Tenké, tenčí, nejtenčí: změřili jsme smartphonům rámečky okolo displeje

Průzkum
53
Tenké, tenčí, nejtenčí: změřili jsme smartphonům rámečky okolo displeje
  • Módu minimalizovat rámečky odstartoval už před bezmála třemi roky Sharp, ale až letos trend dorazil k většině výrobců včetně konzervativního Applu
  • O poměru displeje vůči tělu zařízení zdaleka nelže jen Xiaomi a podobní menší čínští výrobci, ale i zavedené globální značky nečínského původu
  • Proto jsme nespoléhali na pochybné údaje od výrobců ani jiné zdroje, ale virtuální kalkulačky a šuplery se chopili sami
  • Kdo se umístil v našem žebříčku deseti mobilních telefonů s nejlepším poměrem velikosti těla a displeje?

Když jsme před rokem vyjádřili přání, aby výrobci konečně začali ve velkém redukovat naprosto nepotřebné rámečky kolem displeje, ani jsme nedoufali, že budeme vyslyšeni tak brzy. Uběhlo jen několik málo týdnů a čínské Xiaomi k velké pozornosti veřejnosti uvedlo Mi MIX. Ačkoliv Japonci byli s modelem Sharp AQUOS Crystal o dva roky rychlejší, klidné vody smartphonového byznysu rozhýbali až právě jejich sousedé. Končí nám rok 2017 a je naprosto zřejmé, v jakém duchu se celý letošek nesl. Samsung Galaxy S8 (S8+), LG G6 a konečně také iPhone s modelem X – ti všichni se začali přetahovat o to, kdo dosáhne efektivnějšího využití čelní plochy. Vlajková loď bez tenkých rámečků jakoby najednou nebyla tou pravou vlajkovou lodí. Kdy jindy tedy provést vlastní měření a sestavit žebříček deseti nejlepších?

Metodika měření

Údaj, který nás dnes bude zajímat, najdete i jinde na webu. Většinou však jde o nepřesný automatický výpočet, kde se operuje s hranatým půdorysem zařízení a displejem s ostrými rohy a bez výřezů. Jindy zase není známo, jaký postup byl pro výpočet zvolen. A někteří dokonce uvádí hodnotu, která nemá s realitou vůbec nic společného – výrobce samotné nevyjímaje. Tomu všemu jsme se chtěli vyhnout. Jak jsme tedy k našim číslům došli?

Pro získání co nejpřesnějších čísel jsme pracovali ve vysokém rozlišení
Pro co nejpřesnějších čísla jsme pracovali ve vysokém rozlišení (předběžné schéma)

Fotografie bohužel vždy perspektivně zkresluje a zároveň není v našich možnostech všechny telefony zepředu naskenovat, tudíž jsme vždy jako základ použili příslušný produktový render, který výrobce uvolnil po představení zařízení. Render proto, že minimalizuje perspektivní zkreslení, a příslušný proto, že byl nezbytný přímý pohled na čelo. S tím jsme se nicméně nespokojili. Z případu Xiaomi Mi MIX totiž víme, že se nám někteří výrobci neostýchají skrz produktové obrázky lhát (i ty v tomto článku prosím berte s rezervou). A množné číslo nepoužíváme nadarmo – v průběhu měření jsme totiž při nekalých praktikách přistihli i mnohé další. V takových případech jsme tedy render na základě fotografií skutečných zařízení upravili tak, aby byl následný výpočet co nejpreciznější.

Rámeček každého měřeného telefonu jsme překreslili
Rámeček každého měřeného telefonu jsme překreslili (předběžné schéma)

Po pečlivém dobrání se k podkladovému obrázku jsme v počítači důkladně překreslili zvlášť přední půdorysnou plochu zařízení (bez postranních tlačítek) a zvlášť plochu displeje, a to tak, že jsme vzali v potaz všechna případná zaoblení i výřezy. Následně jsme spočítali, kolik pixelů ten který obraz tvoří. Konečnou matematickou operací jsme zjistili, kolik procent z celkové přední půdorysné plochy zařízení zabírá aktivní matice displeje. Čím vyšší hodnota, tím vyšší pozice v našem žebříčku.

Výběr několika přeměřovaných telefonů
Výběr několika přeměřovaných telefonů (předběžná schémata)

Na účastníky testu nebyly kladeny žádné jiné požadavky, než aby byli široce dostupní před koncem roku 2017, nicméně všichni disponují alespoň anglickým jazykem prostředí a lze s nimi volat v našich podmínkách. Pro některé však musíte do zahraničí a nejeden postrádá podporu rychlých dat v Česku. Z důvodu různorodosti jsme se rozhodli, že každý výrobce smí mít v žebříčku pouhý jeden, ten v této disciplíně nejlepší model. Pouze u těch nejlepších jsme však zdaleka neskončili.

Bohužel nebylo v našich možnostech zahrnout i faktor zahnutí displeje, ale ten by výsledná čísla změnil jen nepatrně. I tak musíme dopředu upozornit, že náš žebříček slouží zejména pro orientaci a nemá ambice přinést na miliontinu přesné hodnoty.

Náhodný výběr několika finálních schémat použitých pro výpočty

Kdo se stal vítězem a kdo poraženým? To se dozvíte v dalších kapitolách. Dopředu můžeme slíbit, že budete překvapení. I my byli.

10. místo: UMIDIGI CRYSTAL s výsledkem 79,70 %

Jak jsme zjistili, nejčastějším nešvarem je, že výrobce nepřiznává vnitřní černé podrámečky. Řeč je o těch, které se někdy jeví jako součást displeje a v reálu tlučou do očí u světlých barevných variant. „Rekordmanem“ se v tomto ohledu stala značka UMIDIGI s modelem S2 Pro: reklama tvrdí oslnivých 90 procent, ovšem realita je o víc jak 10 procent níže. Není pak překvapením, že UMIDIGI neříká pravdu ani u svého dalšího rádoby celoobrazovkového modelu CRYSTAL, u nějž je avizováno 88procentní pokrytí čelní plochy displejem, ovšem vlivem zamlčených vnitřních rámečků činí skutečná hodnota pouze 79,70 procent. Přesto jsme právě zařízení UMIDIGI CRYSTAL přiklepli desátou pozici.

UMIDIGI Crystal

UMIDIGI CRYSTAL nabídne nadprůměrnou výbavu, jmenovat můžeme 5,5palcový Full HD displej, osmijádrový procesor taktovaný na 1,5 GHz nebo až 4 GB RAM. Přední kamera vás bude zabírat z podhledu, neboť musela zaujmout místo na spodním rámečku, a čtečku otisků prstů najdete na zádech. To zdaleka nejzajímavější však bude cena – telefon může být váš už od v přepočtu 2,5 tisíc korun. Z tohoto hlediska velmi překvapí osazení duálním fotoaparátem, který bývá výsadou až mnohem dražších kousků. Zázraky bychom ale od něj – a vlastně i od telefonu jako celku – neočekávali.

Pro pořádek musíme uvést, že náš žebříček původně otevíral předloňský model R7 Plus od čínského výrobce OPPO. Domnívali jsme se, že se mu jako jednomu z mála dá věřit. To byl ovšem velký omyl. OPPO podrámečky sice přiznalo, ale jak nás upozornil bystrý čtenář, ne v celé jejich velikosti. Proto se OPPO R7 propadlo mimo pořadí.

A nyní poprosíme Tima Cooka, aby v této části článku přestal číst a šel si raději přepočítat svoje prémie…

9. místo: Apple iPhone X s výsledkem 81,58 %

iPhone X zajisté mířil na příčku nejvyšší, ale na víc než deváté místo nedosáhl, a to navzdory tomu, že v míře pokrytí čela displejem jde zřejmě o největší mezigenerační skok vůbec. Apple totiž až dosud tvrdošíjně trval na svém Home Buttonu s integrovanou čtečkou Touch ID vepředu na bradě a ani s horním a postranními rámečky se netrápil, takže ještě před včerejší keynote byl vrcholem nabídky iPhone 7 Plus s chabými 68,24 procenty. Menší „neplusový“ model si nepřekvapivě vede s 68,12 procenty ještě hůře.

Apple iPhone X

Apple iPhone X

Rozměry143,6 × 70,9 × 7,7 mm, 174 g
DisplejPOLED, 5,8" (2 436 × 1 125 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A11,
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 64 GB / 256 GBne
Akumulátor2 716 mAh, doba nabíjení: 2:39 hodin

V ostatních parametrech však iPhone X atakuje příčku nejvyšší. Použité šestijádrové SoC Apple A11 zajisté potrápí i nejvýkonnější osmijádra, jakými jsou Snapdragon 835 od Qualcommu či Exynos 8895 od Samsungu. Jako obvykle se můžete těšit na špičkový fotoaparát, nechybí sekundární zadní fotoaparát s funkcí teleobjektivu a nově se „ajfounisté“ budou moci těšit z perfektní černé a vysokého kontrastu, které poskytuje OLED displej. To všechno a mnohem víc může být vaše od 30 tisíc. Prodej v našich končinách snad začne v listopadu.

8. místo: Elephone S8 s výsledkem 82,17 %

Dalším Číňanem s dlouhým červeným nosem je v našem žebříčku Elephone, a to v důsledku tvrzení u modelu Elephone S8. Že marketéři „zapomněli“ na produktových fotografiích vyobrazit vnitřní černý podrámeček, to až tak neobvyklé není. Vrcholem drzosti je ovšem oficiální schématický nákres, jenž se snaží namluvit, že displej pokrývá celých 92,4 procent čelní strany. To by se slušnou rezervou stačilo na první místo, ovšem Elephone S8 se bude muset spokojit jen s osmým. 81,60 % přitom představuje velmi dobrou hodnotu a dokonce se na přední stranu podařilo umístit i čtečku otisků prstů (byť čelní kamerka našla domov na méně ideálním spodním rámečku). Nekalých praktik tak vůbec nebylo zapotřebí. Dokonce také tabulka specifikací nabízí pohled na několik poutavých čísel: 6palcový IPS panel s QHD rozlišením, desetijádrový procesor Helio X25, 4 GB RAM, 64 GB úložiště, baterie o kapacitě 4 000 mAh a 21megapixelová selfie kamera s vlastním diodovým přisvětlením.

Elephone S8

Pokud vás model S8 zaujal, ale je na vás moc velký nebo nechcete nákupem v pochybném čínském e-shopu riskovat v přepočtu 6 tisíc korun, nabízí se též o něco starší Elephone P9000 s 5,5palcovým displejem. Ten se chlubí hodnotou 81,59 % a jeho koupí budete riskovat jen tisíce 4.

7. místo: BLUBOO S8 s výsledkem 82,23 %

V Čínské lidové republice setrváme i u sedmé pozice, ale aspoň se přesuneme do lokality, kde se nelže tolik. Ano, také BLUBOO u svého modelu S8 na renderech nesděluje pravdu, avšak pokud jde o číselný údaj, avizovaných 83 procent se od našeho výpočtu liší jen drobně. Oproti Elephonu S8 si sice ve velikosti rámečků vede jen o chloupek lépe, ale zase v ohledu vrcholné národní ctnosti, která spočívá v porušování duševního vlastnictví renomovaných výrobců, dosahuje mistrovství. Zatímco na obrázku BLUBOO S8 vypadá, jako by z oka vypadl Samsungu Galaxy S8 (jistě vám neunikla ani shoda názvu), v reálu se vlivem výraznějších postranních rámečků podobá spíše LG G6. Tomu se říká „zabít dvě mouchy jednou ranou“.

BLUBOO S8

BLUBOO S8 nabídne 5,7palcový displej s rozlišením 1 440 × 720 pixelů, což odpovídá poměru stran 2:1. Osmijádrový procesor podpořený 3 GB RAM doplňuje 13Mpx zadní fotoaparát a 3 450mAh baterie. Vyžadujete-li klasický poměr stran a čtečku otisků pod displejem místo na zádech, vyhovět může též model S1 s Full HD panelem a celkově o něco lepší výbavou. Na avizované „body-to-display ratio“ 90 procent zapomeňte, ale i tak se budete moci radovat z ucházejících 76,47 procent. Pokud vás nabídka společnosti BLUBOO zaujala, připravte si v přepočtu 3,5, respektive 4,5 tisíce korun.

6. místo: Sharp AQUOS Crystal X s výsledkem 82,78 %

Navzdory svému stáří se v první desítce umístil i telefon, jenž to všechno kdysi dávno začal. Selfie kamera se musela posunout na spodní okraj a čtečku otisků prstů Sharp pro jistotu úplně vynechal. Ani telefonní reproduktor na přední straně nenajdete – hlas druhého účastníka hovoru uslyšíte po přiložení ucha k vibrujícímu displeji. I díky větší 5,5palcové úhlopříčce Full HD panelu bylo dosaženo lepšího výsledku než u hůře vybaveného a menšího modelu AQUOS Crystal (bez X), který budete znát spíš. Sharp AQUOS Crystal X disponoval výkonným procesorem Snapdragon 801 a baterií o nízké kapacitě 2 610 mAh.

Sharp AQUOS Crystal X

Řada Crystal se dočkala druhé generace, pokrytí čela displejem však kleslo na 80,37 procent. Možná jste nedávno zaslechli o modelu AQUOS S2, o němž se šušká, že se chystá také na náš trh. Kýžená hodnota zde však činí ještě nižších 78,87 procent.

Sharp se stává první renomovanou značkou, která se také nestydí tahat lidi za nos. Bohužel není z Japonska jediná. Asi nejvíce nás v zástupu hříšníků zklamalo Sony s Xperií XA1 Ultra. Ta po připočítání zatajeného vnitřního podrámečku dosáhla výsledku nezajímavých 74,42 procent. Naprostou nedůvěryhodnost Číňanů pak korunoval Huawei se svým Matem 8 (78,23 %).

5. místo: Ulefone F1 s výsledkem 83,12 %

Pátá pozice je z naší strany velký risk. Jak jsme se přesvědčili, Číňanům nelze věřit. V rámci oteplování česko-čínských vztahů však tentokrát přimhouříme oči. U Ulefonu F1 se nám totiž nepodařilo získat „živou“ fotografii, a tak můžeme soudit jen na základě renderu.

Ulefone F1

A kvůli čemu bude mít Bernie Ecclestone špatné spaní? Ulefone F1 by měl přijít do konce roku s výbornou výbavou v čele s 5,5palcovým Full HD displejem, osmijádrovým procesorem s taktem 2,5 GHz na jádro, monstrózní 6GB RAM a duálním fotoaparátem vzadu. Čtečka se vešla dolů na přední stranu, ale selfie kamera se musela uráčit tamtéž.

Podobně nejasná situace panuje u opět čínského modelu Gionee M7 Power. Na rozdíl od Ulefonu F1, který má oficiální render a novináři si mohli osahat alespoň nefunkční maketu, M7 Power se zatím dočkal pouze schématického zobrazení rámečků, a proto – když už jsme u těch formulí – nebyl kvalifikován. Přežije prozatímní hodnota 92,31 procent 25. září, kdy má být smartphone představen?

Gionee M7 Power

4. místo: LG V30 s výsledkem 85,41 %

Po Applu a jeho iPhonu X se druhým modelem globálního výrobce v žebříčku stává nedávno představené LG V30. „Life’s good“ určitě platí i u levnějších modelů Q6 a zejména G6(+), kteří si od nás shodně odnáší 80,1 procenta, ale s vlajkovou lodí V30 si budete moci říkat „Life’s better“.

Oproti předchůdcům V10 a V20 se sice nebudete moci chlubit exotickým sekundárním displejem, ale vše ostatní lze hodnotit jako naprostou špičku. Ve srovnání s G6 si polepšíte zejména co se procesoru (Snapdragon 821 vs. Snapdragon 835) a displeje (IPS vs. POLED) týká. Třešničkou na dortu je pak hlavní 16Mpx fotoaparát, který disponuje rekordní hodnotou světelnosti f/1,6.

LG V30

LG V30

Rozměry151,7 × 75,4 × 7,3 mm, 158 g
DisplejPOLED, 6" (1 440 × 2 880 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 2×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:38 hodin

LG V30 přijde na český trh v říjnu za cenu okolo 20 tisíc korun, což je na poměry letošních vlajkových lodí příjemná zpráva. Případnou předobjednávku vám nebudeme vymlouvat, naopak můžeme slíbit, že nekoupíte zajíce v pytli – jihokorejské LG od imaginárního detektoru lži odchází zcela bez poskvrny.

3. místo: Xiaomi Mi MIX s výsledkem 85,67 %

Naposledy se vracíme do země Rudého draka, a sice k Xiaomi. Ačkoliv se nabízí předevčírem představený Mi MIX 2, oproti předchůdci došlo ke zhoršení o necelá tři procenta. Bronzem ověnčený Mi MIX první generace lze pořídit i u nás, a to od necelých 19 tisíc.

Xiaomi Mi MIX

Xiaomi Mi MIX 128 GB

Rozměry158,8 × 81,9 × 7,9 mm, 209 g
DisplejTFT IPS, 6,4" (2 040 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 821 MSM8996 Pro, 2×2,35 GHz + 2×1,6 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 400 mAh, doba nabíjení: 2:33 hodin

Xiaomi nejen odstartovalo novodobý trend ztenčování rámečku, ale vzbudilo povyk i svými nekalými marketingovými praktikami. Když se první Mi MIX dostal po představení do rukou novinářů, okamžitě vyšlo najevo, že Xiaomi na obrázcích velkou část rámečků vynechalo. A bohužel se nepoučilo – i druhou generaci bude zatěžovat stejná kontroverze. O jak moc velký rozdíl se v případě Mi MIX 2 jedná, když porovnáme avizovanou a skutečnou tloušťku rámečků? Bezmála 5 procent, což v našem číslovaném pořadí dělí prvního a předposledního!

2. místo: Samsung Galaxy Note8 s výsledkem 86,10 %

Zpět do Jižní Koreje, tentokrát k tamnímu všeumělovi Samsungu. V důsledku hořících baterií Notu 7 (79,51 %) si vloni nejeden jeho zákazník zažil doslova horkou chvilku, ale při pohledu na letošní nabité portfolio není těžké zapomenout. Ačkoliv si v tenkosti rámečků skvěle vedly i dříve představené modely Samsung Galaxy S8 (85,45 %) a S8+ (85,99 %), stříbrnou medaili za druhou pozici v našem žebříčku udělujeme Samsungu Galaxy Note8 za skvělý výsledek 86,10 procent, přičemž zlato mu uniklo jen o pověstný vlásek. Jediný výrazný kompromis, který budete muset strpět, tkví v nešikovně umístěné čtečce otisků prstů nahoře na zádech – k autentifikaci doporučujeme používat raději skener oční duhovky.

Samsung Galaxy Note8

Samsung Galaxy Note8

Rozměry162,5 × 74,8 × 8,6 mm, 195 g
DisplejSuper AMOLED, 6,3" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorExynos 9 Series (8895), 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:50 hodin

Co dodávat ke žhavému (tentokrát snad ne doslovně) kandidátovi na telefon roku 2017 a nenosit dříví do lesa? Snad jen fakt, že za 27 tisíc korun může být váš už pozítří 15. září a že si svoje umístění plnou měrou zaslouží, protože Samsung musel oproti ostatním řešit šachtu pro stylus S Pen, obdržel ocenění za nejkvalitnější displej vůbec a v neposlední řadě ve svých produktových materiálech mluví pravdu. Holt jiný kraj, jiný mrav.

A vítězem se stává...

1. místo: Essential Phone s výsledkem 86,23 %

Prvotině společnosti založené tvůrcem Androidu Andy Rubinem věšíme na krk zlato a gratulaci doprovázíme obdivnými slovy. Sharp je totiž průkopníkem ve výrobě pokročilých displejů a přesto se svým podobně konstruovaným AQUOSem S2 s výsledkem 78,87 % nesahá Essential Phonu ani po kotníky.

Essential Phone

Essential Phone

Rozměry141,5 × 71,1 × 7,8 mm, 185 g
DisplejTFT IPS, 5,71" (2 560 × 1 312 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 8×2,45 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor3 040 mAh, doba nabíjení: 2:03 hodin

Titanově-keramický Essential Phone se v těchto dnech začíná prodávat v USA za v přepočtu 15 tisíc korun, avšak krom obligátního DPH a cla musíte připočítat též poplatek za pronajmutí americké adresy, protože mimo Spojené státy a Kanadu jej prodejci neodesílají.

Měřené telefony s nejlepším poměrem tělo/displej

PořadíModel telefonuVýsledek
1.Essential Phone86,23 %
2.Samsung Galaxy Note886,10 %
*Samsung Galaxy S8+85,99 %
3.Xiaomi Mi MIX85,67 %
*Samsung Galaxy S885,45 %
4.LG V3085,41 %
5.Ulefone F183,12 %
*Xiaomi Mi MIX 282,94 %
6.Sharp AQUOS Crystal X82,78 %
7.BLUBOO S8 82,23 %
8.Elephone S882,17 %
*Elephone P900081,59 %
9.Apple iPhone X81,58 %
*Sharp AQUOS Crystal 280,37 %
*LG Q680,12 %
*LG G6 (+)80,08 %
10.UMIDIGI CRYSTAL79,70 %
UMIDIGI S2 Pro79,68 %
Samsung Galaxy Note 779,51 %
Lenovo Vibe Z2 Pro79,12 %
Sharp AQUOS S2 78,87 %
Huawei Mate 878,23 %
Leagoo KIICAAA MIX78,61 %
Doogee Mix Lite78,04 %
Doogee Mix77,28 %
LG G277,16 %
BLUBOO S176,47 %
MAZE Alpha76,30 %
OPPO R7 Plus76,24 %
Ulefone Future75,38 %
Sony Xperia XA1 Ultra74,42 %
Apple iPhone 7 Plus68,24 %
Apple iPhone 768,12 %
Sony Xperia XZ167,67 %
Nokia 3310 (2001)15,56 %

* v číslovaném žebříčku se může umístit jen jeden, ten nejlepší model výrobce

Narazili jste na smartphone, který by v žebříčku figurovat měl, avšak nefiguruje? Přejete si, abychom přeměřili i nějaký další model, i když třeba nejde o adepta na umístění v první desítce? Nestyďte se nám dát vědět v diskuzi a my vás minimálně vyslechneme!

Diskuze ke článku
René
Píšete, jak používáte šupléru, a hned první telefon je měřený z nefinálního renderu, lul..
Ondra
Proměřte prosím Lenovo Vibe Z2 Pro, jedná se sice o starší model ale věřím, že by se mohl dostat na hranici top 10.
pet
vubec do toho nepocitate tlacitka! systemova tlacitka na displeji zmensuji displej o cca jeden centimetr a tzn o to zvetsuji ramecek. mobily s tlacitky mimo displej tak musi byt vyzdvihnuty a hodnoceny lepe a s tlacitky na displeji hure!

vtipne je ze cca pet let vsude pisu proc android konecne nepredelaji a tlacitka uplne neodstrani. roky pisu ze zezhora gesto vysouva listu a ze trech dalsich stran zadna gesta nejsou. zleva by krasne mhlo byt zpet, zezdola menu a zprava bezici aplikace. ted nakonec mou myslenku kopiruje apple a tlacitka odstrani on. to je vtipne..
Jodan
Jodan
Dobrý vtípek s tou Nokií 3310 :-D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze