Špičkový konvertibl Lenovo ThinkPad Helix živě na IFA (video)

3

Lenovo jako jeden z prvních výrobců využilo zbrusu nový procesor Intel Core M a vytvořilo špičkový a přitom tenký Windows 8.1 tablet s výborným výkonem, bez aktivního chlazení a s možností připojit několik druhů klávesnic. My jsme novinku v Berlíně na veletrhu IFA vyzkoušeli a zde jsou naše první dojmy doplněné o videopohled.

Pokud jste dosud chtěli tablet s Windows 8.1, měli jste dosud dvě možnosti. Málo výkonné, ale tenké tablety s Intel Atomem případně ARMovým procesory, nebo výkonné stroje s procesory Intel Core i, které však vyžadovaly aktivní chlazení větráčkem. Až doteď. Intel představil nový procesor Intel Core M, který kombinuje výkon (zhruba mezi Intel Core i5 a i7) s energetickou nenáročností a nevyžaduje ani aktivní chlazení.

Díky tomu se mohou objevit výkonná a přitom extrémně tenká zařízení, jako je Asus Transformer Book Chi. Zatímco Asus se zaměřuje na styl, Lenovo cílí se svým novým ThinkPadem Helix na profesionální uživatele.

Lenovo ThinkPad Helix – první pohled z IFA 2014

Helix je 11,6palcovým, poměrně tenkým tabletem s hliníkovým zády a horčíkovým rámem, který vypadá už na první pohled profesionálně. Žádný lesk nebo leštěný kov, pouze čirá účelnost. Potěší slot na SIM kartu a podpora LTE, USB konektor a microHDMI přímo na těle tabletu. Zamrzí trochu levněji vypadající krytky, jinak je ale zpracování příkladné a konstrukce velmi pevná. 11,6palcový FullHD displej je jemný, s živými barvami a dobrými pozorovacími úhly.

K tabletu dostanete i stylus a základní dokovací klávesnici. Do ní tablet postavíte, ale nemůžete jej jakožto displej nijak polohovat. Pro opravdovou produktivitu ale můžete přikoupit větší klávesnici s přídavnou baterií, velkým touchpadem a trackpointem a možností s displejem manipulovat stejně jako u notebooku, tedy si jej natáčet podle potřeby. Klávesnice má hořčíkovou konstrukci a podsvícené klávesy, nechybí ani DisplayPort a (bohužel pouze jeden) USB konektor.

Displej můžete do klávesnice vložit i opačně a po sklopení tak notebook použít jako tablet, případně, po vzoru Yogy, notebook složit do stanu nebo prezentačního módu. Trochu zamrzí, že pro opětovné odepnutí displeje musíte druhou rukou stisknout pojistku a nestačí jen displej odejmout jako u Aceru.

Standardní výdrž tabletu je 8 hodin, klávesnice přidá ještě další 4. K dispozici bude až 512GB SSD. K dispozici je i dokovací stanice pro samotný tablet pro připojení k velkému monitoru, Lenovo bude prodávat také speciální ochranný kryt, který, stejně jako u dalších svých tabletů, opatřil chytrým cípem u fotoaparátu. Stačí cíp odklopit a fotoaparát se automaticky spustí.

Pokud hledáte profesionální konvertibilní zařízení s Windows, které dokáže být špičkovým tabletem, notebookem, lze jej snadno připojit k monitoru, bude pro vás ThinkPad Helix od Lenova vážným kandidátem. Nám se opravdu líbil. Samotný tablet s perem a magnetickou tenkou klávesnicí bude stát 999 dolarů, což je v přepočtu 25 679 Kč s DPH a dorazí již v říjnu, ovšem není jasné, zda i k nám, ovšem Lenovo tvrdí, že distribuce započne celosvětově. Cena varianty s lepší Pro klávesnicí zatím není známa.

Technické parametry Lenovo ThinkPad Helix

Kompletní specifikace
Konstrukce301,1 × 192,5 × 9,6 mm, 795 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 11,6" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 560 × 1 536), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 25 FPS
ChipsetIntel Core M, CPU: 2×800 MHz
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 512 GB / 256 GB / 180 GB / 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 8
Akumulátor? mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ4 2014, ?
Diskuze ke článku
KolousekKubina
Moc pěkný, ale proti Surface 3 vidím výhodu v případné ČR distribuci a díky procesoru i tloušťce. Ovšem chybí Type Cover a co je vážně divný tak i pořádnej dock (pokud ty USB nejsou z druhý strany).
Vojta
ahoj tak třeba proti surface bude nižší ceny ikdyž tohle jsou pořádně nadupané tablety byl bych rád kdyby základní verze začínala tak na 15 000 jelikož bych si rádn nějakej nadupanej tablet s windowsem koupil je to dobrá věc a i na hry to stačí intel i5 je už dost silný proceser a pokud nehrajete něco co je hodně náročný na grafiku tak je to v pohodě jo akorat u těch procesoru Intel M řekl bych že vám tam chybí popis grafickýho čipu
jestli to teda nějakej má :D ale taky je možný že intel konečně vyčaroval GPU a CPU dohromady a né dva v jedno myslím to tak že v podstatě jenom jedna sekce a ta obstarává funkci GPU i cpU jestli jo tak je to fajn a řikal jsem si kdy to někoho napadne jelikož kdyby jste naučili grafickou kartu výpočtům který dělá procesor a naopak pak by výkon pc nehorázně povyrostl
grco
@Vojta cena začína na 30 tisících, takže v klidu :( Jinak tohle je směr, který je fajn, NTB a tablet v jednom.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze