To nejzajímavější z roku 2017 podle nás – část druhá

Uplynulý rok hodnotí další 4 členové redakce
To nejzajímavější z roku 2017 podle nás – část druhá

Rok 2017 se nezadržitelně blíží ke svému konci, takže je čas na závěrečnou rekapitulaci. Konkrétně se každý z redakce mobilenet.cz zaměřil na několik zařízení, služeb a novinek, které jej v roce 2017 zaujaly nejvíce. V dnešním druhém díle jsme vyzpovídali další čtyři členy redakce, kteří představili svůj výběr.

Trendy a události roku 2017 dle redakce

Výběr editora recenzí Ondřeje Zástěry

Pochopení nadbytečnosti displejových rámečků

Letos jsme se dočkali ještě méně kompaktních telefonů než v předchozích letech, i tak ale výrobci smartphonů přestali navyšovat požadavky na naše kapsy a dlaně. Největší událostí roku 2017 je tak pro mne stejně jako pro mnohé kolegy fakt, že když už neustoupili od 5palcových a větších displejů, alespoň je začali zabalovat do tenkých rámečků. Konečně! V této souvislosti nutno ocenit i skutečnost, že u mnohých modelů změnili poměr stran displeje tak, že se zařízení v portrétním režimu jistěji drží, a přitom velikost zobrazovací plochy zůstala stejná, čímž odpadla další nevýhoda velkých telefonů.

Gionee M7 Power
Gionee sice na tomto reklamním poutáku prachbídně lže, ale pro ilustraci slouží dobře

Zpět ale k rámečkům. Nejsem totiž úplně šťastný z toho, jak tento trend někteří výrobci pojali. Pokud mám být konkrétní, musím jmenovat Essential a Sharp, jejichž modely mají v displeji výřez pro kameru. Tu využije většina uživatelů jen výjimečně, ovšem vadit jim bude neustále, zejména pokud si budou prohlížet fotografie nebo video. Kapitolou samou o sobě je Apple, který navíc investoval nemalé prostředky do technologie rozpoznání obličeje. To není o mnoho bezpečnější než standardní čtečka otisků prstů a rozhodně je méně pohodlné, a přesto tu s námi pravděpodobně dlouhý čas zůstane, stejně jako onen výřez. Nelze opomenout ani Samsung, který u svých top modelů umístil čtečku otisků prstů na nedosažitelné místo, ale tam půjde škody jednoduše napravit tím, že se u další generace pozice drobně změní.

Apple iPhone X

Pokud se v roce 2018 konečně dočkáme avizovaných čteček otisků prstů za displejem, tenké rámečky nebudou automaticky znamenat snížený komfort během procesu autentifikace. Nic pak nebude bránit užívat si bezrámečkových displejů plnými doušky. I tak si budeme rok 2017 bezesporu pamatovat jako ten, kdy se tento trend široce rozšířil.

Inovace v oblasti konvertiblů z nečekané strany

Od mobilních telefonů se přesuňme k mobilním počítačům, přesněji k mé oblíbené kategorii zařízení 2v1. Při pohledu na nabídku výrobců se nelze ubránit dojmu, že to letos byla celkem nuda. Našla by se ovšem jedna výjimka a překvapivě ji nemá na svědomí žádný zkušený harcovník. Řeč je o Porsche Design Book One. Nejenže je tento konvertibl krásně symetrický, takže v libovolném režimu vše krásně lícuje, ale hlavně u něj došlo k fúzi překlápěcí koncepce á la Yoga a odtrhávací konstrukce ve stylu Surface Booku, na což si zatím nikdo jiný netroufl. Konvertibl se tak stal opět o něco méně kompromisním zařízením, jen jeden otravný nedostatek nadále přetrvává – pokud se rozhodnete pro režim stojanu, obrazovka bude při každém dotyku couvat, jako by snad šlo o hollywoodskou herečku a vy byli Harvey Weinstein.

Porsche Design Book One

Nutno dodat, že si Porsche Design nechá za tento svůj exkluzivní kousek, jehož ozubené panty vtipně odkazují na automobilový původ značky, pořádně zaplatit, konkrétněji takřka 80 tisíc korun. Hardwarová výbava nicméně nepostrádá nic důležitého. Za své peníze tak dostanete jemný displej, digitizér pro podporu aktivního stylusu, USB plné velikosti, stejně jako USB typu C, dlouhou výdrž na baterii a výkonný hardware. Jde o dobrou ukázku toho, že ultraluxusní výrobek nemusí automaticky znamenat kýčovitý design (jako Lamborghini Alpha-One), nebo podřadné vnitřnosti (jako nám v minulosti nejednou předvedlo Vertu).

Hašení požáru po #batterygate

Ačkoliv se velké technologické firmy snaží tvářit jako dokonalé, nevyhýbají se jim ani průšvihy, které mají těžký dopad na zákazníky. Černého Petra si před rokem vytáhl Samsung, který se svým Notem 7 sice zabodoval u každého recenzenta, ale jak se ukázalo později, zařízení trpělo katastrofickou konstrukční vadou, kdy vlivem přílišného natěsnání komponent na sebe docházelo ke vznícení baterie. Samsung se mohl vymluvit na vzácnost takových případů, svést závadu na použití neoriginálních nabíječek, nebo uživatele obvinit z jiného nevhodného používání zařízení. V Jižní Koreji si ale řekli „ne“ a ke kauze se postavili čelem. Navzdory hrozbě velkých finančních ztrát a brblání zájemců o telefon výrobu nekompromisně ukončili, majitelům zařízení nabídli vrácení peněz a jali se důkladného vyšetřování. Jeho výsledky pak transparentně představili světu a zavedli opatření, aby se podobným případům v budoucnu předešlo. Od té doby jsme se dočkali „osmičkových“ vlajkových lodí, které se nejen těšily přízni odborné veřejnosti, ale obstály i v praxi, když se podařilo udat přes 20 milionů kusů a k žádnému případu vznětí baterie v důsledku výrobní vady už nedošlo.

Od kauzy uběhlo několik měsíců a jako by se po ní slehla zem. Případ Galaxy Note 7 nejen přispěl k vyšší kvalitě baterií, které Samsung dodává i ostatním výrobcům, ale zároveň v mých očích velkým globálním hráčům ukázal, že pokud v případě problémů nenechají své zákazníky ve štychu, budou odměněni jejich pokračující loajalitou. Možná si na základě mých slov řeknete, že jsem prachsprostý fanboy, ale faktem je, že momentálně nevlastním žádný spotřebitelský produkt tohoto výrobce.

Výběr redaktora Patrika Svatoše

Bose QuietComfort 35 II

Existují věci, o kterých vám mohou ostatní vyprávět a vy jen nehezky řečeno čumíte a klepete si na čelo. Podobný případ nastal, když jsem v naší redakci měl možnost testovat sluchátka Bose QuietComfort 35 II.

Bose QuietComfort 35 II

Jejich cenovka mě trošku vyděsila a říkal jsem si, co tak dobrého mi nabídnou. No, stačí si je jednou vzít na uši a i když nepatříte mezi velké fanoušky hudby, sluchátka vás dostanou. Je to podobné jako v automobilovém světě. O tom ale až později.

Apple Watch Series 3

Novinka od Applu neprošla nějakou velkou revolucí, ale dotáhla pár maličkostí a ve finále mi to dává smysl. Největší strach jsem měl z baterie, ale nyní mohu konstatovat, že dva dny v pohodě vydrží.

Apple Watch 3

Abych to vše uvedl na pravou míru. Pokud chcete mít přehled o notifikacích a rádi sportujete, pak si cenu Apple Watch obhájí. Jestliže je chcete primárně používat na jednu věc, ať už na sport nebo jako prodlouženou ruku iPhonu, hodně bych přemýšlel, zda ty peníze za ně dát.

Mercedes třídy S

Jestli pravidelně navštěvujete i náš další portál fDrive.cz, pak jistě víte, že zařízení s displeji raději nechávám kolegům a osobně si raději hraju s displeji, které nejdete před volantem. Třeba jako ten v Mercedesu třídy S. Tohle auto je totiž stejný případ jako výše zmíněná sluchátka. Mohou vám o něm vyprávět, ale abyste to všechno poznali, musíte si do něj usednout sami a svézt se.

Výběr videoeditora Jiřího Vencla

Jablko se vrací

Keynote Applu sleduji každým rokem a rád vzpomínám na představení úplně prvních iPhonů. Apple byl revoluční, určoval směr, a to jsem na něm měl skutečně rád. Bohužel to nějak uhaslo iPhonem 4 a v té době jsem iPhone i opustil. Revoluce se změnila v evoluci, a navíc se na ni dlouho čekalo. Například mnoho mých přátel včetně mě už chtěla větší displej, ale místo čekání na iPhone 6 přešli ke konkurenci.

Apple iPhone X

iPhone X sice není úplně revoluční a opět spíše dohání konkurenci, ale konečně je tady opět záblesk toho jablka, které jsem měl a mám rád. Odstranit Home Button a ovládat celý systém gesty a nahradit čtečku otisku prstů snímačem tváře chtělo nutnou dávku odvahy. Nemluvě o dalších funkcích, jako je displej po celé přední straně nebo podpora široce používaného standardu bezdrátového nabíjení. Ano, to sice konkurence nabízí, ale Apple si to většinou dělal po svém a jsem tak rád, že iPhone X si „povídá“ s bezdrátovým standardem Qi.

Apple se konečně vrací tam, kde bychom ho chtěli mít. A ať už máte Apple rádi nebo ne, tak konkurence může být jen ku prospěchu zákazníků, tedy nás všech.

Galaktická éra pokračuje

Samsung Galaxy S8 nebo Galaxy Note8 asi netřeba představovat. Bavíme se o těch nejlepších telefonech současnosti, a proto jsem je zařadil do tohoto výběru. Pokud vám jde o funkce, tak o iPhonu ani neuvažujte, Samsung je prostě dál. Samozřejmě každá platforma má své přednosti a iPhone dokáže v určitých oblastech porazit tyto galaktické velikány, ale… pokud prostě chcete to nejlepší, tak zamíříte do těch nejvyšších Galaxií.

Samsung Galaxy S8
Samsung Galaxy S8

Note8 si také odemknete pouze pohledem, navíc mu zůstala i čtečka otisků prstů. Bezrámečkové tělo, voděodolnost, rychlé bezdrátové nabíjení, skvělý fotoaparát, S Pen nebo DeX – tohle všechno nešlo nezmínit.

Samsung Galaxy Note8

Když ticho léčí

Můj kolega Michal Šrajer mi ukázal sluchátka Bose QuietComfort 35 II. Nezapomenu na první nasazení, kdy upadnete do naprostého ticha, koukáte se na lidi kolem vás, jak otvírají pusu a něco říkají, ale vy je neslyšíte. Z toho pocitu doslova mrazí a první co mě napadlo – tak takové to je, když je člověk hluchý. Nikomu to nepřeju a tuto problematiku nechci nijak zlehčovat, ale věřte mi, že tento zážitek chcete s Bose zažít.

Bose QuietComfort 35 II

Mým druhým domovem je vlak. Věřte či nevěřte, ale ročně najedu vlakem přes 40 tisíc km. A i když railjety nabízí dobrý jízdní komfort, tak se hluku nezbavíte. Kolikrát jsou v okolí i nějaké dámy (ženy prominou, ale skutečně se v 90 % jedná o něžné pohlaví), které si chtějí povídat. A poslouchat tyto cizí hovory vážně nechcete.

Tento text píšu z vlaku již se sluchátky na uších a je to vážně pecka!

Bose QuietComfort 35 jsem si skutečně zamiloval. Využil jsem situace a tato skvělá sluchátka si nechal nadělit pod vánoční stromek. Tento text píšu z vlaku již se sluchátky na uších a je to vážně pecka! Děkuji Ježíškovi. Sluchátka mohu skutečně doporučit, ale nejdříve si přečtěte Michalovu skvělou recenzi.

Hranice vás nezastaví

Cestování mám rád, a to ať už pracovní, nebo soukromé. Konec roamingu jsem tak skutečně uvítal. Konečně si nemusím kupovat drahé roamingové balíčky a sledovat každý megabajt. O volání a SMS ani nemluvě. Rychle se na to zapomene, ale doba před koncem roamingu v EU byla skutečně otravná.

Roaming

Výběr herního redaktora Petra Vojtěcha

Do bezrámečkových telefonů se naplno pustil už i Apple, nejlepší foťák roku má pravděpodobně Google Pixel 2, vedle virtuální reality naplno nastoupila i ta rozšířená a do Česka vtrhlo bezkontaktní placení Android Pay. Já ale budu mluvit o něčem úplně jiném, když už se v redakci specializuji na hry. Vyberu tři hry, které nemusí být nutně nejlepší, ale za ten rok mi vážně utkvěly v paměti.

Monument Valley 2

Prvním titulem je nesporně Monument Valley 2. Pokračování této populární série přišlo nečekaně ve spolupráci s Applem, který získal několikaměsíční exklusivitu. Na svém nadšeném hodnocení z recenze bych ani s odstupem času nic neměnil. Hru jsem si stihl znovu zahrát a jen jsem se utvrdil v tom, že je pokračování dospělejší než první díl. Tomu ale vždy bude náležet výhoda překvapení. Koho však zajímá vyprávění, ve dvojce najde nejen hlubší témata, ale zároveň smysluplnou hratelnost.

Velmi podobný status nese i druhá hra, na kterou bych nyní rád vzpomenul. Old Man's Journey nabídlo rovněž především intenzivní a hluboký příběh. Rozhodně však nejde o interaktivní film. Hádanky jsou sice jednoduché, ale nechybí jim nápaditost. Pro postup vpřed musíte šikovně manipulovat s prostředím, což je jednak zábavné, ale rovněž efektivní. Do paměti se vám zapíše také emotivní konec, povedené střípky ze života i dojemná hudba.

Old Man's Journey

Nakonec si nechávám hru, která mě překvapila ze všeho nejvíc. Nejprve jsem ji nechtěl vůbec zkoušet a její recenzování mi už vůbec nešlo na mysl. The Battle of Polytopia vás svým vizuálem opravdu nezaujme, ale v hratelnosti nemá konkurenci. Představuje doslova esenciální mobilní strategii. Kombinuje budování, válčení a zkoumání technologií s tahovým systémem, který vám mnohdy zkratuje mozkové obvody. Nejlepším argumentem snad bude fakt, že jsem od recenze hru neodinstaloval a stále se k ní pravidelně vracím. To o jiných hrách říci nemohu.

The Battle of Polytopia

Dobrých her se tento rok vyrojilo více. Ty opravdu nejlepší si připomeneme v samostatném článku, který pro vás chystáme.

Diskuze ke článku
Samo Kosík
Samo Kosík
jiri vencl mozno mas pravdu ale....
iphone je celkovo lepi, ide viac do buducnost, ma lepsi vykon fotak.... (lepsie klasicke funkcie) ale samsung note 8 ma horsi vykon ale ma vr a viac prislusenstva,pre mna je vsal lepsi iphone

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze