Číňané mají vlastní HoloLens. Spojili dvoje Google Glass

3

Veletrh CES Asia 2016 poskytl mimo jiné také unikátní možnost nahlédnout do kuchyně zdánlivě neznámých čínských firem, které se pokouší o velké věci. Jednou z nich je také Shadow Creator , která na výstavě prezentovala svou verzi brýlí pro rozšířenou realitu. Tedy vlastně konkurenci pro HoloLens od Microsoftu. Nebo to s tou konkurencí nebude tak žhavé?

Shadow Creator – CES Asia 2016

Rok 2016 má být rokem velkého rozmachu virtuální reality, zejména v oblasti hraní a multimédií. Dokazuje to HTC se svým špičkovým Vive, Oculus Rift nebo třeba i Samsung s Gear VR. Odvětvím, o kterém zas tak moc slyšet není, je ale rozšířená realita (augmented reality), která promítá digitální obsah do reálného světa. Zjednodušeně – u virtuální reality vidíte v helmě pouze virtuální svět promítaný na displejích a nic jiného. U rozšířené reality vám displeje výhled neblokují a můžete pozorovat svět kolem sebe jako skrze sluneční brýle, které vám ale navíc do tohoto světa přidávají digitální obsah. Buď formou prostého promítání informací nebo jako mnohem víc „cool“ záležitost – hologramy.

Brýle Shadow Creator se ovládají odděleným ovladačem

V této oblasti je přeborníkem Microsoft se svými HoloLens, které v těchto měsících dorazí prvním vývojářům. Brýle, které jsme mohli vyzkoušet i my, jsou skutečně velmi zajímavým a překvapivě dobře fungujícím počinem. Microsoft ale není sám, kdo se v odvětví chce prosadit.

Shadow Creator

Čínská společnost Shadow Creator také nabízí své brýle pro rozšířenou realitu, zatím také jako prototyp. Jde na to ale úplně jinak. V podstatě slepila dva projekční hranoly, které známe z Google Glass, dohromady a umístila přímo před oči. Dívání se skrze hranol je mnohem rušivější než u HoloLens, o malém pozorovacím úhlu nemluvě. Ale snaží se. Brýle se dokonce chlubily i hologramem, který jakžtakž fungoval. Pokud zrovna brýle poznaly, kde jste a používali jste speciální papír, na který brýle uměly hologram přichytit. Brýle se ovládají pomocí dálkového ovladače připojeného kabelem.

Shadow Creator

Ještě nějakou dobu potrvá, než se Číňané dostanou na úroveň, na které je nyní Microsoft se svými HoloLens. Už tento pokrok ale ukazuje, že se Číňané zajímají i o oblast rozšíření reality a že se s nimi musí počítat.

Diskuze ke článku
Tenzou
To by ani nebyli Číňané, kdyby neokopírovali věci, které už "fungují", a neudělali si svůj "orginální" výrobek. Je pravdou, že další a další produkty budou přibývat a moc inovativních věcí tam asi nebude. Zase se začne srovnávat s HoloLens a Google Glass, jako když se srovnával vzhled nových telefonů s designem od Applu (iPhone6). Srovnávání, které nebude mít smysl, protože se každý inspiruje.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze