Umělá inteligence sem, strojové učení tam. Tady je shrnutí Google I/O

3
Umělá inteligence sem, strojové učení tam. Tady je shrnutí Google I/O
  • Podle očekávání jsme se dočkali mnoha nových informací ohledně Androidu P a snad každému spadla brada z nečekané experimentální funkce Google Asistenta
  • Svůj prostor si ovšem vysloužily také Mapy, Material Design 2.0, modernizované Google Zprávy či Google Lens

Letošní vývojářská konference Google I/O je oficiálně za námi, a tak je čas si udělat souhrn těch největších novinek, kterých jsme se dočkali.

Začneme samozřejmě tím nejvýznamnějším, čímž je bez pochyb nový Android P, který má přijít na podzim letošního roku, přičemž betu si mohou už nyní vyzkoušet nově nejen majitelé telefonů Pixel. Kromě již známých změn, které jsme si vyzkoušeli na vlastní kůži, byla oznámena řada funkcí souvisejících s umělou inteligencí a strojovým učením, což jsou dva prvky, které protkaly celou konferenci.

Android tak dostane kupříkladu Adaptive Battery a Adaptive Brightnes. Prvně jmenovaná novinka má šetřit baterii tím, že se učí, jak používáte telefon, zatímco druhá zase sleduje, jaký jas displeje preferujete v určitých podmínkách. Celkově se od vás bude Android nyní mnohem více učit a navrhovat různé funkce či aplikace k používání.

Změní se i navigace v systému, jelikož nastupují gesta prostřednictvím jediného softwarového tlačítka. Zároveň se snaží Google vyhovět uživatelům, kteří se chtějí více oprostit od telefonu, a tak přibude například možnost nastavit si, jak dlouho vám má smartphone bez řečí dovolit používat různé aplikace. Vylepšení se dočká také režim Nerušit, který mimo jiné nyní zapnete pouhým přetočením telefonu displejem dolů. Novinek je samozřejmě více, ale všechny najdete do detailu rozepsané v našem obsáhlém článku přímo o Androidu P.

Nikoho nepřekvapí, že spoustu prostoru dostal během prezentací také Google Asistent, který na nás bude již brzy mluvit šesti novými hlasy. Kromě toho už jej nebudeme muset neustále oslovovat a Google se také snaží přimět děti ke slušnému chování slůvkem prosím. Zcela největší poprask způsobil Projekt Duplex, díky kterému za vás Asistent jednou třeba zavolá do restaurace a zamluví vám stůl. Do konce roku by měl být Asistent k dispozici už v 80 zemích, mezi kterými nechybí ani Česká republika a jazyková zásoba se rozšíří na 30 jazyků, jestli je mezi nimi i čeština ale zatím bohužel stále nevíme.

Asistent bude nově fungovat také mnohem lépe v Google Mapách, které dostaly samozřejmě rovněž slušnou zásobu strojového učení. Aplikace vám bude mnohem častěji a přesněji doporučovat různá místa a podniky na základě vašich preferencí a zároveň bude podle nich také hodnotit jednotlivá místa. Google také výrazně usnadní plánování společných večerů s přáteli díky velmi užitečnému sdílení seznamu míst, o kterých následně pozvaní uživatelé hlasují. Ani Mapy se přitom nevyhnuly experimentální funkci, která spojuje mapy a rozšířenou realitu.

Pokud jde o menší novinky, tak se můžeme těšit na postupnou modernizaci aplikací i služeb Googlu do novějšího Material Designu 2.0. Byla rovněž vydána beta systému Wear OS pro hodinky, přičemž bylo odhaleno, že celá třetina majitelů hodinek s tímto systémem používá iPhone.

Již brzy přijde omlazená aplikace Google Zprávy, která se bude učit přímo od vás a na základě toho bude podávat nové zprávy. Vylepšení se dočká i funkce Google Lens, která se stane součástí aplikace Fotoaparát a dostane se na mnohem více zařízení od ostatních výrobců, jako je třeba LG G7 ThinQ. Na úplný závěr zmíníme zbrusu novou aplikaci Lookout, která má pomoci slepcům vést snazší život a navigovat je v prostoru.

Diskuze ke článku
Mimar48
Já bych se rád dozvěděl, jak to bude s umělou inteligencí při změně HW.
Měním telefon po roce až roce a půl. Počítám, že "zkušenosti" starého telefonu se svým majitelem se na nový přenášet zatím nebudou, takže nový telefon se mě bude učit "poznávat" zase od začátku.
Ale předpokládám, že přinejmenším Google budou takováto data velmi zajímat, takže asi brzy nabídne možnost synchronizovat si naučené "telefonní" návyky se svým účtem...
Daniel VARGA
Daniel VARGA
Naposledy upraveno: 10. 5. 2018 21:45
Zaujimalo by ma ako vyriesia navigaciu u mobilov s hardwarovymi tlacitkami...
Blue Sun
Blue Sun
Nějak si nejsem jistý, že z tohoto druhu "pokroku" jsem nadšený. Asi spíš mírně rozpačitý.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze