Samsung Galaxy Note Edge: zakřivený poznámkovník

9

Samsung dnes opravdu překvapil, kromě nové generace Galaxy Note 4 představil i odnož se zakřivenou hranou displeje, který nazývá Galaxy Note Edge. Ten nabídne o desetinu palce menší displej, rozlišení QHD však zůstává, stejně jako ostatní funkce – těšit se tak můžeme na 16Mpx fotoaparát anebo třeba osmijádrový procesor.

Nepřehlédněte:

Dnešek je velký den pro všechny příznivce zařízení Samsung a také pro příznivce tabletofonů. Samsung dnes totiž oficiálně představil novou generaci „poznámkovníku“, model Galaxy Note 4, kromě toho se ale pochlubil i odnoží se zakřiveným displejem do kraje, modelem Galaxy Note Edge. Ten nabídne veskrze stejnou funkční výbavu, jako již zmíněný Galaxy Note 4 (chybět tedy nebude ani chytrý S Pen), hlavní změna se však ale odehrála u displeje – nabídne o desetinu palce menší úhlopříčku, rozlišení QHD i nadále zůstává, ale hlavně – displej je na pravém okraji zakřivený.

Ano, Samsug Galaxy Note Edge se chlubí 5,6palcovým zakřiveným QHD displejem (2560 × 1440 pixelů + 160 pixelů pro zakřivenou část displeje) s technologií Super AMOLED. Díky unikátnímu zakřivení pravé části displeje bude možné být informován o zmeškaných událostech i v případě zaklapnutého pouzdra S View Cover, ve všech ostatních případech zakřivení napomůže pro rychlý přístup k oblíbeným aplikacím. Například i při sledování filmu bude uživatel informován o událostech bez toho, aniž by se musel kamkoli „přepínat“. Ostatní funkční výbava však zůstává veskrze stejná. Vzhledem k tomu, že model Galaxy Note Edge prozatím není určen pro evropský trh, dostupný bude pouze ve verzi s osmijádrovým procesorem taktovaným na 2,7 GHz. Procesoru budou sekundovat 3 GB operační paměti RAM.

Mírnou změnou prošly také rozměry zařízení, ty se ustálily na hodnotě 151,3 × 82,4 × 8,3mm, hmotnost se ustálila na 174 gramech. Samsung Galaxy Note Edge je tak nepatrně menší, širší a tenčí.

Samsung Galaxy Note Edge bude na rozdíl od Galaxy Note 4 dostupný ve dvou paměťových variantách, konkrétně s 32, respektive 64 GB. I zde ale nechybí slot pro paměťové karty microSD, kterými bude možné rozšířit paměť o dalších až 64 GB. Celkem se tak bez problémů dostanete až na 128 GB interní paměti. Z konektivity můžeme vyzdvihnout podporu jak LTE, tak také NFC a Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac. Samsung Galaxy Note Edge nabídne kromě již standardního GPS modulu také čip GLONASS a Beidou. Bluetooth zde nalezneme ve verzi 4.1 (BLE, ANT+), chybět samozřejmě nemůže ani pro Samsung tolik typický infraport pro ovládání domácí techniky. Smutnou zprávou je, že kapacita baterie spadla na hodnotu 3 000 mAh, i zde ovšem nebude v balení chybět vysokorychlostní nabíječka.

Fotoaparát nabídne rozlišení 16 Mpx, tomu pochopitelně bude sekundovat dvojitá přisvětlovací LED dioda. Přední kamera pro videohovory se pak pochlubí rozlišením 3,7 Mpx (f1.9). Ani senzorová výbava telefonu nebyla nijak ochuzena, kromě již zmíněného infraportu tak v Galaxy Note Edge nalezneme čtečku otisků prstů, senzor tepové frekvence, nechybí dokonce ani barometr. Uživatelé budou mít také přístup k 50 GB na Dropboxu.

Bohužel, jak jsme již zmínili, Samsung Galaxy Note Edge se prozatím neplánuje pro evropský trh, což je jistě velká škoda. Jedná se o jedno z nejzajímavějších a v jistém smyslu i nejpokrokovější zařízení posledních několika let, které se snaží ukázat, jak by mohla vypadat zařízení blízké budoucnosti – budoucnosti, ve které jsou telefony se zakřiveným displejem zcela běžnými.

Technické parametry Samsung Galaxy Note Edge

Kompletní specifikace
Konstrukce151,3 × 82,4 × 8,3 mm, 174 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5,6" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát16 Mpx (5 312 × 2 988), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 805 APQ8084, CPU: 4×2,7 GHz, GPU: Adreno 420
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano (nutno dokoupit kryt), doba nabíjení: 1:46 hodin
Dostupnostúnor 2015, 23 490 Kč
Diskuze ke článku
evilsták
S805 je čtyřjádro, ten exynos pro evropu jeosmijádro, ale to jen u Note 4
venca
Škoda, že neměl Samsung koule a neudělal z Note Edge normální Note 4...
K-Vér
Docela zajímavé, z prezentace se to nezdá být ani zdaleka tak použitelné jako touchpad v qwerty u BB Passport, ale snaží se přijít s něčím neotřelým. (Někdy to trochu přehání, viz měřič tepu) Doufám, že se minimálně dočkáme videopohledu a prvních dojmů.
Petr Zoubek
Dotaz : Gear VR bude pouze pro Note 4, nebo i pro Edge? Předem děkuji za odpověď.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze