První výjimka o spolupráci s Huawei udělena. Microsoft může opět dodávat software

1
První výjimka o spolupráci s Huawei udělena. Microsoft může opět dodávat software
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • Nové počítače značky Huawei budou opět nabízeny s OS Windows a softwarem od Microsoftu
  • Doposud si o výjimku požádalo téměř 300 amerických společností
  • Kdy a jestli dojde k udělení výjimky pro Google zatím nevíme

Americké ministerstvo obchodu vyhovělo žádosti o udělení výjimky pro Microsoft, který může i nadále obchodovat s Huawei, jenž v současnosti čelí americkým sankcím. Mluvčí Microsoftu tuto skutečnost přímo potvrdil agentuře Reuters a zároveň dodal, že Microsoft nyní může dodávat svůj operační systém do počítačů firmy Huawei, která byla mezitím nucena začít nabízet notebooky s linuxovou distribucí.

Jde tak o první vyhovění americkým společnostem, které si zažádaly o udělení výjimky. Udělování výjimek na začátku tohoto měsíce potvrdil zástupce Ministerstva obchodu USA, Wilbur Ross. Doposud o výjimku zažádalo téměř 300 amerických společností, z nichž pro Huawei pravděpodobně nejvíce klíčový je Google se svým operačním systémem Android, respektive Google službami, na které jsou uživatelé, vyjma těch na čínském trhu, zvyklí.

Před pár dny byl rovněž společnosti Huawei prodloužen odklad sankcí, a to o dalších 90 dnů. Důvodem je údajná nepřipravenost amerických operátorů přejít na infrastrukturu jiného dodavatele, kterých je v oblasti 5G poměrně málo a zpravidla jsou i dražší.

Kdy a jestli dojde k udělení výjimky pro Google, případně rozuzlení celé situace mezi Huawei a vládou USA, se však teprve dozvíme.