7letá válka nekončí. Samsung se nadále soudí s Applem

12
7letá válka nekončí. Samsung se nadále soudí s Applem
  • Patentové spory mezi Applem a Samsungem nekončí ani po 7 letech
  • Samsung aktuálně odmítl zaplatit pokutu ve výši 539 miliónů dolarů
  • Jihokorejský výrobce by souhlasil s mnohem nižší částkou
  • Současně chce po Applu vrátit nemalé prostředky za zrušený patent

Dva největší výrobci mobilních telefonů na světě nemohou ani po 7 letech najít společnou řeč. Nadále se mezi sebou soudí kvůli patentům na design. Jádro sporu tkví v již v notně starých smartphonech Apple iPhone 3GS a Samsung Galaxy S. Applu vadí, že se Samsung až nezdravě moc inspiroval jeho vzhledem, díky čemuž dosáhl značného úspěchu. Americký soud dal v květnu Applu zapravdu a nařídil Samsungu zaplatit pokutu ve výši 539 miliónů dolarů. Tím mohlo vše skončit a celý soudní spis by definitivně skončil v archívu. Jihokorejský výrobce se však proti rozsudku odvolal.

Apple iPhone 3G a Samsung Galaxy S

Samsung argumentuje tím, že výše pokuty je stavěna na celkových ziscích z prodejů chytrých telefonů, které mají porušovat patenty. Dle Samsungu by však pokuta měla být vypočtena pouze na konkrétních prvcích zařízení, kde k údajnému porušení došlo. Má jít například o displej nebo přední kryt. Samsung by proto akceptoval pokutu ve výši 28 miliónů dolarů. Aby toho nebylo málo, Samsung podal samostatný návrh, ve kterém po Applu požaduje navrácení částky 145 miliónů dolarů. Šlo o pokutu, kterou musel Samsung zaplatit za údajné porušení patentu týkajícího se funkce multi-touch. Patent byl však později zrušen, a Samsung tudíž nevidí důvod, proč by za něj měl Applu platit.

Diskuze ke článku
Lukáš
Jak ty dvě buzny. Měl jsem oba telefony a ano inspirace je u eSka do očí bijící, jak samotný vzhled zařízení, tak i sw byl jako přes kopírák. Ta doba je pryč a dneska by se měl spíš Apple podívat k Samsungu jak se dělá pořádný smartphone. Kočkují se, ale spolupracují spolu už od prvního iphonu. Takové přelévání peněz.
Martin
Já se nedivím, tohle byl podvod a lež a jen Apple kecá že Samsung něco okopíroval, přitom to byl apple viz třeba slide to unlock.
Harlo
Dobre tak! Samsung sa nenecha vydierat tymi buznami americkymi. Mali by prestat tym hajzlom jablkovym dodavat komponenty a zrovnat ich so zemou spolu s ich jebnutymi ovcami.
O m g
Samsung a Apple si spolu mnou ruce a lidi se hadaji co je lepsi a kdo je lepsi. Uvedomte si, ze obema firmam je u prdele, ktery telefon je lepsi. Dulezite je prodat! Obe firmy vydelavaji a z takovych diskuzi musi mit neuveritelnou srandu...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze