GLOSA: Tak nám zabili Jacka. A proč jen jeho, paní Müllerová?

121

Je to zajímavá situace. Největší vášně na novém iPhonu nevyvolá to, co v něm je, ale naopak to, co chybí. Může se to zdát jako bezprecedentní krok, ale podobných už jsme zažili více. I když tuto absenci možná někteří nepřenesou přes srdce, možná je to začátek revoluce stejně důležité, jako byl iPhone sám.

Absenci 3,5mm jacku pro připojení sluchátek odtajnily už první spekulace o iPhonech se sedmičkou v názvu. Nutno podotknout, že to vyvolalo velice bouřlivou diskuzi, a to dokonce i na poměry obvyklých bouří pod články o Apple telefonech. Tábory jsou jako vždy maximálně nesmiřitelné. Pro jedny to znamená odvahu a vizionářství, kdy se prostě řekne NE zastaralému kusu techniky, který nemá v bezdrátovém 21. století co dělat. Pro jejich odpůrce to je další z mnoha nelogických kroků, kdy Apple zlovolně pošlape všechny technologické standardy a vytváří si alternativní vesmír. Nečiní tak z hlouposti, ale z čisté kalkulace, kdy si chce pomocí tzv. vendor-locku pojistit věrnost svých oveček.

Pravdu, tedy alespoň tu svou, mají oba dva tábory. Proto mohou být jejich spory nekonečné. Zkusme si ale rozvést argumenty první skupiny. Přeci jen je to myšlení někdy z 80. nebo 90. let, kdy byl dominantním kusem výpočetní techniky domácí počítač. Jeho vnitřnosti mohou být pro mnoho lidí velkou neznámou, v podstatě je to taková černá skříňka. Každý ale rozumí tomu, že čím víc portů na jeho těle najdeme, tím více periferií lze připojit a tím jsou možnosti počítače větší.

TIP! Apple iPhone 7 (Plus) oficiálně: voděodolnost, stereo zvuk a nové barvy

Následky tohoto přístupu přetrvávají dodnes. Odborná veřejnost se jen velice těžko vyrovnávala ze ztrátou ethernetového portu, který padl za oběť neustálému ztenčování notebooků. A protože jsou smartphony jen specifickou skupinou počítačů, máme takový podvědomý pocit, že víc portů znamená víc možností.

VIDEO: Steve Jobs vysvětluje, jak je složité opustit technologie, o kterých si myslíte, že jsou neperspektivní. Je k tomu potřeba odvahu a tato myšlenka žije v Applu dodnes.

Čeká nás doba bezdrátová?

Zkusme si tedy extrapolovat současný přístup až do extrému. Sluchátka nahradíme bezdrátovou variantou, ostatně mnoho z nás už tak funguje pěknou řádku let. Jak je vidět, docela dobře se obejdeme i bez paměťových karet. U SIM karet to bude ještě trošičku složitější, ale už se najdou chytré hlavy, které začínají přemýšlet nad tím, jak by měla taková eSIM fungovat. Zcela nepřekvapivě je platí zase Apple. Přenos dat samozřejmě probíhá přes Wi-Fi nebo Bluetooth, pro případ servisního zásahu by byl nějaký miniaturní konektor schován na desce. A nakonec nabíjení. To také zvládneme bezdrátově, snad jen by to chtělo domluvit jeden pořádný standard pro všechny, se zaručenou zpětnou kompatibilitou a s masovým rozšířením v nábytku, kavárnách, dopravních prostředcích a tak dále.

Spoustu legrace jsme si užili už při přechodu z 2,5mm na 3,5mm jack. Historie se opakuje.

V tuto chvíli to zní utopisticky a spousta lidí, v jejichž myšlení kabel ničím nenahradíš, se určitě začne nepříjemně ošívat. Jen ale pomyslete na všechny ty výhody. Eliminací všech nepotřebných konektorů by se ušetřilo spousta místa a váhy. Frikulíni by si tak mohli dopřát telefony tenčí než 5 milimetrů, my ostatní pak slušnou kapacitu baterií. Unibody konstrukce by pak byla skutečně unibody, což by odolnosti telefonů jenom prospělo. Třeba v otázkách voděodolnosti, které jsou dnes mnohdy velice sporné.

Líbí se vám podobná představa? Anebo si naopak myslíte, že alespoň jeden konektor by měl na těle telefonu zůstat?

Diskuze ke článku
dragon
kdyby zrusi jack nejaky cinsky tasmghuaxia tak sa kazdy zasmeje, nikdo si to nekupi a jede sa dal. ale udela to iphone a je vizionar a krok kupredu. ty davky na ovlivnovani mysle zrejme davkuje presne :)
Pepan
Jsem tak starý, že si ještě pamatuji, jak jsem si říkal že se Jobs musel zbláznit, když s prvního iMacu odstranil všechny porty až na nějaké pofiderni USB. To samé jsem si říkal pokaždé, když ubrali něco do té doby naprosto nespostradatelného. Takže počkáme a uvidíme. Zatím si budu užívat svým dratových Sennheiserů a nadávat pokaždé když se mi zase vylomí drát, bo nový kabel je drahý jak prase.
readytogo
Vsetko ma svoj zaciatok a koniec. Bola to len otazka casu. Teraz sa zacne diat to, ze vsetci vyrobcovia postupne odstania jack so svojich smartfonov. Za 5 rokov nebude mat jack nikto.
KARR
V zásadě je pravda, ze např. u počítačů / notebooků člověk využívá málo konektorů a některé vlastně nikdy (ovšem ten pocit, že je tam mám...).

U telefonu odstranění konektorů asi moc váhy atd. nešetřím, protože mají slovy dva (a iPhone ted už jen jeden). Tloušťku bych taky nemohl moc snížit kvůli bezdrátovému nabíjení.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze