EU odhalila datum povinného nasazení USB-C do elektroniky. Kdy se dočkáme?

EU odhalila datum povinného nasazení USB-C do elektroniky. Kdy se dočkáme?
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Notebooky dostanou necelé dva roky k dobru
  • Nařízení bere v potaz také rychlost nabíjení

Sjednocení různých druhů nabíjecích konektorů leží na stole zástupců EU již pěknou řadu let, až letos však směrnice dostala konkrétní obrysy a nyní známe i datum, kdy vstoupí nové nařízení v účinnost, ačkoliv to hned tak nebude a výrobci mají relativně dost času na přípravu.


Nařízení o nasazení USB-C začne platit od 28. prosince 2024, od tohoto dne se tedy očekává, že každý smartphone, tablet, fotoaparát, sluchátka, přenosné reproduktory či videoherní konzole, myši, elektronické čtečky a mimo jiné i přenosné navigace (prodávané na území států EU) budou vybaveny USB-C. Pokud bude mít zařízení podporu více než než 15W nabíjení (specifikováno také jako nabíjení o napětí vyšším než 5 V či proudu přesahujícím 3 A), pak by mělo být rovněž v souladu se standardem USB Power Delivery a označeno textem „USB PD fast charging“.

Výjimku představují notebooky, kde je plošné nasazení USB-C vyžadované až od 28. dubna 2026, ovšem již nyní se právě skrze UBS-C valná většina notebooků s Windows nabíjí, a to dokonce i novější zařízení Surface, která mají stále i proprietární konektor Surface . S ohledem na toto nařízení se často diskutuje Apple, respektive iPhony, který se však možná rozhodne jít cestou kompletně bezdrátového nabíjení a zbavení se konektoru, což by mohlo mít při vhodném nasazení celou řadu výhod.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze