Asus EeeBook X205: odpověď Windows 8.1 na Chromebooky

1

Před sedmi lety Asus se svými levnými miniaturním přenosnými počítači EEE PC s Linuxem de facto spolustvořil nový segment netbooků. Ty sice byly vytlačeny levnými tablety s Androidem, ale Asus to nevzdává a představil zajímavý levný notebook EeeBook X205, kterým chce konkurovat nejen tabletům, ale stále populárnějším Chromebookům.

Pomoci v konkurenci Chromebooků a nedávno představeného HP Steam 14 má novince zejména nízká cena, která byla stanovena na 199 dolarů, respektive v Evropě 199 euro, což by se v českých obchodech mohlo pohybovat kolem šesti tisíc korun s DPH.

Této ceny dosáhl Asus jednak použitím plastového těla, ale také mu k tomu pomohl nový Windows 8.1 with Bing. Ten vydal Microsoft právě proto, aby jím konkuroval Chrome OS. Výrobcům jej poskytuje zcela zdarma. Pro české zákazníky je nicméně nevýhodou jeho těsné propojení s vyhledávačem Bing, který je v českých podmínkách stále ještě mnohem méně využitelný než Google.

ASUS EeeBook X205 – první dojmy z IFA 2014

Notebook je vybavený LED displejem se zadním podsvícením a disponuje na úhlopříčce 11,6" rozlišením 1,366 × 768 pixelů, což v porovnání s novými smartphony a telefony není mnoho, ale pro nenáročné použití je to dostatečná hodnota. Klávesnice a trackpadem pak nabízí rozměry shodné se 14" modely, takže by neměl být problém s pohodlným psaním ani delších textů, což ocení například studenti. Ti zároveň ocení i nízkou hmotnost, která se díky použitým materiálům zastavila na 980 gramech.

TIP: Tisková konference Asus v Berlíně: ukázaly se hodinky ZenWatch

S tloušťkou 17,5 mm je Asus EeeBook X205 sice robustnější než tablety, ale stále je dostatečně tenký a malý, aby se pohodlně vešel do batohu nebo tašky. V jeho útrobách tepe Intel Atom Z3735 Bay Trail, který nepatří k nejvýkonnějším, a extrémní výkon nemůžeme čekat ani od jeho kombinace s 2 GB RAM. Na běžnou práci by to však mělo být dostatečné.

Co se týče kapacity interní paměti, na výběr bude 32 nebo 64 GB, které však bude navíc možné rozšířit pomocí microSD karty. Co se týče další výbavy, tak zde nechybí dva porty USB 2.0 a jeden microHDMI.

Dostupnost

Asus EeeBook X205 se dostane trh v posledním čtvrtletí letošního roku a bude dodáván ve čtyřech barvách. Kromě klasické černé si zákazníci budou moci vybrat i bílou, červenou a exkluzivnější zlatou.

Zdroje: cnet.com, gizmodo.com, gadgetsofworld.com