Velký krok směrem k 5G sítím, byly dohodnuty důležité standardy

2
Velký krok směrem k 5G sítím, byly dohodnuty důležité standardy
  • Příchod 5G sítí se aktuálně opět o něco přiblížil
  • Organizace sdružené pod projektem 3GPP podepsaly dohodu o klíčových standardech
  • První nasazení by mohlo proběhnout v roce 2018 či 2019

V současné době jsme si již takřka všichni navykli na rychlé sítě 4G, jejichž pokrytí se nachází na drtivé většině území České republiky. Vývoj však neusnul, právě naopak. Organizace 3GPP (The 3rd Generation Partnership Project), což je dohoda o spolupráci v oblasti mobilních komunikací z roku 1998, zásadním způsobem přiblížila příchod sítí 5. generace. Aktuálně došlo k podepsání dohody o klíčových standardech budoucích mobilních sítí na setkání v portugalském Lisabonu. Nový standard nese označení 5G NR (New Radio).

Ačkoliv se nějaký podpis pod dohodou nemusí zdát nijak důležitý, ve výsledku skutečně je. Všechny klíčové společnosti, které se starají o infrastrukturu či hardware, totiž dostanou do rukou přesné podmínky pro používání. Dle očekávání pokrývají specifikace sítí 5G širokou škálu spektra v rozmezí pásem od 600 a 700 MHz až po milimetrové vlny při frekvenci 50 GHz. Zcela přesné detaily mají být odhaleny o něco později.

K čemu vlastně budou sítě 5G dobré a proč bychom je měli vyhlížet? Především budou dále podporovat silně narůstající datovou spotřebu. Zásadním způsobem se tak navýší rychlost stahování, která by se měla pohybovat mezi 1 až 5 Gb/s. Současně se také sníží latence při brouzdání internetem. V současné době již probíhají první testy a první uživatelé by se sítí 5G mohli dočkat možná už během příštího roku.

Zdroj: fiercewireless.com, theverge.com

Diskuze ke článku
Řezňýk
Jojo, a T-Mobile při příležitosti spuštění 5G navýší každému FUP o 666 MB po dobu tří měsíců zdarma. Už se těšíme!
Míša
Pokud nepřistoupí do našich končin s novou frkvencí nový op, budu stále vyhlížet volné Wifi, nikoliv 5G, na České pokuty za data nemám.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze