7 věcí, na které se těšit v roce 2016

30

Nový rok nabádá k zahledění se do budoucnosti – co všechno nás během následujícího roku čeká. Některé trendy jsou tady už delší dobu a čekáme, že se letos konečně prosadí. Další by mohly zčistajasna změnit naše zaběhnuté návyky, například v oblasti spolupráce počítačů a mobilů nebo ve sledování videa či hraní her. Na co se tedy připravit?

USB-C snad už prorazí

Bez mučení se přiznám, že tento trend jsem sliboval už v článku s výhledem na rok 2015. Naplnil se však jen z části. USB-C se sice dostal do komerčně prodávaných výrobků a na některých veletrzích to vypadalo, že o novém trendu není potřeba pochybovat. Pak ale přijde pár velkých výrobců, kteří z opatrnosti nebo snahy ušetřit vsadí na klasické microUSB. Jako každý jiný standard to ani tento nemá lehké, ale pevně věříme, že rok 2016 bude zlomový.

USB-C

Force Touch není jenom hračka

Force Touch, tedy dotykový displej (případně touchpad), který umožňuje rozeznávat jednotlivé úrovně stisku, byl jednou z největších inovací poslední generace iPhonů. Jako každá jiná technologická novinka byla i tato přijata s rozpaky. Je fakt, že v současné době to není něco, kvůli čemu byste měli zahodit současný telefon a dožadovat se nového. Věříme ale, že se všechno postupem času obrátí k lepšímu.

Force Touch

Bude ale potřeba práce vývojářů (jak aplikací, tak operačních systémů) a také důvěra výrobců v tuto novou technologii. První zajímavé náznaky využití už se rýsují, jako například možnost přetvořit telefon na kuchyňskou váhu.

Konvergence mobilů a počítačů

Tento trend, bez nadsázky, můžeme použít do každého podobného článku, který vyšel nebo vyjde v blízké minulosti nebo budoucnosti. I když tento rok by mohl být v mnohém zlomový. Doufáme, že Microsoft dotáhne svou vizi jednotného operačního systému do použitelné podoby, stejně tak doufáme, že Continuum se nestane další slepou uličkou vývoje, ale bude prakticky upotřebitelná. Velké plány má v této oblasti i Google – i když nakonec popřel zprávy o splynutí Androidu a Chrome OS, na každém šprochu bývá nakonec pravdy trochu.

Microsoft Continuum

Streamuji, streamuješ, streamujeme

Netflix byla původně malá internetová videopůjčovna, ale postupem času se vypracoval na velkou společnost, která pomalu přebírá otěže multimediální zábavy od televizí. To všechno je sice hezké, ale českému uživateli (pokud nechtěl pololegálně sledovat přes VPN) to bylo k ničemu. V roce 2016 se ale dočkáme oficiálního spuštění služby. To bude nejspíše jen první krok. Vznikne tak precedens, nejspíše se přidají další velcí poskytovatelé a ti čeští budou muset náležitě zareagovat. Rok 2016 tak bude pro mnohé nejspíš znamenat zásadní změnu ve způsobu konzumace multimediálního obsahu.

Bude už realita konečně virtuální?

Dalším evergreenem podobných předpovědí je příchod systémů pro virtuální realitu. Popravdě, opakuje se ve vlnách už od doby, kdy začaly být domácnosti masově vybavovány osobními počítači. Ale buďme optimisté, rok 2016 by konečně mohl znamenat změnu. Velmi se v této oblasti těšíme zejména na HoloLens. Ty nejdou masovou cestou vytváření vlastní virtuální reality, ale snaží se prošlapat cestičku spojení skutečného a zdánlivého světa. Nevznikne tak jenom další systém pro hraní a sledování videí, ale skutečně zajímavá věc, která bude mít nesčetné využití v obchodě, výuce a samozřejmě také zábavě. První vzorky pro vývojáře by měly dorazit už tento rok.

Microsoft HoloLens

Rozmach wearables

Rok 2014 byl pro wearables a chytré hodinky odrazovým můstkem a hledáním sebe sama, v roce 2015 se už situace uklidnila. A i když Apple Watch revoluci nepřinesly, určitě to celému segmentu trhu pomohlo.

V roce 2016 se tak můžeme těšit nejenom na druhou generaci hodinek od Applu, ale také na modely s Android Wear, které budou nezávislé na mobilním telefonu. A taky se do všeho vloží čínští výrobci, takže ceny chytrých hodinek, náramků a podobného příslušenství půjdou brzy dolů.

Apple Watch

Internet věcí není jenom fráze

I když je „internet věcí“ dalším hojně nadužívaným termínem, který si musí vzít do úst každý, kdo v branži něco znamená nebo chce znamenat, letošek by vedle prezentací mohl přinést i konkrétní hmatatelná řešení. K nim vykročil například i český T-Mobile, konkrétní plány pro zařízení mají i velcí výrobci hardwaru, stejně tak i Google nebo Samsung.

Zbývá už tak jen nesnadný poslední krok – celé to zabalit a prodat. Dočkáme se letos?

A na co se v roce 2016 těšíte vy?

Diskuze ke článku
Martin
Vítejte v Novém Roce 2016.
VeseliD
Šťastný nový rok :)
Patrik Hatas
Patrik Hatas
Naposledy upraveno: 1. 1. 2016 06:25
Lenze pouzitie telefonu ako kuchynsku vahu je hracka.
Kto to seriozne za tym ucelom bude pouzivat ?
Telefon s otvormi konektormi, muka v repraku ? Drahsi ako cela kuchynska linka. A budem s nim manipulovat s rukami od muky ???
3d touch sa da nahradit aj softwarovo na vsetkych zariadeniach, nielen najnovsi iphone.
Cize dlhym podrzanim ikony vyvolam to iste rozsirene menu, posunutim ikony sa menu strati a ikonu budem presuvat rovnako ako predtym.

Continuum ?
To tazko tvrdit ze doufame ze sa nestane slepou vetvou.
Pretoze to ovplyvnuje zasadny faktor. Podiel wm na trhu, predane telefony.
Podla mna ak ms nespristupni android aplikacie na wm.
Vzda sa akejkolvek snahy o oslovenie mas ludi.
A prave preto bude dalej rozvijat continuum aby zaujal v inej sfere zariadeniami ako surface urcenymi na produktivitu
Bumerang
Tak vitejte do roku .... ktery mimochodem prinese zdrazeni podradnich potravin ktere cesi konzumuji s oblibou.!Vitejte v CR v roce 2016 kde ani utecenci s vychodu kde je velka bida.Nechteji bydlet v CR jelikoz zde je zivot o nicem?Takze Cesi chovejte se mezi sebou stejne arogantne jako v predeslem roce.Takze stastny novi rok v Ceskem chudobinci.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze