Umělá inteligence přichází do mobilů, čeká ji ale mnoho učení

Umělá inteligence přichází do mobilů, čeká ji ale mnoho učení
  • Chytré mobilní telefony se snaží být ještě chytřejšími a začínají do nich přicházet prvky umělé inteligence
  • Za pomocí strojového učení, chytrých algoritmů a neurálních sítí začínají mobily předvídat, co uživatel chce a rozpoznávat objekty ve světě kolem nás
  • Výpočty je možné provádět přímo v mobilu nebo odesílat a zpracovávat data v cloudu
  • Společnosti nyní hledají správnou cestu i v kontextu ochrany osobních dat
  • Skutečně inteligentní telefony s pokročilou umělou inteligencí ale v nejbližší době očekávat nemůžeme, vývoj a zejména učení bude ještě trvat mnoho let

Chytré telefony jsou nedílnou součástí našich každodenních životů. Usínáme s nimi a saháme po nich hned po probuzení. Pracujeme díky nim, bavíme se díky nim a komunikujeme s mnoha lidmi díky nim. Většina lidí se zaměřuje na specifikace, rychlost, kvalitu fotoaparátu, už brzy ale přijde doba, kdy budeme moci posuzovat, jak chytré telefony vlastně jsou. A za chytrost už nebudeme považovat schopnost poslat e-mail, přečíst si novinky a zahrát si hru. Momentálně jsme na prahu integrace umělé inteligence, která nám v každodenním shonu výrazně pomůže.

Známe to z každého sci-fi filmu a prakticky z každé prezentace výrobce softwaru nebo telefonů. Virtuální asistentka ve vašem domě nebo telefonu o vás ví vše, doporučí vám nejvhodnější trasu do práce, řekne, co máte cestou z ní nakoupit, doporučí rezervaci ve vaší oblíbené restauraci, zarezervuje lístky do kina a automaticky vše sdílí s těmi členy domácnosti, se kterými má. Zjistí, že se vám doma něco porouchalo a automaticky objedná opraváře, přidá vám schůzku s ním do kalendáře inteligentně podle dalších událostí a mnoho dalšího. Vyfotíte plakát s reklamou na film, telefon automaticky rozpozná, o jaký film se jedná, kde nejblíže ho promítají a nabídne automatickou rezervaci i platbu. Jak se zdá, za několik let to už opravdu nebude sci-fi, výrobci přesně na takových scénářích pracují.

Umělá inteligence

Jako první mají být takto obdařeny mobily. Je to logické – jde o nejrozšířenější osobní elektroniku na světě. Momentálně se podle analytické společnosti IDC prodá zhruba 6× více smartphonů než počítačů, do roku 2021 půjde až o osminásobek. Ve stejném roce bude mít smartphone 60 % světové populace. Pokud si odmyslíme seniory a děti, tak ho bude mít v rozvinutých zemích každý a v rozvojových zemích téměř každý.

Průkopníkem strojového učení a základů umělé inteligence je pro uživatele Google. Již delší dobu například nabízí možnost inteligentního vyhledávání ve fotografiích podle objektu, který se na nich nalézá (pes, pláž, auto a podobně), místa a dalších parametrů. Z obrovského množství zpracovávaných fotografií se Google postupně učí a objekty rozpoznává stále spolehlivěji. Díky Google Now nebo Google Assistentu se snaží i základně předpovídat, co by vás mohlo zajímat a poskytovat vám užitečné informace v kontextu k času a místu, kde se nalézáte. Dorazíte na letiště? Google vám nabídne mapu terminálu. Díky tomu, že vám skenuje e-mail také rovnou zobrazí i gate a vaší palubní vstupenku. To je však pouze začátek.

Francisco Jeronimo, ředitel výzkumu týkajícího se mobilních zařízení v IDC, upřesňuje, že se nyní nacházíme také na velké křižovatce. Dosud se totiž všechny tyto chytré procesy odehrávaly v cloudu. Pokud nejste připojeni k internetu, žádné vyhledávání fotografií vám telefon nenabídne, zapomenout můžete i na další chytré a kontextové informace. Bez internetu se váš chytrý telefon stává hloupým. Narážíme také na neochotu mnohých uživatelů poskytovat ohromné množství citlivých dat, údajů nebo fotografií do cloudu bez toho, aniž by věděli, co se s nimi vlastně stane a k čemu všemu budou použity.

Novým přístupem, který nyní nastupuje, je tak částečné přesunutí umělé inteligence přímo do telefonu. Data neproudí nikam do cloudu, což znamená větší ochranu osobních údajů, nižší nároky na baterii a datovou spotřebu a nezávislost na internetu. Přímo telefon se tak na základě věcí, které s ním provádíte, učí. Pokud je online, stáhne si parametry, podle kterých může poznat na fotografii psa, pokud je off-line, spoléhá se pak na již naučené nebo převzaté z cloudu.

Novým přístupem, který nyní nastupuje, je tak částečné přesunutí umělé inteligence přímo do telefonu

Aby však mohly mobily provádět náročné úkony spojené s neurálními sítěmi a strojovým učením, potřebují slušný výpočetní výkon. Přitom je u mobilů klíčová nízká spotřeba energie. Pokud bychom takto náročné úkony svěřily primárnímu procesoru nebo grafické kartě, dočkali bychom se nepřiměřeně vysoké spotřeby. Výrobci tak začínají představovat čipsety, jejich součástí je i dedikovaný procesor a grafická karta určené pouze pro zpracovávání.

Příkladem může být Apple se svým procesorem A11 Bionic s dedikovanou dvoujádrovou neurální jednotkou, která umí provést každou vteřinu až 600 miliard výpočtů spojených se strojovým učením. Procesor najdeme v novém iPhonu X. Také Samsung ve svém čipsetu Exynos 8895 používá speciální výpočetní jednotku určenou pouze pro některé úkony spojené se strojovým učením a očekává se, že Samsung brzy představí čipset s mnohem výkonnější neurální jednotkou.

Procesor s neurální jednotkou Kirin 970 používá jako první nový Huawei Mate 10 Pro

Zatím nejdále se v této oblasti zdá být čínský Huawei se svým čipsetem Kirin 970, který používá třeba nový Huawei Mate 10 Pro. Ten obsahuje dedikovanou neurální výpočetní jednotku, která je díky svojí specializaci na výpočty spojené s umělou inteligencí až 25krát výkonnější než běžný mobilní čipset. Procesor podporuje také platformy TensorFlow/TensorFlow Lite a Caffe/Caffe 2 od Googlu, díky kterým mohou neurální jednotku používat i vývojáři. Podporu stejných platforem přináší v enginu v čipsetech série Snapdragon 600 a 800 také Qualcomm.

IDC věří, že budoucnost leží právě v kombinaci umělé inteligence v telefonu a cloudu a ideálním doplňováním se obou. Zatímco super-výkonné počítače budou schopny zpracovávat ohromné množství dat (například fotografií), učit se z nich a rozpoznávat předměty, umělá inteligence v telefonu pak bude výsledky aplikovat, a to klidně i offline.

I když se počítače stávají stále chytřejšími, lidi již běžně poráží v celé plejádě her a činností, jsme ještě mnoho let od stvoření skutečné umělé inteligence, kterou známe ze sci-fi filmů. CEO Googlu Sundar Pichai však věří, že do deseti let se skutečně inteligentních zařízení, která nám budou na každém kroku pomáhat a předvídat, dočkáme. Věříme, že má pravdu a jsme na začátku této zajímavé cesty.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze