15 nejzajímavějších novinek z IFA 2014

Veletrh IFA 2014 je za námi a přinesl mnoho zajímavých novinek. Ať už to byly mobily, tablety, notebooky nebo wearables, výrobci ukázali to nejlepší pro předvánoční trh. My jsme z každé kategorie vybrali pět nejzajímavějších novinek. Co nás zaujalo nejvíce? Čím se výrobci blýskli? To zjistíte v našem článku.

Veletrh IFA 2014 přinesl několik viditelných trendů, které jsme podrobně rozebrali už v našem sobotním mobilecastu natáčeném přímo v Berlíně. U mobilů jde zejména o velmi výrazný trend velkých displejů, které se navíc dostávají cenově do stále nižších segmentů. Většina klíčových novinek z veletrhu měla displeje mezi 5 a 6 palci. Na druhou stranu se zdá, že horní hranice kolem 6 palců už se dále posouvat nebude a zvětšování se zde zastaví.

IFA 2014

Dále je patrné zvyšování rozlišení a jemnosti displejů, a to u mobilů (například Galaxy Note 4 s QHD displejem), tabletů i notebooků (třeba nový Asus ZenBook UX305 s úžasným rozlišením). Všimnout jsme si mohli i hodnotnějších a alternativních materiálů. Stále více výrobců používá kov a stali jsme se svědky i alternativních materiálů jako dřeva (třeba u Lenova Vibe X2). V oblasti Windows zařízení je pak znatelný příklon k různým konvertibilním konstrukcím, ze kterých postupně výrobci vybírají ty nejlepší a nejpraktičtější a postupně vše oproti předchozím generacím vylaďují k větší použitelnosti v praxi. A nakonec jsme si nechali zřejmě největší trend letošní IFY – wearables. Řada známých i méně známých výrobců představila své chytré hodinky, ať to byl ASUS, LG, Samsung nebo Sony, dočkali jsme se i komerčně dostupných brýlí pro virtuální realitu.

Veletrhu vládnou velké displeje v mobilech

Nyní se podívejme na přehled top produktů z IFA, toho nejzajímavějšího, co nás na veletrhu oslovilo nejvíce. U každého produktu naleznete odkaz na preview, naše podrobné první dojmy s videopohledem a také případně katalog se specifikacemi.

Kolem wearables bylo na letošní IFA opravdu rušno

Mobilní telefony

1. Sony Xperia Z3 Compact

Špičkový design, výborná výbava, povedený fotoaparát, velká baterie, a to vše v kompaktním balení, které je navíc voděodolné. Ideál pro ty, co hledají vlajkovou loď s kompaktními rozměry.

2. Samsung Galaxy Note edge

Prvotřídní výbava v těle s kovovým rámem, S Pen, brilantní QHD displej – to vše má společné s novým Galaxy Note 4, navíc však s inovativním, na jedné straně zahnutým displejem. Možná největší příjemné překvapení veletrhu vůbec.

3. Nokia Lumia 830

Neboří tabulky technických specifikacích, ale je přesně tím, co Microsoftu chybělo, tedy solidním telefonem střední třídy. Nabídne povedený HD displej, tenké tělo s elegantním kovovým rámem, 10Mpx PureView fotoaparát i bezdrátové nabíjení. To vše za zajímavou cenu.

4. Samsung Galaxy Note 4

Zřejmě nejvybavenější telefon současnosti má takřka vše, na co si můžete vzpomenout. Oproti předchozí generaci přidává QHD displej, čtečku otisků prstů, senzor tepu a nové funkce spojené s perem S Pen.

5. Huawei Ascend Mate 7

Huawei vstoupil mezi špičkové tabletofony. Má kovové tělo, výborný 6palcový FullHD displej, obrovskou baterii a překvapivě výkonný procesor. Novinkou je čtečka otisků prstů, která je velmi dobře reálně použitelná pro odemykání přístroje.

Další zajímavé telefony představené na IFA 2014

Tablety

1. Sony Xperia Z3 Tablet Compact

Krásný design a výborná výbava v kompaktním provedení. Vážný konkurent pro Apple iPad mini.

2. Asus MemoPad 7

Malý tablet s FullHD displejem a procesorem Intel osloví příznivce vysokého výkonu a elegantního vzhledu.

3. Alcatel OneTouch Hero 8

Zajímavý 8palcový model s kovovou konstrukcí a FullHD displejem, za který si ale Alcatel nechá hodně zaplatit.

4. Iconia Tab 8 W

Tablet zajímavý nikoliv výbavou, ale příznivou cenou. Osmipalcový model nabídne hezký FullHD a Windows 8.1 pro pracovní použití.

5. Lenovo ThinkPad Helix

Perfektní profesionální Windows 8.1 tablet se zbrusu novým procesorem Intel Core M kombinuje tenkou konstrukci a vysoký výkon. Potěší i USB přímo na těle tabletu, výborný displej a široká škála příslušenství včetně klávesnic nebo dokovací stanice.

Wearables

1. Asus ZenWatch

Asus představil jedny z nejhezčích chytrých hodinek na současném trhu. Za elegantní provedení a obstojný výkon si však slušně zaplatíte.

2. Samsung Gear S

V současnosti nejvybavenější hodinky s největším displejem, jaký na chytrých hodinkách naleznete. Umějí i telefonovat díky slotu na SIM kartu, ale jsou až příliš veliké.

3. LG G Watch R

LG vypálilo rybník Motorole a prodej hodinek s kulatým displejem oznámilo o něco dříve. Na první pohled ani nevypadají jako chytré hodinky.

Další zajímavé wearables představené na IFA 2014

Notebooky

1. Asus ZenBook UX305

Nádherné provedení a výtečný dotykový displej tvoří jeden z nejlepších notebooků, které byly na IFA 2014 představeny. Intel Core M, 256GB SSD a 8 GB RAM jsou pak jen třešničky na dortu.

2. Asus EeeBook X205

Ultralevný notebook se základní výbavou a prostornou klávesnicí zaujmou hlavně zájemce o notebook se základní výbavou.

Další zajímavé notebooky představené na IFA 2014

A jaké mobily, tablety, notebooky a wearables zaujaly nejvíce vás?

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze