USB-C se stane moderním, až bude i v iPhonech. Ani letos se tak nestalo

23
USB-C se stane moderním, až bude i v iPhonech. Ani letos se tak nestalo
  • Všechny nové MacBooky jsou osazeny čistě jen USB-C konektory, iPhony jej však stále ignorují
  • I ty letošní přichází s proprietárním Lightning konektorem, navíc s pomalou 5W nabíječkou v balení
  • Rychlé nabíjení je tak i letos za příplatek, základní varianta rychlé nabíječky vyjde zájemce na více než 2 tisíce korun
  • Kdy se Apple vzdá svého konektoru a přistoupí na „moderní vlnu“ USB-C je stále ve hvězdách

Umí se nové iPhony nabíjet i rychle? Ano, umí, 50 % kapacity akumulátoru získají již za 30 minut. Má to však jeden malý háček, k tomu, abyste je nabili rychle, potřebujete speciální nabíječku a speciální kabel. Suma sumárum, za rychlé nabíjení budete muset připlatit (pokud tedy nevlastníte jeden z nejnovějších MacBooků) více než 2 tisíce korun, což je u vlajkových lodí přinejmenším smutné.

I nejnovější iPhony přichází v balení s 5W nabíjecím adaptérem. Ten již známe důvěrně několik let. Zatímco v době iPhonu 5 šlo o běžný standard, dnes již uživatelé očekávají, že nebudou nabíjet přes 2,5 hodiny. Apple však žádosti a prosby nadále ignoruje, stejně jako nasazení USB-C konektoru namísto proprietárního Lightningu.

Zde stojí za to prozkoumat nabídku Macbooků. Až na stálici v podobě MacBooku Air s obstarožním displejem jsou všechny prodávané MacBooky vybaveny pouze a jen USB-C konektory. Pokud to jde u notebooků, proč to nejde u iPhonů?

Otázka k zamyšlení. Apple může mít strach z odlivu zákazníků, protože by přistoupil na „neznámý“ konektor, který nemá zcela pod kontrolou. Existuje velké množství specifikací USB-C a Lightning má Apple zcela pod kontrolou. Nelze zakoupit jen tak nějaký kabel, protože tu máme program MFi (Made for iPhone/iPad/iPod). Pokud máte necertifikovaný kabel, který nesplňuje nároky Applu, iPhone si jím nedobijete – zkrátka odmítne. Applu z certifikace příslušenství samozřejmě plynou nemalé „desátky“, což je dalším důvodem, proč možná stále na proprietárním konektoru trvá.

Asi bychom pochopili různé důvody, avšak co nechápeme je fakt, že ani nové iPhony nekoupíte s kabelem USB-C – Lightning. V balení je stále standardní kabel USB-A – Lightning, pro spojení s nejnovějšími MacBooky tak musíte využít redukci, nebo si kabel koupit separátně. 1 metr za „lidových“ 6 stokorun, za dva metry zaplatíte rovnou tisícovku. Proč tomu tak musí být, když nové MacBooky disponují USB-C?

Zakoupení takového kabelu je navíc jedinou možností, jak zpřístupnit rychlé nabíjení vzpomínané na začátku. K tomu je samozřejmě zapotřebí napájecí adaptér s USB-C, což je adaptér, který Apple dodává k novým MacBookům. Na výběr prý máme dvě varianty, tu levnější pořídíte za 1 600 Kč. Jde o 30W adaptér, který se standardně dodává k 12palcovému MacBooku.

Kdy se tedy USB-C standard stane opravdovým standardem? Zřejmě v momentě, kdy Tim Cook na pódiu slavnostně odhalí první iPhone s USB-C. Možná se tak nestane ani za rok, to už bychom se však mohli dočkat iPhonů s kabelem USB-C – Lightning, případně rychlejšího adaptéru v základním balení.

Diskuze ke článku
Michal
Co čekat od nakousnutého jablka? Nechápu blázny co za ten krám s nepoužitelnou parodií na systém a výrobní cenou tak do 5000 utratí i osmkrát tolik. A pak dalších 15000 za příslušenství aby mohli nabíjet, používat nějaká normální kvalitní sluchátka a prostě fungovat se vším jako lidi s normálním telefonem.
Andrej
Kábel v balení USB - C na Lightning mal byť už u X-ka, ale Apple jednoducho v poslednej dobe zaostáva s doťahovaním vecí do konca. Power brick pre rýchlonabíjanie tam nie je preto, aby si ľudia nezvykli na vyššie rýchlosti nabíjania, ktoré im nakoniec nebude schopný zabezpečiť AirPower - ten bude podľa mňa predstavený ešte tento rok, všetci ho očakávali už na Special Evente.
A ak ide o Lightning ako konektor v iPhone - budúci rok alebo ten ďalší sa plánuje nabíjací konektor úplne odstrániť - nepriamo to už dávnejšie naznačil jeden zo zástupcov spoločnosti, už si nepamätám či CEO alebo zástupca pre vývoj HW. Potom sa už budú dať iPhony nabíjať len bezdrôtovo a určite s wireless chargingom nedosiahnu rýchlosť ako cez lightning rýchlonabíjanie, takže nechcú zrejme zákazníkov na to príliš nalákať, aby im to potom mohli zobrať.
Trend rýchlonabíjania aj tak veľmi nechápem, každý moderný smartphone vydrží celý deň a keď sa dá každý večer pred spaním na nabíjačku, tak je na druhý deň pripravený. Neviem prečo by niekto potreboval nabíjať mimo tento cyklus. Okrem toho to do značnej miery poškodzuje Li-Ion batérie, takže to môže byť tretí dôvod, prečo tam ten powerbrick nie je.
Anonym
Apple je shit
Tomáš
USB-C v telefonu ale rozhodně není kvalitnější řešení než lighting... Toť vše, co je třeba napsat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze