Virtuální realita s Galaxy Note 4: vyzkoušeli jsme Samsung Gear VR

8

Samsung vstupuje do éry brýlí pro virtuální realitu. Jeho prvotina se jmenuje Gear VR, využívá nový Galaxy Note 4 a se Samsungem na ní spolupracoval i tým věhlasného Oculusu. Jaké jsou první virtuální brýle v praxi, jsme vyzkoušeli na veletrhu v Berlíně, nechybí ani názorné video. Podívejte se, jak s nám systém líbil.

Gear VR (zkratka pro Gear Virtual Reality) je pro Samsung demonstrací technologie a zároveň lákavou a exotickou novinkou pro uživatele, kteří se tak jen díky svému mobilnímu telefonu mohou ponořit do tajů virtuální reality. Samsung se spojil s těmi nejlepšími v oboru, však na tiskové konferenci brýle představil samotný John Carmack z týmu, který má na svědomí známý Oculus Rift.

Nejdůležitější novinky Samsungu na IFA 2014

Samsung Gear VR – první pohled z IFA 2014

S rozměry 198 × 116 × 90 mm jsou brýle poměrně rozměrné, ale překvapivě lehké. Pod předním poloprůhledným krytem je místo na Samsung Galaxy Note 4, který do brýlí zacvaknete a proběhne připojení přes microUSB. Displej telefonu pak slouží jako displej pro brýle samotné. V telefonu se spustí speciální aplikace, obraz se rozdělí na dvě části a díky speciálním čočkám brýlí, které zajistí 96° zorné pole a 3D obraz, se ponoříte do virtuální reality.

Obraz v brýlích je ale zatím poměrně hrubý, nečekejte žádný HD zážitek. Obraz je však dokonale plynulý, ale telefon se hodně zahřívá. Promítání statického obrazu, který je všude kolem vás, by ale ještě nebylo nic tak zvláštního. Virtuální realita je vytvářena zejména setem senzorů, které snímají vaše pohyby a přizpůsobují tomu obraz. Pokud tedy otočíte hlavu doprava, obraz se posune shodně a vy tak máte dojem, jako byste byli opravdu v jiném virtuálním světě. Konkrétně se jedná o akcelerometr, gyroskop, čidlo blízkosti a také magnetického pole.

Toto vše funguje u Gear VR špičkově. Odezvy jsou výtečné, obraz plynulý, 3D efekt slušný a celkový dojem je tak opravdu zajímavý. Jedinou nevýhodou tak je nízké rozlišení obrazu. Gear VR se ovládají pomocí touchpadu, nad kterým jsou také základní ovládací prvky (tlačítko zpět a ovládání hlasitosti). Zvuk můžete poslouchat buď z telefonu nebo připojit sluchátka pro ještě lepší zážitek.

Gear VR fungují s novým Samsungem Galaxy Note 4

Abyste ze začátku neměli nouzi o patřičný obsah, bude ke Gearu VR přiložena paměťová karta s 360stupňovými videi a také trailery k filmům ve 3D. Zároveň bylo zveřejněno, jaké společnosti budou nabízet pro Gear VR obsah.

  • Marvel – zde bude možné prozkoumat laboratoř Tonyho Starka ze série Avengers
  • IMAX – ukázky z filmů
  • DreamWorks – VR dovolí interakci s kreslenými postavičkami od této společnosti
  • Legendary's Pacific Rim Jaeger Pilot – uživatel VR bude přenesen přímo do centra dění
  • Cirque du Soleil Media – 360stupňová živá 3D show proslulého cirkusu
  • M-GO Advanced – prozkoumejte nejnovější filmy a seriály netradiční formou
  • Vevo – více jak 100 000 HD hudebních videí a koncertů
  • Protocol Zero – hra speciálně pro VR, průnik na cizí území s pomocí nočního vidění, rentgenových paprsků a termokamery

Samsung Galaxy VR určitě zaslouží pochvalu za netradiční až experimentální pojetí. Vzhledem k tomu, že prozatím podporuje pouze jeden telefon, se asi nestane masovým produktem, ale pokus prošlapat novou cestičku se rozhodně cení. Zpracování je navíc velmi dobré a dojem z virtuální reality skvělý. Bude samozřejmě záležet i na tom, kolik obsahu a v jaké kvalitě se pro tuto platformu bude vyrábět, nicméně už nyní to vypadá slibně a vzhledem k síle Samsungu bychom se postupně mohli dočkat dalšího zajímavého obsahu. Předběžné informace o ceně hovoří zhruba o 6-7 tisících korunách po přepočtu z amerických dolarů, oficiální cena však zatím stanovena nebyla.

Diskuze ke článku
jmeno
Oculus Rift mi príde lepší...
Radek Vlasák
Radek Vlasák
Kus plastu s čočkami za asi 5000 Kč, no neber to.
Prorok
Myslím, že se máme v budoucnu ještě na co těšit :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze