Chatujte si se svou ledničkou: vyzkoušeli jsme LG Home Chat

3

LG je jedním z předních výrobců, kteří se snaží o propojování mobilní elektroniky s domácími spotřebiči. Na veletrhu v Berlíně demonstrovalo své řešení Home Chat, u kterého na mobilu pomocí krátkých zprávu nejen ovládáte ledničku, vysavač, klimatizaci nebo lampu, ale spotřebiče s vámi i komunikují. My jsme Home Chat na IFA 2014 vyzkoušeli.

Také jste si někdy uvědomili po odchodu z bytu, že jste nechali rozsvíceno, puštěnou klimatizaci nebo rádio, případně že jste zapomněli načasovat pračku? Ano, některou takovou elektroniku již můžete dálkově skrze mobil pomocí proprietárních aplikací ovládat už nyní, co ale mít vše sjednoceno v jednom systému, v jedné aplikaci?

LG Home Chat

Chatujte s vysavačem, lampou nebo ledničkou

Takové řešení přináší LG Home Chat. A funguje tak, jak název napovídá. Se svými spotřebiči a elektronikou chatujete. To sice může působit zajímavě, ale má to i svá úskalí, ke kterým se ještě dostaneme. Jednoduchými textovými příkazy tak můžete ovládat světla, audiosoustavu, klimatizaci, robota nebo lednici. Té například můžete napsat, aby vám vyfotila a poslala v chatu například obsah své zásuvky na zeleninu a vy tak ihned při nakupování na druhém konci města víte, co je potřeba koupit.

Lampa je připojena na Wi-Fi a telefonem ji můžete ovládat odkudkoliv

Povídat si můžete také s robotickým vysavačem, kterému můžete dálkově přikázat, aby začal uklízet nebo vám poslal fotku toho, co aktuálně vidí. A může sloužit jako hlídač. Pokud v prázdném bytě uklízí a detekuje pohyb, zastaví se a pošle fotku pohybujícího se objektu. Na vašem audio systému můžete také například chatem měnit styly skladeb, klimatizaci můžete na dálku aktivovat, aby byl domov vychlazen, než se vrátíte domů a užitečnou funkcí je jednoduchý příkaz „Odcházím pryč“ a po potvrzení se vše vypne a například automaticky vyjede vysavač. A při příchodu domů si můžete zase vše zapnout jedním příkazem do stavu, v jakém jste byt opouštěli. Systém je napojen i na Nest. Celý chat běží v rámci aplikace Line.

LG Smart Home s LG Home Chat – videpohled z IFA 2014

Zatím v začátcích

Chatování je zajímavost a zároveň slabina. Některé spotřebiče s vámi mohou opravdu komunikovat a s ledničkou si například můžete upřesnit, co přesně v ní je, nebo aby vám poslala konkrétní nákupní seznam, audiosoustavě můžete konkrétně napsat, co chce spustit. Problém ale je, že si musíte příkazy v angličtině pamatovat přesně a pokud vynecháte slovíčko nebo jej napíšete s překlepem, vrátí se vám jen odezva, že systém příkazu nerozumí. K dispozici je sice jakási schránka posledních příkazů, takže můžete často používané příkazy používat relativně rychle, stále to má ale daleko k dokonalosti.

Lednička vám pošle obrázek svého obsahu, LG Home Chat spolupracuje i s Nestem

Pohodlnější by bylo moci použít pro každý přístroj jednoduchá tlačítka, stejně tak pro celý systém. A v momentě, kdy by po vás přístroj chtěl něco podrobnějšího, mohli byste dotaz specifikovat nebo použít hlasové povely. K jednotlivým chytrým spotřebičům LG navíc existují hodně povedené mobilní aplikace, skrze které lze mnohé nastavit. Proč podobný interface nevybudovat tedy centrálně?

LG Home Chat je tedy spíše slibným začátkem a demonstrací technologie, která má velkou budoucnost a ambici výrazně nám zjednodušit život. Lze očekávat, že se v tomto směru dočkáme vylepšení ovládání.

Diskuze ke článku
mental.disease
Vedia o nás dosť. Tak pridáme, ako často vysávam, čo jem, kedy perem.. :-))
Honza
Je to super vec.. Ale uz vidim hacknute domacnosti.. To vam o pulnoci zacne jezdit vysavac, svitit svetlo.. Mobil bude plny fotek mrazenych kurat a buhvi co jeste :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze