Lenovo Phab2 Pro: vítejte v rozšířené realitě

4

Když Google představoval projekt Tango, jen málokdo si dokázal představit, k čemu by to mohlo být v praxi dobré a proč by stroje měly vnímat svět kolem stejně jako lidé. Nyní zde máme první smartphone, který něco takového dokáže. Je to tedy opravdu revoluce ve světě telefonů anebo jen další marketingová nálepka?

Nejlépe možnosti projektu Tango ozřejmí slovní spojení „rozšířená realita“. Na displeji telefonu uvidíte to co je kolem vás, ale doplněné o určité další informace. Skvěle se to dá využít nejenom ve hrách, ale i při praktických věcech, jako je například orientace v neznámém prostředí.

TIP! Lenovo odhalilo Moto Z, extrémně tenký modulární smartphone

Lenovo se tak snaží zapojit do vlny vzrůstajícího zájmu o virtuální realitu. Podle jeho názoru ale nesmí jít o samoúčelnou věc, ale spíše o něco, co uživatel skutečně potřebuje ve svém všedním životě.

Nejprve ale pár slov o samotném telefonu. Lenovo s ním sebevědomě míří do segmentu vlajkových lodí. Důkazem toho budiž kovová unibody konstrukce (ve zlaté a šedé) a také displej s QHD rozlišením na úhlopříčce 6,4 palce, což dává jemnost 454 PPI.

Telefon je vybaven celkem čtyřmi kamerami. Ta na přední straně má rozlišení 8 megapixelů, zadní pak přesně dvojnásobek. Doprovází ji také snímač pro měření hloubky záběru a ještě „motion tracking“ kamera, zřejmě pro lepší zachycení rychle se pohybujících objektů. To by mělo dopomoci nejenom k dobré kvalitě snímků, ale také vypomoci schopnostem projektu Tango.

Další silnou stránkou má být podle Lenova zvuk. Ten je označen jako Dolby Atmos a telefon je také schopen nahrávat Dolby Audio 5.1. To je také poprvé, co se něco takového objevuje u telefonů.

Lenovo Phab2 Pro

A aby to všechno vydrželo nějakou tu dobu v běhu, je zde přítomna baterie s kapacitou 4 050 mAh a schopností rychlého nabíjení. Nechybí také snímač otisků prstů.

Na světové trhy se telefon podívá v září za cenu 499 dolarů, což by v našich podmínkách (po připočtení daně) mohlo znamenat necelých 15 tisíc korun.

K čemu je Tango dobré?

Asi si kladete otázku, k čemu jsou vlastně dobré ty schopnosti, které telefonu dodá Tango, jak ho Google nyní nazývá. Zástupci softwarového giganta představili pár věcí, které by se s takto obdařeným smartphonem daly dělat.

První z nich je například prozkoumávání virtuálního prostředí. To není úplně umělé, ale vychází z toho skutečného. Ukázka na pódiu byla spíše jen na efekt, ale určitě vzniknou zajímavé aplikace zaměřené na vzdělávání, jako byla například ta představená o dinosaurech.

Mnohem praktičtější je možnost měřit vzdálenosti. Bez používání pásma tak můžete například zjistit rozměry nábytku nebo oken. Hodně praktické to může být u velkých rozměrů, jako je například vzdálenost podlahy a stropu.

Do sledovaného prostředí si můžete libovolně „kreslit“, respektive do něj přidávat další trojrozměrné objekty. Hodit se to může například při plánování rozmístění nábytku, ale najdou se určitě i mnohá další využití.

Google Project Tango – MWC 2016

TIP! Na MWC nás pozvali do muzea. Vyzkoušeli jsme Google Project Tango

V jednoduchosti je síla

Tango se stejně jako Hololens vydává na hodně zajímavou kombinaci virtuální a skutečné reality. A zatímco speciální systémy mohou nabídnout intenzivnější zážitek, systém integrovaný do telefonu za rozumnou cenu se snáze dostane k lidem a do jejich každodenního života. I když nabízené schopnosti vypadají na první pohled docela chudě, pokud se toho chopí vývojáři, mohli bychom stát na prahu tolik očekávané revoluce v mobilním světě.

Technické parametry Lenovo Phab2 Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce179,8 × 88,6 × 10,7 mm, 259 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,4" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát16 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 652 MSM8976, CPU: 4×1,8 GHz + 4×1,4 GHz, GPU: Adreno 510
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor4 050 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostprosinec 2016, 12 999 Kč
Diskuze ke článku
bodion
Som zvedavy kedy sa ta hlinikova unibody konstrukcia opozera, ja osobne som z toho sick and tired uz teraz. Zlata nokia a jej farebny polykarbonat
Jo!
Skoda toho slabsiho CPU. Snap 820 by tomu slusel vic :-(
Doufam, ze to aspon ma vsechna CZ LTE pasma.
Je to ale kousek, o kterem bych uvazova jako o nahrade soucasneho Lenovo Vibe Z2 Pro
Otazka je, zda cekat a priplacet za Phab2 Pro, zda nakonec nestaci Phab2 Plus. Rozliseni je nizsi, ale to se da prezit. Mensi RAM. A jine CPU - zde neposoudim, o kolik slabsi.
Pavel Bartoš
Lenovo mě pěkně zamotalo hlavu, bude ještě velké rozhodování, jestli Moto Z Force, Phab 2 Pro, nebo Asus Zenfone 3

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze