7 trendů, které poznamenají rok 2017

22

Přelom roku je vítanou příležitostí k tomu, kdy se můžeme nejenom ohlédnout za uplynulým rokem, ale také se podívat do budoucnosti. I když jsou jakékoli prognózy ohledně turbulentního mobilního světa vždy složité, přesto je tady pár trendů, na které bychom se mohli těšit. Je mezi nimi například rozšířená realita, naopak počty konektorů se budou omezovat. Takže se jich máme naopak spíše bát?

Ještě než se podíváme na rok 2017, vraťme se v čase o rok zpátky a podívejme se, jak se vyplnily naše předpovědi pro rok 2016. Zatímco rozmach služeb se streamovaným videem, nástup USB-C a rozkvět virtuální reality jsou zcela nepopiratelné, použití Force Touch, konvergence mobilů nebo internet věcí na svůj čas pořád ještě čekají. Stejně tak se trochu zadrhl rozmach wearables. Čili je naše úspěšnost předpovědí zhruba poloviční, se stejnou rezervou je potřeba brát i ty následující.

Zapomeňte na nudné krychle

Už i samotní výrobci začínají chápat, že vyrobit nudnou krychli s dotykovým displejem na přední straně není rozhodně zárukou úspěchu. Jestli se některé slovo stává módním, pak to určitě bude výraz „bezrámečkový“, který v následujících měsících uslyšíme v množstvím větším než malém. Xiaomi Mi Mix je jenom začátek dlouhé přetahované o to, který výrobce pokryje co nejvíce čelní plochy displejem.

Xiaomi Mi MIX

TIP! Na MWC 2017 připravuje Samsung smartphony s flexibilními displeji

A nejenom to. Ke slovu se čím dál tím více dostanou displeje zahnuté na okraji nebo po celé své ploše. A sci-fi by nemusela být ani průhledná konstrukce, ale na ty je stejně jako na ohebné telefony asi ještě brzo.

Zapomeňte na zbytečné konektory

Ruku v ruce s konstrukčními výstřelky jde i snaha zbavit se zbytečných konektorů, které nejsou hezké, skladné a taky navyšují cenu. První obětí této čistky bude nejspíš 3,5mm jack, protože tento krok Applu i přes veškeré emoce nejspíše projde. Také se pomalu začněte loučit se svou SIM kartou, protože vás dříve či později také opustí. A tak dále.

Pomůže Android Wear 2.0 oživit trh s wearables?

Řekněme si to na rovinu, trh s wearables a potažmo s chytrými hodinkami se v poslední době pěkně zadřel. Pokud jste na Vánoce sháněli něco s Android Wear, pak na vás zbylo jen pár starších modelů a výrobci otevřeně přiznávají, že se do jejich nástupců nehrnou.

Android Wear 2.0

TIP! Google by mohl ukázat vlastní duo chytrých hodinek zkraje roku 2017

A důvod? Možná už bude potenciální trh nasycený, ale nebojme se ukázat prstem na Google. Ten představil Android Wear 2.0 už na jaře, ale postupem času nabral velké zpoždění a do prodeje se dostane nejspíše až rok po svém uvedení. Není tak divu, že se nikomu nechce pouštět do produkce hardwaru pro zastaralý software, zvláště když ten nový přinese zásadní změny. Snad budou všem ku prospěchu.

Budou Windows na ARMu trefou do černého?

Snaha Microsoftu urvat si nějaký kus koláče z mobilního trhu začíná připomínat telenovelu v režii Quentina Tarantina. Jeden díl střídá druhý a žádný se nedočká happyendu. Windows Mobile, Windows RT, Windows Phone nebo Windows 10 Mobile – žádný ze systémů není vyloženě špatný, ale to samo pro úspěch nestačí.

TIP! Bájný Microsoft Surface Phone: jsou toto první fotky?

Bude další díl nazvaný „Emulovaná Windows 10 na ARMu“ tím správným a finálním řešením? Celé to zní velice lákavě a problémů se objeví jistě celá řada. Ale určitě budeme držet Microsoftu prsty při hledání nových cest.

Udělá Nokia znovu dojem?

I když pomalu vyrůstá generace, pro kterou je Nokia jenom jméno finského města, ti starší se těší na to, až se mezi nás v roce 2017 vrátí. První úniky a celkový stav věcí sice nahrávají skeptikům, že se bude jednat jen o jméno prázdné jako šnečí ulita na francouzských gurmánských slavnostech, ale vždy je tu šance pro příjemná překvapení.

Nokia P1 rendery

Video jedině v 360°

Zapomeňte na natáčení videa ve 4K, trendem poslední doby je natáčet 360° videa. To pochopily i velké služby pro sdílení multimediálního obsahu, a tak se můžeme těšit na postupný nárůst tohoto fenoménu. Ve spojení s virtuální realitou to bude rozhodně zajímavé.

TIP! Recenze Samsung Gear 360 – Rozhlédněte se kolem

Realitu jedině rozšířenou

Ať už jste loňskou mánii Pokémonů prožili naplno, nebo vás nechala úplně klidnými, jedno jí upřít nemůžete – ukázala, že rozšířená realita v masovém měřítku není jen výplod autorů sci-fi. Začalo to sice infantilními hrátkami, ale budoucnost může být mnohem zajímavější, jak například ukazují snahy Googlu.

Diskuze ke článku
Martin
Zapomeňte na zbytečné konektory

Ruku v ruce s konstrukčními výstřelky jde i snaha zbavit se zbytečných konektorů, které nejsou hezké, skladné a taky navyšují cenu. První obětí této čistky bude nejspíš 3,5mm jack, protože tento krok Applu i přes veškeré emoce nejspíše projde. Také se pomalu začněte loučit se svou SIM kartou, protože vás dříve či později také opustí. A tak dále.
.........
Pěkný nesmysl 3,5mm Jack stále zůstane a rozhodně nenavyšuje cenu nekazí design... To je kravina to že pár blbců odstraní Jack neznamená konec u všech výrobců. Třeba taková moto/leno. má vrátit Jack k svým vlajkovým lodím.
Redmarx
U Applu je mozne vsechno, ale jinde opusteni 3,5mm Jacku neprojde. Navic zacina byt trh smartphonu nasyceny, takze stejne jako letso extremne klesaly tablety, tak pristi rok zacnou klesat smartphony. No a v tehle situaci to muze byt pro mensi vyrobce pohreb, kdy provedou nejakou nepromyslenou "inovaci", ale i vetsi vyrobci by na to mohli doplatit snizenim zisku, takze muj nazor je, ze si otestujou trh par modely bez 3,5mm Jacku a tim to skonci.

U emulovanych Windows 10 x86 na ARM vidim hlavni problem ve vykonu, Microsoft tvrdi, ze to vyresil. Jestli ano, tak to bude bomba a Microsoft to vrati do hry.
Mara Studna
Mara Studna
Apple má potíže s prodejem IPhone,protože jsou drahý a to co za svou vysokou cenu nabízí-nabízí mnohem levnější konkurence-už i fotoaparát má lepší Samsung než Apple-což jsem si vyzkoušel osobně
Milan Strnadel
Milan Strnadel
Bezrameckovy displej u Xiaomi mě vždy rozesměje. Je to cinan, který lze už na rendru!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze