The Battle of Polytopia
recenze

The Battle of Polytopia

Bitva pěti armád
3

Kdo nemá rád čekání ve stylu Clash of Clans, ten si mezi strategiemi na telefonech téměř nevybere. Dnes recenzovaná hra tak přichází jako zázrak, ve kterém vybudujete neohrožené království a vojensky pokoříte své protivníky. Jistě vás potěší, že jde o téměř prémiovou hru, která je ovšem ke stažení zdarma.

The Battle of Polytopia – videorecenze

Vůbec jste se nepřehlédli. Tuto hru jsem vám již v krátkosti doporučoval v minulém FreeBoxu, kde si každý týden běžně představujeme čtveřici her zdarma. Jenže tato hra si zaslouží více pozornosti než jen pár řádků textu a rychlou zmínku ve videu. Popravdě ji hraji každý den od doby, co jsem ji objevil. A mám pocit, že jsem narazil na téměř dokonalou strategii pro mobilní telefony, která působí jako prémiová hra, jen je ke stažení zdarma. Její free-to-play model vás jistě velmi potěší.

Vybuduj a pokoř

Strategické hry se kvůli ovládání neuchytily na konzolích a telefony jsou na tom podobně. Pokud tedy nehledáte čekací strategie ve stylu Clash of Clans, těch je tu přehršel. Dokonce se čas od času objeví i port velké počítačové hry, který ale nebývá příliš pohodlně hratelný. Jednoduše řečeno tu nebyla strategická hra, kterou bych mohl zapnout na 15 minut v autobuse, vybudovat království a pokořit alespoň jednoho protivníka. Teď už je.

Samozřejmostí je jisté zjednodušení. Hned první dobrou zprávou je hraní po tazích. Díky tomu se hra ovládá pohodlně a zároveň máte dost času nad svými tahy přemýšlet. Každé kolo máte na výběr z několika typů akcí. Ve městech verbujete jednotky, na svých územích pak stavíte budovy a těžíte suroviny. Vedle toho provádíte výzkum technologií, které vám odemykají další možnosti, a samozřejmě pohybujete svými jednotkami, případně útočíte na protihráčovy armády a zabíráte jejich města.

Nic není zadarmo

Většina akcí vás ale bude stát akční body. Ty získáváte každé kolo a jejich počet se liší podle velikosti a počtu vašich měst. Časem tak přijdete na různé strategie, přičemž já osobně se snažím co nejrychleji najít a zabrat další osady v okolí a rychle jim zvýšit úroveň. Tím co nejdříve navýším svůj příjem, abych v pokročilejší fázi hry dovedl produkovat větší a vybavenější armádu. Problém je, když vás jiný hráč rychle přepadne. Tehdy může být tato metoda značně nevýhodná.

The Battle of Polytopia

Každá hra je ovšem jiná. Mapa se pokaždé náhodně generuje a nikdy nevíte, jaké materiály vám budou k dispozici nebo kde se schovávají protivníci. Jednou se také můžete pohybovat převážně po souši, jindy se bez velkého loďstva vůbec nedostanete z vlastního ostrova. A právě variabilita map přidává na zábavě. Před hrou si rovněž vybíráte počet nepřátel, od čehož se odvíjí i velikost celé mapy. Hra sama probíhá ve dvou módech – jeden je omezen počtem kol, druhý nikoliv.

Přímočaré

Výhodou této strategie je její přímočarost. I když budujete ekonomické budovy, jejich smyslem je pouze zvýšení úrovně města, čímž navýšíte jeho bodový zisk a získáte další místa pro svou armádu. Nakonec své protivníky porazíte jen vojensky, čemuž přispívají všechny herní akce, včetně technologií. I tak je samozřejmě klíčem k úspěchu najít vyvážený poměr investic. Občas se vyplatí nejprve vykoumat určité technologie, což poznáte i podle surovin v okolí.

Nepřátelé vás dovedou překvapit a na vysokou obtížnost s nimi budete mít problém. Často však AI zklame a třeba národ zaměřující se na válčení zapomene postavit přístav a není schopen expanze, čímž začne zaostávat. Na druhou stranu musím autory pochválit za příjemný free-to-play model. Ten vás vlastně nijak neomezuje při hraní a výhru si nijak nekoupíte. Koupíte si ale nové klany, za které můžete hrát. Tím si zároveň zvyšujete počet hráčů, proti kterým se postavíte (čímž opět zvětšujete mapu a prodlužujete herní dobu i velikost bitev). Bohužel tu nenajdete online multiplayer, ale můžete se s kamarády střídat u jednoho zařízení.

Závěr

The Battle of Polytopia nabízí jednoduchou grafiku a přímočarý přístup zaměřený na bojování, ale o to lépe se hraje na telefonech a tabletech. Navíc je komplexnější, než se zprvu zdá, a můžete při hraní strávit řadu hodin. Nákup nových kmenů není nezbytný, ale odemkne vám větší zážitky. Náhodně generované mapy a rozdílné kmeny nabízí dostatek variability, aby vás hra udržela i přes občasné nedostatky, hlavně v podobě AI protivníků.

Stáhnout The Battle of Polytopia

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Hodnocení
90%
Klady
  • generování map
  • komplexní strategické možnosti
  • variabilita klanů
  • výborný free-to-play model
Zápory
  • chybující AI protivníků
  • bez online multiplayeru
Diskuze ke článku
gitkol
je to hezké natoc dalsí
ing anton
Neviem ako droid ale na ios je fajn Civilizacia.
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Už mám pár hodin odehráno a baví mě to velice! Není to Civilizace, ale je jí to aspoň podobné.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze