Nejlepší bezdrátová sluchátka pro sportovce

2
Nejlepší bezdrátová sluchátka pro sportovce
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Zaměřili jsme se na sluchátka, která dobře drží v uších a nabídnou i zvýšenou odolnost
  • Do výběru se dostali zástupci značek Apple, Sony, Huawei, Samsung a Bose


Bezdrátová sluchátka, společně s chytrými hodinkami, jsou oblíbeným příslušenstvím sportovců. Umožňují jim během sportování poslouchat hudbu, která je motivuje k lepším výkonům, nebo se vzdělávat formou podcastů a audioknih. Při sportování je důležité, aby sluchátka dobře držela v uších, měla zvýšenou odolnost a dokázala buď utěsnit okolní hluky, nebo je naopak přirozeně propouštět k uchu uživatele. Která sluchátka se dostala do našeho výběru?

Vybíráme nejlepší bezdrátová sluchátka pro sportovce

Apple AirPods Pro (2. generace)


Oblíbenou volbou všech příznivců společnosti Apple jsou sluchátka AirPods Pro 2. generace, která již využívají moderní USB-C konektor a jsou tak zajímavou alternativou především pro majitele iPhonů 15 s USB-C. Kromě dlouhé výdrže na nabití a kvalitního zvuku ocení sportovci či veskrze všichni, kdo se sluchátky rozhodnou jít zasportovat, povedený tvar, který dobře drží v uších a zároveň dokáže pomocí silikonových nástavců již pasivně eliminovat okolní zvuk.

Apple AirPods Pro (2. generace) nabízí obchod MP.cz, kde si můžete sluchátka zakoupit.

Druhou složkou pro nerušený poslech během sportování je velmi pokročilé aktivní potlačení hluku, které má na starost speciální čip Apple H2. Ve svém segmentu se jedná o jedny z nejlepších sluchátek s ANC, avšak snad ještě zajímavější je tzv. režim propustnosti. Právě ten hraje velmi důležitou roli během sportování mimo bezpečí tělocvičny či jiných uzavřených prostor. Ať už si půjdete zaběhat nebo se rozhodnete zajezdit na kole, režim propustnosti vás upozorní na případné okolní nebezpečí. Režim propustnosti zároveň působí méně uměle než mnohá konkurence, což znamená, že v případě potřeby nemusíte sluchátka vytahovat z uší, abyste mohli komfortně vnímat a také komunikovat s okolím.

Další výhodou Apple AirPods Pro je praktické ovládání skrze nožičku a možnost sluchátka nabíjet pomocí standardu Qi či technologií MagSafe. Stran odolnosti je k dispozici norma IP54, což znamená, že sluchátka odolají prachu i vodě. Na rozdíl od mnohé konkurence se navíc odolnost dle IP54 nevztahuje pouze na samotná sluchátka, ale také na pouzdro, což se hodí, i když pouzdro sluchátek nosíte ještě v dalším pouzdru. Zřejmě žádná jiná sluchátka nenabídnou takové množství externího příslušenství jako právě Apple AirPods.

Samsung Galaxy Buds2 Pro


Oblíbenou volbou sportovců jsou také sluchátka Samsung Galaxy Buds2 Pro, která potěší pokročilým ekosystémem v rámci zařízení Samsung, ale také špičkovou odolností. Jako jediná sluchátka této konstrukce na našem trhu se totiž mohou pochlubit odolností dle IPX7. Schází sice odolnost vůči prachu, avšak vysoký stupeň krytí IPX7 zajistí možnost sluchátka ponořit do vody.

Samsung Galaxy Buds2 Pro nabízí obchod MP.cz, kde si můžete sluchátka zakoupit.

Tato superschopnost přijde vhod například, když vám na prašné polní cestě vypadnou sluchátka při nasazování z/do uší či pouzdra na zem. U běžných sluchátek byste museli pravděpodobně nejprve sejmout silikonové těsnění, opláchnout jej a zbytek sluchátek utřít vlhčeným hadříkem. Ovšem v případě Galaxy Buds2 Pro stačí sluchátka jednoduše opláchnout pod vodou. Na druhou stranu je rovněž nutné pamatovat na to, že pouzdro samotné zvýšenou odolností nedisponuje, což je škoda.

Kromě vysoké odolnosti sluchátek se lze těšit na kvalitní zvuk tradičně vyladěný společností AKG, která rovněž spadá pod Samsung, či pokročilé ANC s možností automatického přepínání několika režimů, včetně propustnosti.

Huawei FreeBuds Pro 3


Aktuální vlajkovou lodí společnosti Huawei v oblasti sluchátek je model Huawei FreeBuds Pro 3, který zaujme uživatele toužící po vysoké kvalitě zvuku, kteří zároveň ocení dlouhou výdrž na nabití i odolnost dle standardu IP54. Sluchátka se tak nezaleknou potu během sportování, a to ani v prašném prostředí, je však potřeba mít na paměti, že pouzdro samotné zvýšenou odolností nedisponuje.

Chvalitebnou vlastností pro sportovce je rovněž povedený tvar, díky němuž sluchátka dobře drží v uších i při aktivnějším sportování. Sluchátka jsme pro zajímavost testovali na trampolíně, kdy se bez problémů udržela v uších. Milovníky vysoké kvality zvuku pak potěší podpora oblíbeného kodeku LDAC s bitratem až 990 kb/s a L2HC 2.0 (až 960 kb/s), jenž pochází přímo od Huawei.

Zvukový přednes je, podobně jako u předchozí generace, výtečný a velmi dobře vyvážený. Žádná složka zvuku tak nepřebíjí jinou, ačkoliv třeba tolik oblíbené basy zde rozhodně neschází a umí být pořádně úderné, avšak správně oddělené od dalších instrumentů. FreeBuds Pro 3 však zaujmou rovněž kvalitami ANC, které poznáte okamžitě, jakmile si sluchátka vložíte do uší (i bez poslechu hudby). Aktivní potlačení hluku funguje velmi dobře a dokáže výrazně odhlučnit okolí, také nepůsobí příliš uměle. Dobrý dojem ve mně zanechal i režim propustnosti, který působí rovněž vcelku přirozeně.

Sony WF-1000XM5


V rámci mezigeneračního zmenšování oblíbené řady sluchátek výrobce Sony jsme se dočkali snížení hmotnosti z 7,3 gramů u WF-1000XM4 na 5,9 gramů u současného modelu, což ocení (nejen) sportovci, neboť je tak používání sluchátek zase o něco pohodlnější. Jako tradičně také dorazí v balení několik velikostí nástavců z paměťové pěny, která udrží sluchátka v uších i během sportovních aktivit. Odolnost dle IPX4 je sice spíše nižší, avšak proti potu či dešti postačí.

Důležité je zmínit, že Sony WF-1000XM5 navazují na pověstnou kvalitu této řady a posouvají ji opět o kus dál. Kvalita zvuku je jedním slovem špičková, hudební přednes je pak poměrně vyvážený (jen s malým náznakem výraznějších basů) a precizně jsou odděleny veškeré instrumenty i u složitějších skladeb. Každá „frekvence“ má svůj prostor a přednes si tak náležitě užijete. Navíc je k dispozici i velmi povedený ekvalizér v rámci doprovodné aplikace, jenž u sluchátek není standardem.

Kromě parádního ANC musíme pochválit také funkci Speak to Chat, jež automaticky pozastaví přehrávání, když na někoho promluvíte. Jelikož jsou nově hned tři mikrofony na každém sluchátku a také tento model využívá rozpoznání zvuku skrze lícní kost, umí rozpoznat chvíle, kdy začnete mluvit velmi dobře. Občas jsou sluchátka snad jen zbytečně citlivá, když i tišší odkašlání pochopí jako váš úmysl začít mluvit.

Bose Ultra Open Earbuds


Nejzajímavějšími sluchátky z našeho výběru jsou po designové stránce nepochybně Bose Ultra Open Earbuds, která balancují někde na pomezí módního šperku a spotřební elektroniky. Sluchátka jsme zařadili do výběru pro sportovce právě kvůli jejich konstrukci, neboť se nenosí v uchu, ale spíše na ušním boltci.

Tím se dostáváme i k jedné z hlavních výhod Bose Ultra Open Earbuds, protože vám budou sedět bez ohledu na tvar uší. Jejich polohováním v uších lze navíc i „upravit“ kvalitu zvuku a každý si brzy najde ideální polohu. Nošení sluchátek je díky konstrukci zároveň velmi pohodlné i po delší dobu, takže je možné zcela zapomenout na to, že je máte nasazená na uších. Díky odolnosti IPX4 navíc bez obtíží zvládnou pot či déšť.

Navzdory konstrukci se sluchátky není problém běhat či dokonce skákat na trampolíně, protože z uší jen tak nevypadnou. Bose Ultra Open Earbuds mohou být zajímavá také ze sociálního hlediska, protože ani při nasazených sluchátkách nebudete působit neuctivě vůči ostatním. Těšit se lze také na vysokou kvalitu zvuku, která je s přihlédnutím ke konstrukci skutečně špičková, a díky konstrukci můžete mít stále přehled o dění okolo, aniž byste se museli potýkat s dost často uměle znějícím transparentním režimem.


Diskuze ke článku
Lukáš QproTest
Lukáš QproTest
Zase recyklát. Poslední zmíněný možná, ostatní musím neustále upravovat, jinak mi casem vypadnou. Očekával jsem, že všechny uvedené sluchátka pro sportovce budou mít klip, případně jiný tip zabezpečení
Lukáš QproTest
Lukáš QproTest
Ze sociálního hlediska 😂😂😂😂😂

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze