T-Mobile začne v prvním čtvrtletí 2017 testovat eSIM

4

K mobilním telefonům už téměř tři dekády neodmyslitelně patří SIM karta, kterou vám vydává operátor. Bez ní telefon často nefunguje, případně se nedovoláte. V průběhu let se SIM karta stále zmenšovala a nyní nakonec zcela zmizí. Respektive ji nahradí eSIM karta, která bude nedílnou součástí telefonu.

T-Mobile logo 2016 - 720

Celosvětová asociace mobilních operátorů GSMA zveřejnila koncem listopadu 2016 standard tzv. vestavěné SIM karty (embedded SIM, eSIM), na jehož vzniku se několik let podílela i Deutsche Telekom. Český T-Mobile již vyvíjí systém pro podporu zařízení vybavených eSIM, testovací provoz plánuje zahájit v první čtvrtině roku 2017. Během příštího roku také operátor očekává uvedení prvních přístrojů s podporou této technologie na trh.

TIP! T-Mobile úspěšně otestoval síť pro „Internet v oblacích“

„Byl to běh na dlouhou trať, ale konečně jsme v cílové rovince a můžeme začít pracovat na tom, abychom výhody eSIM začali co nejdříve nabízet zákazníkům,“ říká Martina Králová, ředitelka rozvoje nového businessu T-Mobile, a dodává: „Pro klienty je dobrou zprávou i fakt, že vznikl globální standard pro celé telekomunikační odvětví, ne pouze jedno proprietární řešení.“

eSIM Tmobile

T-Mobile, který je pod hlavičkou své mateřské společnosti DT do celého projektu úzce zapojen, začal vyvíjet systém umožňující zprovoznění a používání eSIM zařízení, zahájení testovacího provozu plánuje na první čtvrtinu příštího roku. Během roku 2017 pak operátor předpokládá komerční spuštění této nové technologie. „První eSIM telefon jsme zákazníkům chtěli nabídnout již letos, k dokončení standardu však bohužel došlo téměř o rok později, než se očekávalo,“ vysvětluje manažer inovací Jan Fišer, který má v T-Mobile projekt eSIM na starost.

Vestavěná SIM karta má podobu speciálního čipu a je nedílnou součástí přístroje. Obsahuje informace o profilu uživatele v síti (ekvivalent digitálního obsahu klasické SIM karty) a lze ji programovat na dálku, což je hlavní rozdíl oprati klasické SIM – stačí například naskenovat nebo opsat ID kód produktu a ihned poté dojde k aktivaci a propojení s dalšími připojenými produkty zákazníka. Na eSIM může být souběžně uloženo několik profilů, přičemž pouze jeden je v daném okamžiku aktivní. Pokud chce zákazník kupříkladu přenechat svůj mobil jinému členu rodiny, nebo přejít ke konkurenčnímu operátorovi, může snadno a rychle smazat svůj původní profil a reaktivovat zařízení pod jinou smlouvou.

Přečtěte si: Internet věcí od Googlu obstará systém Android Things

Nástup eSIM je úzce spjat zejména s rozvojem tzv. internetu věcí (IoT), neboť umožní snadnou aktivaci, správu a, často hromadné, ovládání IoT zařízení, ať už jde o chytré hodinky, fitness trackery, měřicí čidla nebo třeba chytré automobily.

S příchodem eSIM se celé odvětví mobilních komunikací po více než 20 letech posune na další úroveň, přičemž nepodstatné nebude ani ekologické hledisko – postupně totiž odpadne výroba miliard plastových čipových karet v papírových obalech a s ní související logistika a následná likvidace.

Zdroj: tisková zpráva T-Mobile

Diskuze ke článku
jklejna58
No konečně. . To to trvalo.
Redmarx
Osobne zatim jeste par let nemam zajem, ale casem az prijdou chytre mobily, tim myslim opravdu chytre, aby to fungovalo jako bezne PC, nelagovalo jako ten javovsky patvar a proste poskytovalo integraci vsech sluzeb, tak pak verim, ze bude eSIM opravdu zajimava i pro me.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze