7 trendů, o kterých se bude mluvit v roce 2019

7 trendů, o kterých se bude mluvit v roce 2019

Konec roku svádí k bilancování uplynulých měsíců, stejně jako k výhledu do budoucnosti. I když dělat jakékoli předpovědi bývá ošemetná záležitost, pojďte si s námi zkusit tipnout, o čem se bude v nadcházejícím roce mluvit a psát.

5G – budoucnost se připravuje

Příští rok rozhodně nebude tím, kdy si z prodejny odnesete nový telefon a přihlásíte se s ním do sítě nové generace. První odhady mluví o komerčním nasazení až v roce 2020 a troufáme si předpovídat, že Česká republika nebude v první vlně.

Všichni se ale začnou na příchod nové sítě připravovat, takže bude stále častěji slyšet o nejrůznějších testech rychlosti nebo o zařízeních, která jsou na daný standard s předstihem připravena.

Obchodní válka

Sporů a diskuzí o bezpečnosti telefonů čínských značek nezůstal v závěru roku 2018 ušetřen nikdo. Svět mobilních telefonů bylo doposud relativně poklidné místo, kde se o pozdvižení staraly nekončící patentové spory Samsungu a Applu.

To se však v budoucnu rozhodně změní. Právě kvůli zmiňované přípravě sítí 5G je v sázce až příliš mnoho – jak po bezpečnostní, tak obchodní otázce. Proto je prakticky jisté, že podobných sporů bude jen přibývat.

Ohebné telefony

Evergreenem výhledů posledních let jsou ohebné displeje v ohebných telefonech. Slýcháme o nich skoro celou poslední dekádu.

Takže bude rok 2019 jenom dalším obdobím plným zaručených zpráv, spekulací a prototypů, anebo už se najde někdo odvážný, kdo se pustí do případného prodeje? Vypadá to, že Samsung by tomuto okamžiku mohl být velice blízko, ale čínská konkurence nikdy nespí.

Výřezy a kapky

Pokud výrobci nezvládnou dodat ohebný telefon, tak spolu povedou boj v oblasti využití čelní plochy displejem. Můžeme se tak těšit na rozličné „notche“, díry nejrůznějších velikostí a tvarů, nebo řešení se dvěma displeji či výsuvným mechanismem.

Podle módních expertů je však nyní „in“ jednoduchý a elegantní výřez v podobě kapky.

Více fotoaparátů

Další oblastí, kde nás čekají nevyhnutelné závody „ve zbrojení“, je počet fotoaparátů. Navyšovat do nekonečna počet jader nebo velikost RAM nejde, navíc se tyto hodnoty dají hůře marketingově uchopit. Ale takový počet fotoaparátů je na první pohled jasný, stejně jako počet proužků na teplácích.

Nokia 9

Zvednout rukavici hozenou ostatními výrobci se pokusí počátkem roku 2019 připravovaná Nokia 9. Uvidíme, kam až nás podobné závody zavedou.

Umělá inteligence

Je to jen další marketingový termín, anebo skutečnost dnešního vývoje? Tak trochu od každého. U velkých firem a především u jejich hlasových asistentů je tomu skutečně tak. Spousta ostatních se ale snaží vydávat prosté algoritmy za projev samostatného myšlení.

USB-C

O zavádění USB-C jako jednotného a nového konektoru pro mobilní zařízení se mluví už bezmála pět let. Ale vývoj v této oblasti jde kupředu jen žalostně pomalu. Zatímco u dražších přístrojů je to už standard, ty levnější stále přicházejí s microUSB, stejně jako velká část příslušenství pro telefony.

USB Type-C

Snad by mohlo pomoct, když by Apple přišel s iPhonem s tímto konektorem a po jeho vzoru by tak začali činit i jiní. Je však otázka, kdy a jestli vůbec se to stane.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze