GLOSA: 4 věci, které (ne)chci od nové Nokie

46

Je to zpráva, která v předvečer veletrhu IFA tak trochu zapadla. Nokia se chystá na návrat. Na konci roku vyprší práva Microsoftu na používání značky u chytrých telefonů, a tak se nově vzniklá společnost bude moci pustit do jejich výroby. A vypadá to, že nepůjde jenom o jméno, ale i o personální propojení s tehdejší hvězdou mobilního světa. Je to velká šance na rozhýbání stojatých vod, nebo předem prohraný boj? A co si od Nokie (ne)slibovat.

Podrobnější informace o chystaném restartu si můžete přečíst v našem starším článku. Pro jeho potvrzení také dodejme, že se prostřednictvím úniků přes benchmarky objevují první náznaky skutečných přístrojů, které by mohly dorazit již na přelomu roku. Jsou to sice jenom první vlaštovky, ale co všechno bychom si při této příležitosti mohli přát? A čeho se máme bát?

TIP! Lehce nostalgické vzpomínání na Nokii

1. Aby to nebyla další čínská placka

Píše mi šéfredaktor, že má pro mě nový telefon na recenzi a že je ze Španělska. Nadšeně klopýtám přes rozpálené Vinohrady a v hlavě spřádám myšlenky, že bych ho mohl vzít do nedaleké španělské restaurace a tam nafotit nějaké hezké ilustrační snímky, jako třeba zátiší s mobilem a se sangrií a podobně. Omyl, skončil jsem u smažených nudlí, ostatně jako vždycky.

Takže jakékoli pokusy vymanit se z asijského područí jsou víceméně marné. I tablety z Afriky jsou vlastně z Číny. A kdyby Nokia začala stavět nějakou novou továrnu, už bychom o tom nejspíše věděli. Takže budeme muset alespoň pro začátek zatnout zuby a vydržet. Snad to bude dobrý odrazový můstek do budoucna.

Nokia P1 rendery
Rendery nových Nokií příliš originalitou nehýří.

2. Milý Ježíšku, moc bych chtěl komunikátor

O své slabosti pro „skutečné kapesní počítače“ jsem se s vámi podělil už mnohokrát, můj stesk po nich je tak silný, že jsem dokonce zkoušel, jestli to přeci jenom není lepší varianta než dnešní smartphony. Bohužel není. A tak v hloubi duše očekávám, že se moje milovaná E90 vrátí v nějaké reinkarnované podobě. Docela slušně k tomu měl nakročeno Asus. V podstatě by stačilo zmenšit jeho Transformery na přijatelnou velikost.

Je zde však jedna černá kaňka, která tuto myšlenku hatí. I kdyby se nakrásně podařilo sehnat peníze, třeba pomocí crowdfundigové kampaně, na sklonku života původní Nokie proběhl velký výprodej patentů. Ani utržená miliarda eur nepomohla a nyní může naopak chybět potřebné know-how.

Který mobil byste chtěli?

3. Zachraňte Sailfishe!

S nadšením jsem sledoval další finské pokusy o místo na mobilním světě. Jolla Mobile sice díru do světa neudělala, naopak si vedla docela neslavně a těžko říci, jestli se ještě vzmůže na něco velkého. Co je však potřeba ocenit, je entuziasmus, s jakým se pustili do vytváření nového operačního systému. Samozřejmě, bylo by naivní si myslet, že by se s ním podařilo prorazit někomu jinému. Na tom už si vylámal zuby i takový Samsung.

Jolla tablet a Sailfish OS 2.0 naživo.
Tabletu od Jolly už se nedočkáme...

Ale Finsko je malá země. Možná spolu inženýři z Nokie a Jolly chodí do stejné sauny, možná někteří z nich dokonce zasednou ve stejných kancelářích. Snad bychom tak mohli dostat inteligentní pojetí Androidu, které nehýří animacemi a dalšími efekty, ale bude dobré i pro produktivitu, jak to Nokia vždy skvěle uměla.

4. Alespoň nějaké malé překvapení

Když byla Nokia neotřesitelnou jedničkou, velice ráda experimentovala. Vzpomínáte například na modely 7710, 3650, N-Gage nebo N90? V podstatě to byly výdaje na marketing. Takové kousky se nikdy nemohly zaplatit, ale přitáhly pozornost, protože se o nich dobře psalo i četlo.

Pořád tak trochu čekám, že se nějaký korejský gigant odváže a začne taky trochu experimentovat, i když takové LG G5, Galaxy K Zoom nebo Moto Z Play jsou na dnešní poměry vskutku odvážné.

Pro začínající firmu by něco takového však mohlo být smrtící pastí, na to by stačil jediný model. Ale opět se nabízí možnost crowdfundingu – zvučné jméno by přitáhlo patřičnou pozornost a o dolary by snad také nebyla nouze.

Bude to úspěch?

Přání otcem myšlenky – toto rčení asi nejlépe shrnuje vyznění tohoto článku. Očekávání jsou velká, zvláště pak pro všechny, kteří zlatou éru Nokie pamatují. Dvojnásob pak pro novináře, kterému je jedno, jestli má produkt dobrý poměr ceny a výkonu, ale že je zajímavý, inovativní a dobře se o něm píše.

Má něco takového v dnešním světě šanci na úspěch? Ukáží následující měsíce.

Diskuze ke článku
Petr
Na Samsung uz nikdo mit nikdy nebude :)
Radim
Já bych chtěl ještě jednou v životě zažít telefon, který by byl v těle Nokie E52 a současným hardwarem.
Nani
Oni vývojáři Sailfishe jsou původně z Nokie. Odštěpili se z ní poté, co se nokia přiklonila k MS, s čímž nesouhlasili. A jestli se rozešli ve zlém, tak žádnou spolupráci podle mě čekat nemůžeme. Samozřejmě bych se nezlobil, kdyby to tak nebylo a teď by obě skupiny spojily síly.
Sam
Hlavně ať tam nejsou windejsi, to k základnímu úspěchu stačí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze