Toto je budoucnost: Lenovo nám ukázalo ohebný mobil i tablet

20

Výroční konference Lenovo TechWorld, které jsme se v San Franciscu účastnili, nebyla pouze ve znamení oznámení nových produktů. Lenovo zde ukazovalo novinářům i koncepty, na kterých pracuje a na trh dorazí až za několik let. To je případ ohebného telefonu i tabletu, které jsme si na novinářské prezentaci mohli prohlédnout v provozu.

Ohebný telefon Lenovo CPlus. Zatím jako koncept

Ohebné telefony nebo tablety, které složíte na zlomek jejich velikosti, když je nepotřebujete a naopak rozložíte, pokud chcete velký displej, jsou stále doménou sci-fi filmů. Lenovo ale usilovně pracuje na tom, aby za několik let byla v našich kapsách. Na své tiskové konferenci Lenovo ukázalo koncepty Folio a CPlus. Zatímco ten první je skládacím tabletem, druhý je telefon, který si omotáte kolem ruky.

Lenovo CPlus a Folio – Lenovo TechWorld 2016

Oba koncepty používají speciální OLED displej, který je dále podložen vrstvou, jež drží tvar a nedeformuje se. To je ostatně údajně největší problém skládacích displejů. Tvarová paměť by mohla způsobit nevratné rýhy nebo jiné deformace, pokud by byl displej složen dlouho určitým způsobem. Výrobce také řeší počet ohnutí, které displej vydrží, než se začne nenávratně ničit. Vypadá to tedy, že nás v budoucnu čeká nejen omezení životnosti telefonu či tabletu nabíjecími cykly akumulátoru, ale i počtem ohnutí displeje. Displej také nekryje klasické odolné sklo, ale jen tenká vrstva speciálního ohebného plastu, která je v praxi mírně zvlněná.

Ohebný telefon Lenovo CPlus. Zatím jako koncept

Tablet se zhruba osmipalcovou úhlopříčkou je rozdělen na dvě části a zavřít ho lze na obě strany, což představovalo samo o sobě velký inženýrský oříšek. Možná ještě zajímavější je ale mobil CPlus. Ten je totiž složen z mnoha ohebných modulů, ve kterých se nachází všechny komponenty, včetně akumulátoru. Když CPlus už nepotřebujete, jednoduše si ho ohnete a omotáte kolem ruky. Lenovo si zde dokonce dovolilo vtípek – při ohýbání se na displeji v různých částech objeví praskliny. Je to však pouze animace, která za chvíli mizí.

Obě zařízení jsou plně funkční. Displeje jsou dotykové a lze je ovládat v jakémkoliv stavu. Zařízení běží na Androidu s hodně upravenou grafickou nadstavbou a prostředím tak, aby bylo přizpůsobeno ovládání v různých režimech. Při různém ohnutí se pak na displeji ukazují prvky jinde a jinak. To bude ostatně pro vývojáře v budoucnu práce navíc.

Ohebný tablet Lenovo Folio
Ohebný tablet Lenovo Folio. Za několik let se takových přístrojů snad dočkáme v prodeji

Koncepty Lenovo Folio a CPlus vypadají velmi zajímavě, překvapivě dobře také fungují, i když k finálnímu produktu mají ještě mnoho let. A co vy, přivítali byste skládací mobil nebo tablet?

Diskuze ke článku
Anonym
Pff, s tím už přišlo Apple.
kleinak
Ale že to těm inovacím trvá.
Jinak, konečně něco, co si člověk může osahat, to ostatní to mají jen na papíře, nebo jen jako PC projekt.
Pár věcí se musí vychytat, ale jako první vlaštovka by to šlo.
Telefon v téhle velikosti je k ničemu, je to moc dlouhé, praktické to prostě nebude, je mě jasné, že nějak se to otočit kolem zápěstí muselo.
Tablet je sice OK, ale displej po přeložení na každé straně, no nevím. Na víc, druhá strana je bez funkcí.
Podle mě koncept od Samsungu je lepší, ale samsung ho ještě fyzicky nemá. Takže v tom Lenovo vede.
Hexagon
To ten displej je az tak moc vypaleny? Tak to teda nie je bohvie aka zivotnost,ale ako koncept budis. Vyzera to zaujimavo,ale je to este daleka cesta
Standa
Totální hovadilost. Čím sem starší tím míň se mu takový Ptákoviny líbí. A rozhodně bych to nechtěl koupit, nosit to u sebe a dělat tím ze sebe jejich cvičenou opici.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze