Průhledná lithium-iontová baterie už není sci-fi

Vědecké týmy ukazují, že co bylo před pár lety náplní sci-fi filmů, se dnes může stát realitou. Tým výzkumníků z Kogakuin University představil průhlednou, respektive transparentní lithium-iontovou baterii, která běžně opravdu nevypadá. Její zvláštností je také to, že se sama umí dobíjet pomocí slunečního svitu.

Lithium-iontová transparentní baterie může mít v budoucnu vícero využití. Samozřejmě se předpokládá implementace do chytrých gadgetů, případně nositelné elektroniky, další možností je udělat z takových baterií celé plochy, které by pak následně mohly sloužit jako zásobárny elektrické energie, protože se skrze sluneční paprsky dokáže baterie také sama nabíjet. Lithium-iontová baterie, kterou vyvinul tým výzkumníků na Kogakuin univerzitě, není zcela transparentní, neboť obsahuje chemické sloučeniny, které jsou pro chod baterie důležité. Přesto lze podle prvotních snímků soudit, že od téměř úplné transparentnosti nejsou výzkumníci vůbec daleko.

Transparentní lithium-iontová baterie

Naopak, to, že baterie není zcela transparentní, by právě mohlo být v některých ohledech také plus. Jemné tónování skvěle vybízí k použití článků jako již zmíněných ploch/oken například v kancelářích. Sluneční světlo by neprostupovalo v plné výši a navíc by díky svým schopnostem baterie sama ukládala energii pro pozdější využití. Pokud je baterie nabitá, prostoupí ji o přibližně 30 % méně světla, vybitá baterie propustí o 60 % světla více.

Výzkumníci pracují na transparentní baterii už více než 4 roky, již před dvěma lety představili prototyp baterie, která měla solární článek oddělený. Právě zakomponování solárního nabíjení je dalším logickým postupem, kterým se univerzita mohla ubírat. Prozatím není jisté, kdy se podobný typ baterie dostane i do komerčního využívání.

Zdroje: techxplore.com, bgr.com, reddit.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze