Intel oficiálně představil svůj 5G modem. K prvnímu nasazení dojde až v roce 2020

3
Intel oficiálně představil svůj 5G modem. K prvnímu nasazení dojde až v roce 2020
Fotografie: Intel
  • Díky „all-in-one“ řešení bude mít modem nižší energetické nároky
  • Prvními zařízeními, ve kterých by mohl být nový 5G modem použit, budou iPhony oznámené v roce 2020

Důležitost 5G sítí si uvědomují nejen operátoři, ale i výrobci smartphonů a s prvními telefony, které nejnovější druh sítě podporují, bychom se měli setkat již v příštím roce. 5G sítě jsou žhavým tématem i pro výrobce mikročipů. Mezi „5G-ready“ se řadí například i procesor Kirin 980, který pohání Huawei Mate 20 Pro.

Intel 5G modem

Nyní své plány s 5G odhaluje rovněž Intel, který představil modem Intel XMM 8160 5G. Oznámení přichází trochu později – například Qualcomm ohlásil svůj 5G modem již dva roky dozadu a do smartphonů se dostane už na začátku příštího roku. To 5G modem od Intelu bude hotov až v druhé polovině roku 2019 a prvních zařízení osazených tímto modemem bychom se měli dočkat až na začátku roku 2020.

Co přesně modem od Intelu nabídne? V prvé řadě se bude jednat o „all-in-one“ řešení – XMM 8160 se tak postará nejen o 5G, ale i o 4G, 3G a dokonce i 2G sítě. To se promítne zejména v energetické úspoře a zároveň bude možné jej použít i v menších zařízeních, kde bude 5G konektivita žádaná. 5G modem od Intelu dosáhne rychlostí až 6 gigabitů za sekundu, tedy třikrát až šestkrát větší rychlosti, než na jakou jsme zvyklí u LTE modemů a bude fungovat ve frekvenci 600 MHz až 6 GHz. Jeho první zastávkou by mohly být iPhony oznámené v roce 2020.

Diskuze ke článku
thegrid
6Gbit při mém balíčku 1,5GB, to bude hukot, ale ne moc dloouhej.
pitchooo
internet na doma pres LTE/5G, nebude problem dat tarif 1Gbit za par stovek. 5G se do beznych mobilu moc nehodi, neni pro to vyuziti.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze