Vyzkoušeli jsme Asus Zenbook UX305: tenký čínský drak

2

Asus je celosvětový výrobce výpočetní techniky, přičemž jeho nejznámějšími stroji jsou ultrabooky řady Zenbook. A na veletrhu IFA 2014 v Berlíně byl představen velmi tenký model UX305, který je vskutku zajímavým kouskem. V našem článku si můžete prohlédnout fotografie přímo z Berlína a naše první dojmy.

Asus označuje UX305 jako jeden z nejtenčích notebooků vůbec, je tenký 12,3 mm a jeho hmotnost se zastavila na 1,2 kg, což je opravdu málo, ale oproti Sony VAIO Pro 13 je to stále dost. Velmi příjemně působí celo-hliníkový rámeček a dává počítači punc luxusu, což se koneckonců od tohoto počítače očekává. Ovšem, bohužel působí jako dobrý lapač otisků prstů, takže hadřík přijde vhod.

Bližší pohled na počítač

V těle počítače bije procesor Intel Core M, kterému asistuje 8 GB paměti RAM, takže výkonu budete mít více než dostatek. Samozřejmě jen za předpokladu, že nechcete na počítači renderovat 4K videa, to už by mohl mít problém. Velmi potěší přítomnost 802.11ac Wi-Fi adaptéru, který dnes stále není standardem.

Bílá varianta počítače

Svoje fotky, videa, hudbu a ostatní soubory můžete ukládat na 256 GB velký SSD disk, který je dostatečně velký na kancelářskou práci a oproti klasickým rotujícím diskům je výhoda, že není náchylný vůči otřesům nebo nárazům, takže pokud vám počítač spadne na zem, nepřijdete o data, ale spíše zlikvidujete displej. Lze očekávat, že výrobce představí postupně i lepší konfigurace například s dedikovanou grafickou kartou tak, jako tomu bylo u předchozích generací ZenBooků.

Černá varianta počítače

Na UX305 běží operační systém Windows 8.1, což je nejnovější systém z dílen Microsoftu, ovšem nyní všichni očekávají jeho nástupce, tj. Windows 9, který má dosavadní systém vylepšit a patřičně opravit, protože Windows 8 a 8.1 nebyl tím, co si uživatelé vysnili.

Displej je také chvályhodný, už jen to rozlišení – 3 200 × 1 800 pixelů je zkrátka více než dostačující. Vzhledem k tomu, že displej má úhlopříčku 13,6 palců, nebude jemnost vůbec žádným problémem a stěží rozpoznáte jednotlivé pixely, ale u Windows 8.1 to může být problém v prostředí klasické pracovní plochy, kde systém neumí moc dobře spolupracovat s takovým rozlišením. V případě ModernUI s dlaždicemi si naopak špičkové rozlišení užijete naplno. Displej je samozřejmě dotykový a podporuje až 10 dotyků, což ve spojení s Windows 8.1 posouvá ovládání počítače do úplně jiného vesmíru. Především je to pohodlnější, ale také přirozenější.

Další fotografie

Asus Zenbook UX305 je velmi pěkným počítačem, který sází hlavně na svůj design, protože vypadá opravdu dobře. Díky špičkovému designu míří především do té nejvyšší sféry a bude soupeřit s počítač jako je MacBook Air nebo MacBooky Pro, Samsung ATIV nebo Acer Aspire S7. Cena, ani dostupnost zatím nebyly stanoveny, ale očekáváme, že se nebude jednat o nejlevnější zařízení, ale spíše o jeden z nejdražších ultrabooků. Asus si za své Zenbooky nechal vždy zaplatit, a věděl proč.

Zdroje: cnet.com

Diskuze ke článku
Zaklinac
Tie rámčeky okolo displeja...no neviem. Pre mňa je v tejto kategórii zatiaľ top Dell rady XPS.
Anonymní jméno
Nevěděl jsem, že Windows 8.1 je rozbitý.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze