A vás pokousal kdo?

Glosa
73
A vás pokousal kdo?
Fotografie: Apple

O slovu roku 2018 ve světě mobilů už je pravděpodobně rozhodnuto. Jako obvykle se jedná o vlastnost některého z posledních iPhonů, tentokráte o vykousnutý displej, tzv. „notch“. Nepokryté napodobování tohoto designového výstřelku telefony napříč celým spektrem názorně ukazuje, v jak hluboké krizi ideí se celé odvětví nachází.

Každé představení iPhonu vzbuzuje větší nebo menší emoce. Jako vždy stačí jeden drobný detail – v roce 2016 to například bylo upuštění od jacku pro sluchátka – a lidé se rázem rozdělí do dvou nesmiřitelných skupin. I když odpůrci podobných inovací mohou předkládat celkem racionální argumenty, stabilní finanční výsledky Applu ale dávají za pravdu spíše druhé skupině. A tak není divu, že si podobná řešení brzy osvojí i další.

Bylo tak dopředu jasné, že ať už výroční model iPhone X představí prakticky cokoli, najde se minimálně jeden výrobce v oblasti Androidů, který se to pokusí nějak napodobit. Ale co se stalo tento rok, to překonává veškeré meze.

Notch

Jak ukazuje přiložená koláž, kdo letos nepředstavil „nakousnutý“ telefon, ten jako by nebyl. Samozřejmě u některých čínských značek něco takového vyloženě čekáte. Jejich krátká historie a nevelké zázemí je prakticky předurčují k tomu, aby nabízely levnější kopie toho či onoho. Ale co vede firmy, jako je LG nebo Huawei, že se podobnou módou nechají strhnout také?

Na samotném aktu kopírování nebo napodobování některých funkcí není nic špatného. Striktní patentová omezení sice pomáhají firemním ziskům, ale zato škodí všeobecnému pokroku, ze kterého nakonec těží jen zákazník. Ale když už se rozhodnete něco napodobovat, přemýšlejte, čeho tím chcete dosáhnout.

Dle mého je i originální vykousnutí na iPhone X spíše jakýmsi kompromisem. Pro firmu, která si tolik zakládá na designu a čistých liniích, to muselo znamenat hodně sebezapření, aby se podepsala pod něco takového. Tentokrát dostala překvapivě přednost technika, a tak se do výřezu naskládalo skutečně to nejlepší, co je v danou chvíli k dispozici. Ale stejně lze mezi řádky vyčíst, že kdyby to šlo, udělají to v Cupertinu jinak.

Všemožné klony se však omezují pouze na vnější tvar věci. „Výkus“ je prostě módní, tak tam bude. Obzvláště bizarně to působí na telefonech, které kromě výřezu nahoře mají i velkou bradu dole, kam by se všechno bez problému vešlo.

Letošní MWC tak rozdělil výrobce Androidů na dvě skupiny. První (Samsung, Sony, Nokia) se nebojí a hledají si vlastní designovou cestu, vlastní rukopis. Zbytek dobrovolně vzdává boj předem. Jak již bylo řečeno, pro některé je to jejich filozofie podnikání, pro jiné zase znamení úpadku.

Zdroj: bgr.com, theverge.com

Diskuze ke článku
Vojtěch
Essential phone měl svůj výřez dřív než Iphone X. Tak ho tam laskavě nedávejte a ověřte si fakta, než o něčem začnete psát.
Ironie
Nebyl Essential Phone první telefon s výřezem ? Nebyl to snad Sharp, kdo započal honbu za bezrámečkovým displejem ? Bylo by úžasné, kdyby si autor příště odpustil takový bulvární článek - zloděj volá chyťte zloděje.
Petr
Protoze iOvce.. Nic jineho za tim neni..
Dragereker
Je mi zle normálne z toho. Pochopím že to mal esential, iphone. Ale esential tam mal len mini výrez na kameru, iphone na senzory a ostatní výrobcovia práve kopírujú výrez z Iphonu. Lacné značky ako Leagoo alebo Umidgi kopírovali stále a nikoho to nezaujímalo, ale že sa do toho pustili Huawei, LG, Asus? To vážne stratili už originalitu úplne, výplach mozgov? Jediný kto sa toho nechytil je Samsung a Sony, HTC. Som vzedavý veľmi na budúci rok, keď iphone by mal dať preč výrez, či sa zrazu všetci "pomiatnu" a dajú ho preč tiež.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze