnotíme také rychlost přenesení dat – od okamžiku zaplacení do promítnutí této skutečnosti do aplikace Twista uteče jen několik málo okamžiků, a tak si ihned můžete zkontrolovat, zda nákup proběhl v pořádku. Přímo z aplikace lze rovněž kontaktovat zákaznickou podporu, například když potřebujete reklamovat platbu.

Stále však nutno myslet na to, že Twisto vstupuje do hry jako prostředník – s reklamací byste se tak měli obrátit přímo na obchodníka. Z vlastní zkušenosti však mohu potvrdit, že Twisto spolupracuje jen s ověřenými obchodníky. Všude kde je Twisto on-line dostupné, tam se tedy můžete spolehnout na odpovídající servis. Zároveň Twisto dokáže vyřešit menší problémy, kdy vám například nesouhlasí částka. Twisto má aktuálně více než 600 zapojených e-shopů a jejich počet stále roste. Menší nevýhodou je, že mezi zastoupenými e-shopy chybí někteří velcí hráči, například Alza.cz, případně Mall.cz. Druhý jmenovaný má svoje vlastní řešení odložené platby a logicky konkurenční řešení implementovat nebude.

Stáhnout Twisto

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Nabízené služby: od A do Z

Některé nabízené služby nejsou novinkou. Twisto se svých základů drží od spuštění, a tak si v krátkosti připomeneme to, co již známe.

Snap

Funkce Snap funguje na principu ofocení složenky či faktury s tím, že zaměstnanci Twista se postarají o zaslání platby. Pokud máte fakturu elektronickou, stačí ji přímo nahrát do vašeho Twisto účtu, případně jednoduše zaslat e-mailem na plati@twisto.cz. Faktura musí zobrazovat potřebné náležitosti, tedy termín odeslání, jméno a částku, případně variabilní a konstantní symbol. Po odeslání faktury stačí vyčkat pár hodin a na e-mail vám přijde potvrzení o přijetí žádosti.

Twisto
Snap

Platit můžete faktury prakticky za cokoli: od účtu za telefon přes účty za energie a pokuty až po faktury za objednávky například v obchodě. Takové platby se opět přičtou k vašemu Twisto účtu (Snap tedy nelze využívat bez registrace a tedy i ověření). V obchodních podmínkách služby Snap se dočtete, že společnost Twisto neručí za případné sankce, které vznikly na základně pozdní úhrady faktury, a zároveň Twisto není povinné dokazovat příjemci odeslání platby. Z vlastní zkušenosti však mohu potvrdit, že platba dorazila na účet protistrany vždy včas, obvykle jeden den před termínem splatnosti.

Cashback a doporučení

Dalším benefitem, který od Twista již známe, je nabídka cashbacku. Twisto ve spolupráci s portálem PlnáPeněženka umožní zvýhodněný nákup, respektive pár procent z nákupu dostanete zpět na váš Twisto účet formou kreditů. Ty následně můžete využít na zaplacení vašich faktur Twistu, přičemž 1 kredit = 1 koruna. Mezi stálé účastníky cashbacku spadá necelá padesátka e-shopů (namátkou ASOS, Zoot, Smarty, AliExpress, Footshop), ušetřit můžete od 0,5 do zhruba 22,5 % v případě pojištění. Obvykle se však cashback pohybuje v rozmezí od 2 do 7 %. Čas od času Twisto zveřejní i TOP nabídku, kde získáte slevu rovnou, a to jen díky spolupráci Twista a daného subjektu.

Twisto

Kredity můžete získat také v rámci doporučení aplikace Twisto. Jakmile se někdo registruje vaším unikátním odkazem/kódem a registrace je schválena, získáte vy i doporučený uživatel kredit ve výši 300 Kč. Pokud doporučíte 34 lidí, kteří projdou procesem schvalování, celkem můžete nasbírat až 10 tisíc korun.

Platební karta i náramek

Postupně se dostáváme k Twisto platební kartě a platebnímu náramku, které v dnešním výčtu patří k nejstarším novinkám, a to již ze začátku roku 2018. Kartu i náramek lze získat právě jen s Twisto účtem, tedy po registraci a jejím ověření. Kartu Mastercard lze následně použít všude jako běžnou platební kartu, která patří k vašemu běžnému bankovnímu účtu. Twisto kartou tedy zaplatíte v kamenných obchodech i na internetu. Využít nelze jen výběru z bankomatů a financování hazardních her. Problém by mohl nastat kupříkladu i u některých čerpacích stanic, kde však nejde o problém Twista, ale poskytovatele, který má smluvně vázanou výjimku na předplacené karty. V každém případě kartou vždy čerpáte přidělený limit. Twistu tedy v zásadě nezáleží, zda nakupujete on-line, nebo v kamenném obchodě.

Twisto

Twisto karta má další výhodu, a to při placení v zahraničí. V takovém případě totiž využívá středový kurz, který je výhodnější než ten, který nabízí většina bankovních institucí. Ve speciálním tarifu navíc karta zahraniční platby dokonce i o 3 % zlevní, však o tom si podrobněji povíme později. Twisto platební náramek můžete získat v rámci kampaně zcela zdarma, stejně jako kartu samotnou. Náramek je aktuálně dostupný pouze v černé barvě. Jedná se v podstatě o duplicitní kartu uloženou přímo v náramku, kdy platba proběhne klasicky přiblížením čipu k terminálu.

Kartu lze spravovat opět skrze aplikaci Twisto, konkrétně v záložce Karta. Během chvíle si tak uděláte přehled o vašich útratách pomocí karty a náramku.

Twisto náramek je dostupný v černé barvě

Aktivace karty i náramku je velice snadná. Jakmile karta dorazí, postačí přihlásit se do vašeho účtu a zadat poslední 4 čísla platební karty. V ten moment se aktivuje jak samotná karta, tak i karta v náramku. Náramek sdílí s hlavní platební kartou i PIN kód, který bohužel nelze změnit. Pokud si PIN kód hned nezapamatujete, můžete si jej kdykoli zobrazit přímo v aplikaci.

Karta má výhodný kurz při platbách v zahraničí.

Stejně jako aktivace, i případná deaktivace karty probíhá skrze Twisto účet, a to buď na webu, nebo v rámci aplikace. Pokud kartu ztratíte a zablokujete, můžete požádat o zaslání nové. Výhodou je, že pokud zablokujete pouze kartu, stále můžete využít platebního náramku. Notifikace plateb jsou samozřejmostí jak při platbě kartou, tak také náramkem.

Twisto
Twisto se rádo pochlubí, kolik vám ušetřilo

Možná se ptáte, jak je na tom platební náramek, respektive z jakého materiálu je vyroben. Jde o silikon, který se vyznačuje odolností a relativní pružností. Délku lze nastavit opravdu libovolně, problém tedy nebude ani s menším, ani s větším zápěstím. Plastový výlisek karty se vkládá do speciálního boxíku přímo do náramku a vypadnutí nehrozí, neboť náramek je stále semknut s rukou. Náramek jsme nosili „vzhůru nohama“, a to kvůli lepší manipulaci u terminálu.

Split

Další zajímavou funkcí je Split, tedy rozdělení útrat. Skvěle se hodí pro skupiny, například spolupracovníky, kteří chodí na společné obědy. Pokud mají všichni ve skupině Twisto, stačí aby zaplatil pouze jeden uživatel. Ten následně pošle požadavek na rozdělení lidem ze skupiny a po jeho odsouhlasení se platba strhne z Twisto účtu kolegů. Na úhradu má skupina 7 dní a pokud požadavek nepřijme, vrací se zpět na váš účet.

Platbu lze mezi účastníky rozložit v libovolném poměru.

Výhodou je, že ostatní účastníci splitování nemusí vlastnit Twisto účet. V takovém případě jim dorazí e-mail, případně SMS. Účastník pak do 7 dnů může platbu uhradit skrze bankovní převod či platební kartou. Uživatel má pochopitelně právo takovou platbu odmítnout. Pak je daná část platby přičtena do nákupního účtu odesilatele, tedy vás jakožto plátce. Platbu lze mezi další účastníky rozložit v libovolném poměru, takže pokud někdo ze skupiny utratil více, odesilatel to může při splitnutí zohlednit.

Splitujeme

V případě Splitu je nutné myslet na dvě věci: platba nesmí být starší než týden (takovou platbu již mezi další účastníky rozdělit nemůžete) a stejně tak musí jít o platbu, která proběhla v daném měsíci zúčtování. Pokud tedy budete požadovat rozložení částky 2. února, přičemž platba proběhla 29. ledna, není to již možné, a to i přesto, že oba datumy nedělí doba delší než 7 dnů.

V rámci propagace funkce Split přišlo Twisto i se zajímavou kampaní. Šlo o soutěž s názvem 1. MČR ve splitování, kdy výherce získá zájezd na jachtu do Splitu v hodnotě 100 000 Kč pro sebe a své blízké. Zvítězil uživatel, který nasbíral v rámci kampaně nejvíce bodů, přičemž 1 bod získal za „splitnutí“ s uživatelem s Twisto účtem a 5 bodů za „splitnutí“ s uživatelem bez Twisto účtu. Spliter týdne (uživatel, který během týdne nasbíral alespoň 10 bodů) byl následně zařazen do slosování o peněžitou prémii 3 tisíce korun.

Přehled tarifů: zdarma, nebo za peníze

Twisto vyrostlo a nabízené služby jsou propracovanější, což s sebou nese otázku, zdali Twisto zůstává bezplatné. Odpověď není tak snadná – záleží na tom, jaké služby chcete využívat.

Twisto

Zdarma zůstává služba „Platba online“. Pokud tedy zaplatíte jednorázově bez Twisto účtu a fakturu uhradíte do 14 dnů, nezaplatíte ani korunu navíc. Takové platby však nemohou překročit hranici 10 tisíc korun za rok – v takovém momentě již budete požádáni o vytvoření účtu. Pokud si založíte Twisto účet a budete jej používat jen pro platby skrze partnerské e-shopy, stále je pro vás Twisto zdarma. Tento tarif nese název Online a stále umožňuje odložení platby o měsíc, placení faktur pomocí funkce Snap a sbírání odměn v rámci cashbacku.

Přehled tarifů služby Twisto


Online Standard Premium
Aplikace zdarma zdarma zdarma
Cena za měsíc 0 Kč 49 Kč 99 Kč
Zkušební doba ne 3 měsíce 3 měsíce
Tarif lze změnit kdykoli kdykoli kdykoli
Platba Snap bez omezení bez omezení bez omezení
Účet Split nerozdělitelný rozdělitelný rozdělitelný
Karta i náramek ne zdarma zdarma
Cashback s programem Mastercard Priceless Specials ne ano ano
Cashback z online nákupů ano ano ano
Splatnost vyúčtování 15. den dalšího měsíce 15. den dalšího měsíce 15. den dalšího měsíce
Odložení splatnosti ano ano ano
Pojištění pro rodinu ne ne ano
Výhodnější zahraniční transakce ne ne sleva 3 % oproti tarifům Online a Standard (středový kurz)

Možná ale chcete více, konkrétně Twisto kartu a možnost rozdělení útraty skrze funkci Split. V takovém případě je nutné zvolit tarif Standard, který vyjde na 49 Kč měsíčně. Kromě dovedností z tarifu zdarma tak získáte kartu, náramek a možnost využít odměny v rámci programu Mastercard Priceless Specials.

Nejdražším tarifem je tarif Premium. Ten vyjde na 99 Kč měsíčně a nabízí to co tarif Standard, navíc s cestovním pojištěním UNIQA pro celou rodinu v rámci celého světa s krytím léčebných výloh do 3 miliónů korun pro každého člena zvlášť, a to až pro 6 členů. Potěší také zlevnění zahraničních transakcí o celá 3 %. Ideálně se tak hodí pro cestovatele, a to nejenom díky cestovnímu pojištění, ale také zlevnění zahraničních plateb.

Twisto

Oba zpoplatněné účty, tedy účet Standard a Premium, můžete před prvním zaplacením vyzkoušet, a to po dobu 3 měsíců. Pokud vám nebude vyhovovat, můžete předplatné změnit na tarif Online, ovšem v takovém případě přijdete nejenom o cestovní pojištění a výhodnější zahraniční kurz, ale také o platební kartu a náramek, kterými již v obchodech nezaplatíte. Pokud byste se do budoucna rozmysleli, tarif s výhodami můžete opět aktivovat. Změnu lze provést pouze jednou měsíčně, přičemž každou další změnu musí schválit zákaznická podpora.

Kladně hodnotím také řešení stížností. Jak jsem již uvedl, s reklamací byste se měli obrátit přímo na obchodníka, ovšem z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že menší nepřesnost při vyúčtování s e-shopem Kosik.cz řešilo Twisto automaticky přičtením kreditů do mého účtu. Tyto kredity šlo následně použít při úhradě měsíční faktury. Opět se tu bavíme o tom, že Twisto spolupracuje jen s e-shopy, kterým důvěřuje.

Zkušenosti: výdaje pod kontrolou

Twisto používáme již od jeho vzniku, a tak se s vámi rádi podělíme o naše zkušenosti. Twisto vnímáme jako „parťáka“ k běžným účtům klasických bank. Limit Twista je přesně daný, a tak dopředu víte, s čím můžete počítat. Vzít si s sebou na cesty kartu od Twista je návykové, protože všechny vaše výdaje máte pod kontrolou a úhradu čerpání vyřešíte až následně, kdy si všechny nákupy v aplikaci zkontrolujete. Průběžná kontrola skrze notifikace je také velmi dobrá – ihned víte co a kde se s kartou děje.

Stále platí, že se Twisto hodí i jako náhrada dobírky. Spolupracující e-shopy nabízí možnost platby právě skrze Twisto. Pokud se vám výrobek nebude líbit, zkrátka jej vrátíte a Twisto si vyřeší vrácení peněz přímo s e-shopem. Zároveň lze kartu používat v momentě, kdy si nepřejete zadávat údaje své primární platební karty, například tedy při platbách na internetu. Zde se skvěle hodí nastavený středový kurz, protože tak dosáhnete na zajímavé slevy. Pokud navíc v zahraničí nakupujete často, vyplatí se popřemýšlet i o tarifu Premium, který za pár korun měsíčně zlevní vaše platby o další 3 %, což s vaší klasickou platební kartou jen tak snadno nepůjde.

Twisto
Cestovatelům se vyplatí popřemýšlet i o tarifu Premium.

Velkou pochvalu si Twisto zaslouží také za svou zákaznickou podporu. Odpověď na dotaz dostanete v rámci několika minut, na většinu vašich dotazů navíc odpoví i samotná aplikace.

Potenciál vidíme také v platebním náramku. Kolikrát jste si již říkali, že byste ocenili vyrazit jen tak nalehko, tedy jak bez peněženky, tak také telefonu? Mít u sebe nějaké finance je však vždy dobré a zastoupit je může právě platební náramek. Skvěle se hodí jak na sportovní aktivity, tak třeba na výlet do přírody. Stále máte tu pomyslnou jistotu, že kdyby se stalo cokoliv, máte jak zaplatit.

Twisto
Aplikace poradí s FAQ

Twisto samozřejmě může mít i své odpůrce. Je jasné, že při registračním procesu souhlasíte s nahlédnutím do různých registrů a tím dáváte Twistu kontrolu. Je to ovšem fér, pokud chcete utrácet peníze, které danou chvíli nejsou vaše. Pokud vaše faktury hradíte v čas, Twisto vám postupně navyšuje váš limit. Pokud se naopak v minulosti stalo, že jste fakturu zapomněli uhradit a platbu si neodložili za fixní poplatek, Twisto vám naopak může limit snížit. Ve své podstatě se také jedná o kreditní kartu s pohyblivým limitem, který reaguje na vaše jednání. K registraci do Twista vás samozřejmě nikdo nenutí a neměla by být vnímána jako alternativa ke krátkodobému úvěru.

Závěr: A co dál?

Twisto zaznamenalo svůj neúspěšnější rok v historii, a to primárně díky svým inovativním službám. To však neznamená, že by v Twistu s inovacemi skončili, ba naopak.

Twisto

Ještě letos se dočkáme zpřístupnění plateb přímo skrze telefon, a to díky Apple Pay. Společnost nabídne rovněž možnost platit prostřednictvím Twista debetně, aniž by ovšem platby byly navázány na jejich bankovní účet. Zákazníci si do Twisto aplikace jednoduše nahrají další platební karty, zaplatí Twistem a na základě jejich nastavení se částka strhne z Twisto limitu nebo z jiné karty, kterou si do Twista nahráli. Chybět nebude ani funkce vrácení se v čase, kdy si i po uskutečnění platby můžete zpětně vybrat, z jaké karty se částka strhne.

Stejně jako nekončí Twisto, nekončíme ani my. Již brzy se můžete těšit na články s dalšími inovativními platebními metodami. Důkladně se tedy zaměříme i na Revolut a například i službu Curve.

Klady
  • platební karta a náramek
  • přehledná správa financí
  • povedená aplikace
  • splitnutí útraty s kamarády
  • více tarifů na výběr
Zápory
  • ne každý projde schvalovacím procesem
Diskuze ke článku
Urvalkule
Jsem pomalejší asi... dokud mám v peněžence funkční platební kartu tak mi nedochází, proč bych měl Twisto chtít.
Petr
Takže celý tento oslavný PR článek je kvůli těm 10 kkč? Twisto je hlavně další přísavka, která si chce ukousnout z každého nákupu, která o vás sbírá úplně všechny informace (dáte jim občanku, projedou rejstříky a potom vše co kde kdy kupujete), platíte poplatky a samozřejmě se vystavujete riziku, že někdy nezaplatíte včas a naběhne vám penále. Lidi si vůbec neuvědomují, že všechny tyto nesmysly/prostředníky zaplatí v ceně zboží, takže já nejen chápu, proč nějaký eshop s takovými nespolupracuje, ale takovému eshopu dávám i přednost.

Banka je sice taky prostředník a taky si bere, ale tohle je další a zbytečný, nic nedělat, jen brát procenta ze všeho. Bance navíc věřím "trochu" víc než nějakému twistu, že informace nebude prodávat a jinak využívat.

"Vzít si s sebou na cesty kartu od Twista je návykové, protože všechny vaše výdaje máte pod kontrolou a úhradu čerpání vyřešíte až následně" - klasika PR, jakou kontrolou? Jak proti placení mobilem, kde mi vyskočí vše na displayi?

Náramek: "Skvěle se hodí jak na sportovní aktivity, tak třeba na výlet do přírody. Stále máte tu pomyslnou jistotu, že kdyby se stalo cokoliv, máte jak zaplatit." :) Jasně, kdyby se stalo cokoliv, tak si potřebuji hlavně zavolat pomoc. A zkuste si ve stánku zaplatit pití náramkem...

Ondra
Dobry den,

Neuteklo vam pod clankem "Placena inzerce"?

Jinak se pripojuji k nazorum v diskuzi, ze nevidim moc prinos oproti bankovnim aplikacim, ktery by byl vyvazen sberem kompletnich dat o me a jejich potencialnim obchodovanim...
Tomáš
Recenze....? To myslíte vážně, vždyť to není nic jiného než reklama!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze