Sony Xperia Z3 Compact: maximum technologií v jedné ruce

42

„Když v Sony Mobile řekneme vlajkový model, znamená to volbu – zákazník si může vybrat mezi větším displejem modelu Xperia Z3 pro pohlcující zábavu, nebo kompaktnějším a lehčím modelem Xperia Z3 Compact, u něhož ale také neplatí, že menší rozměry se rovnají méně funkcím,“ tak zahajuje zástupce Sony představení modelu, který i přes kompaktní rozměry nabízí maximum funkcí.

A je to tady. Model Z2 Compact zůstal pouze v říši fantazie, a tak Z1 Compact začínal pomalu ztrácet na současnou špičku. A je dobře, že se Sony opět rozhodlo pro strategii, kdy svoji vlajkovou loď pouze zmenší, ale neubere z ní zásadní funkce, jak je to obvyklé u ostatních výrobců. Sem a tak se nějaký ústupek objeví, ale není to nic, s čím by i velmi náročný uživatel nemohl žít.

Kompaktní a voděodolný – tak telefon představují oficiální fotografie.
Sony Xperia Z1 Compact Sony Xperia Z3 Compact
Rozměry 127 × 65 × 9,5 mm 127 × 65 × 8,6 mm
Hmotnost 137 g 129 g
Úhlopříčka displeje 4,3" 4,6"
Rozlišení displeje 1 280 × 720 pixelů 1 280 × 720 pixelů
Kapacita baterie 2 300 mAh 2 600 mAh
Procesor Snapdragon 800 MSM8974 Snapdragon 801
Paměť RAM 2 GB 2 GB
Takt procesoru 4 × 2,2 GHz 4 × 2,5 GHz
Fotoaparát 21 MPx 20,7 MPx
Videokamera FullHD 4 K
Odolnost IP58 IP65/68
Cena 9 000 Kč ???

Design beze změny

Začněme konstrukcí přístroje. Tisková zpráva hovoří o „zaobleném lesklém rámu a panelech z temeperovaného skla“. Není tedy výslovně zmíněn hliník jako u větší sestry Z3, ale to má pozitivní dopad na hmotnost, která je v případě Z3 Compact 129 gramů. Telefon je přitom tenký pouhých 8,6 mm. Jak už uniklo dříve, kromě konzervativní černé a bílé barevné varianty je k dispozici ještě zelená a oranžová.

Pohled na první fotografie pak prozrazuje, že vypínací tlačítko zůstalo na svém místě, stejně tak jako ovládání hlasitosti i spoušť fotoaparátu. Na horní straně se nachází 3,5mm jack konektor, který není překryt, voděodolnost u něj bude řešena jiným způsobem.

Když už mluvíme o odolnosti proti prachu a vodě, musíme zmínit jeden z dalších taháků tohoto telefonu, kterým je míra ochrany IP65/68. Podle výrobce to znamená, že telefon by měl přežít ponoření do hloubky 1,5 m po dobu 30 minut. Zároveň je chráněno proti vniknutí prachu a nízkotlakému proudu vody ze všech různých směrů.

Detaily i celkový design je majitelům všech Xperií dobře znám.

Výborný displej i vnitřnosti

Vlajková loď Sony si nemůže dovolit zaváhání v žádné oblasti výbavy. Pohání ji čtyřjádrový procesor Snapdragon s taktem 2,5 GHz a mezi datovými technologiemi nechybí ani LTE.

Displej má stále rozlišení 720p. Může se to zdát málo, ale vzhledem k velikosti displeje (úhlopříčka 4,6 palce) je to dostatečná hodnota. Má se zároveň jednat o dosud nejjasnější displej, jaký kdy Sony vyrobilo. K tomu je potřeba připočíst technologii TRILUMINOS pro mobilní zařízení s Live Colour LED a X-Reality a funkcí pro intuitivní vylepšení kontrastu. Tisková zpráva slibuje živé barvy i na přímém slunečním světle a doufáme, že to nejsou jenom plané řeči.

Barevné varianty.

Údajně nejlepší fotoaparát

Další částí, kterou tisková zpráva obzvláště vyzdvihuje, je fotoaparát přístroje. Ten má rozlišení 20,7 Mpx, obrazový snímač 1/2,3" Exmor RS a nový objektiv G Lens. Asi nejzajímavější je však maximální hodnota ISO 12 800, což je u chytrých telefonů rekord. Fotografie by měly být kvalitní i za horšího světla, uvidíme, jak se inženýři Sony vypořádají se šumem.

Kamera je schopná pořídit záznam v rozlišení 4K. Videokamera rovněž umožňuje zastavit záznam a posléze v něm pokračovat v rámci jednoho souboru. S natáčením vypomáhá technologie stabilizace obrazu SteadyShot. Ta analyzuje desítky rámečků před a po a předvídá váš další pohyb, aby vaše nájezdy kamerou byly méně roztřesené.

Fotoaparát a videokameru doprovází funkce na úpravu pořízených záznamů a jejich sdílení skrze sociální sítě. Jedná se například o aplikaci Face in, se kterou si můžete zaznamenávat události včetně svých reakcí na ně, AR fun umožňuje přidávat zábavné animace a popisky. S aplikací Movie creator velmi snadno sestříháte videa z natočeného materiálu a fotografií. Díky aplikaci Multi-camera můžete natáčet videa z více úhlů. Aplikace Sound Photo zase umí přiřadit k fotografiím vybraný zvuk.

Všechny tyto nové foto a video aplikace rozšiřují nabídku aplikací Xperia Camera Apps, které jsou dostupné přímo v hledáčku fotoaparátu, včetně Background Defocus, Live on YouTube – by Xperia a Timeshift video.

Sony Xperia Z3 compact

Neuvěřitelně mocný zvuk

Sony zapracovalo i na zvukovém projevu svého přístroje. Telefon zvládá ve spojení s patřičnými sluchátky reprodukovat Hi-Res zvuk. I skladby, které nejsou v Hi-Res kvalitě, například hudba ve formátu MP3 nebo AAC nebo playlisty uložené na cloudu digitální hudební služby od Sony, jsou díky technologii DSEE HX – která se nyní poprvé představuje u modelové řady Z3 – reprodukovány ve vyšší kvalitě, která se blíží High-Resolution Audio.

Další novinkou pro lepší poslech je podpora technologie DNC, která redukuje okolní hluk. Ruchy z okolí jsou v kombinaci se sluchátky MDR-NC31EM Digital Noise Cancelling, která také izolují zvuky z okolí, redukovány až o 98 %.

K telefonu padne spousta nově představeného příslušenství.

A do třetice všeho zvukového tady mámě čelní stereo reproduktory s technologií S-Force Front Surround.

Je to hráč

Xperia Z3 Compact se umí proměnit v přídavnou obrazovku s ovládáním herního systému PS4. Pokud ke hraní používáte televizi, stačí připojit telefon ke konzoli PS4 přes domácí Wi-Fi a prostřednictvím bezdrátového ovladače DUALSHOCK Wireless Controller a držáku GCM10 Game Control Mount můžete hrát hry kdekoliv doma na svém chytrém telefonu.

Aplikace PlayStation App vám také umožní využít displej svého chytrého telefonu Z3 Compact jako přídavnou obrazovku pro sledování her svých přátel, komunikaci s přáteli na PSNTM či nákupy her pro PS4 a jejich stahování.

Sony Xperia Z3 compact

Rozhodnou detaily

Slibované údaje vypadají opravdu slibně a stejně jako v případě jiných vlajkových lodí rozhodnou detaily, které se ukáží až při testu. Nicméně už jen fakt, že se podařilo vzít výbavy vlajkové lodi a bez větších kompromisů ji dostat do těla, které se dá bez problémů ovládat jednou rukou, si zaslouží pochvalu. Přístroj tak nesjpíše sklidí úspěch stejně jako starší Sony Xperia Z1 Compact. Na druhou stranu je změn mezi tímto modelem na novinkou opravdu jen málo, a tak se případná výměna nevyplatí.

Technické parametry Sony Xperia Z3 Compact

Kompletní specifikace
Konstrukce127 × 65 × 8,6 mm, 129 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 4,6" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát20,7 Mpx (5 248 × 3 936), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 28 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC, CPU: 4×2,5 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:47 hodin
Dostupnostříjen 2014,
Diskuze ke článku
Jakub Louthan (Firo)
Jakub Louthan (Firo)
Furt jenom HD, čekal jsem FullHD ve druhé generaci. Na 4,6" už to není tak hezký.
BoBo
Už tu nedočkavě vyhlížím fanatika JaroB, který bude obhajovat tento nový (slepý) model. Nechápu za co dát o více než třetinu více, když jsou parametry stejné..
Jirka Bystre
Jirka Bystre
Nebyl by tam Z3 Compact Dual? :)))
Tomogo
Tak taky malinko zklamán rozlišením, ale jinak celkem ok, tak až klesne cena pod 10 tak si ho půjdu vyzkoušet....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze