Samsung Galaxy Note 4 představen: ultimátní tabletofon

37

Samsung si na veletrh IFA 2014 připravil ultimátní záležitost, kterou je Samsung Galaxy Note 4. Již čtvrtý tabletofon z řady Note s sebou přináší nekompromisní výbavu, velký displej s QHD rozlišením a také velmi vysokou cenovku. Co všechno se Samsungu podařilo do Notu 4 dostat? A naváže úspěšně na svého předchůdce?

Samsung

Tohle určitě nikdo nečekal. Vlastně naopak, o Notu 4 se mluví již dlouhou dobu a čekalo se na něj s obrovským zájmem. Řada Galaxy Note si totiž našla spoustu fanoušků velkých displejů a nekompromisní hardwarové výbavy, která vždy patřila k tomu nejlepšímu, co bylo na trhu dostupné. Note 4 není výjimkou a přichází na trh s vysokými ambicemi. Mezi hlavní parametry telefonu patří samozřejmě 5,7" displej a čipset Snapdragon 805.

Konstrukce a design: letíme business třídou

Konstrukce Note 4 vychází z loňského modelu, ale přináší i svoje nové prvky. Nejzajímavější asi je, že telefon dostal kovový rámeček a Samsungu tímto děkujeme, že se začal zbavovat celoplastových konstrukcí u telefonů s takovouto cenovkou.

Nepřehlédněte: Samsung Galaxy Note 4: fotogalerie a rychlý videopohled

Samsung Galaxy Note, Note II a Note 3

Záda jsou potažena imitací kůže, která je měkčená a bude tak zajišťovat lehčí držení tohoto obřího telefonu. Na zádech nechybí ani zajímavost v podobě senzoru srdečního tepu, takže telefon můžete použít i ke sportovním aktivitám a sledování vašeho zdraví.

Oficiální snímky telefonu

Telefon samozřejmě přichází se známým perem S Pen, které spolu s nadstavbou Touch Wiz a speciálních aplikací dokáže usnadnit jemnou práci s displejem. Note 4 má sice 5,7" displej, který je dostatečně velký na ovládání prstem, ale občas je prostě potřeba větší přesnost, a tu by vám mělo dodat právě pero S Pen.

Samsung Galaxy Note 4

Software telefonu: Android s TouchWiz, v hlavní roli je ale S Pen

Telefon je, jak jinak, založen na operačním systému Android 4.4 KitKat a běží na něm nadstavba TouchWiz. Ta je na Notu 4 obohacena o spoustu dalších funkcí, které fungují výhradně s perem S Pen. Můžete tak využít například rychlého pořízení poznámek, upravování fotek, nebo další funkce, které si na jiném zařízení neužijete.

Samsung Galaxy Note 4

Kolem S Penu je tak postavené celé prostředí a Samsung sází na to, že ho budete aktivně využívat. Software tak poskytuje i takové funkce, jako je například vyfocení poznámek na papíře, které se automaticky konvertují do formátu S Note, ve kterém můžete provádět další úpravy.

Hardware: ani tady se nešetřilo

Samsung si nenechal utéct příležitost vytvořit naprosto nekompromisní telefon, který se nezastaví před žádnou aplikací. Tomu odpovídá i hardware, který reprezentuje prakticky to nejlepší, co se na trhu s mobilními zařízení pohybuje.

Samsung Galaxy Note 4

Nejzajímavější hardwarovou stránkou telefonu je bezesporu přítomnost čipsetu Snapdragon 805 a jde tak o jedno z prvních zařízení, které tento ultravýkonný čipset používají. V čipsetu totiž běží 4jádrový procesor na frekvenci 2,7 GHz, který si snad konečně poradí s TouchWizem tak, aby všechno běželo plynule.

Samsung Galaxy Note 4 Samsung Galaxy Note 3
úhlopříčka displeje 5,7" 5,7"
rozlišení displeje 2 560 × 1 440 px 1 920 × 1 080 px
jemnost displeje 515 PPI 386 PPI
hmotnost 176 gramů 168 gramů
rozměry 153,5 × 78,6 × 8,5 mm 151,2 × 79,2 × 8,3 mm
čipset Qualcomm Snapdragon 805 APQ8084 (4×2,7 GHz) Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974 (4×2,3 GHz)
RAM 3 GB 3 GB
interní paměť 32 GB 32 GB
fotoaparát 16 Mpx, OIS, f/1,9 13 Mpx, f/2,2

Note 4 bude ale dostupný ve dvou variantách. Ta druhá nabídne osmijádrový čipset Samsung Exynos, který obsahuje 4jádrový procesor na frekvenci 1,9 GHz a druhý 4jádrový procesor na frekvenci 1,7 GHz. Jádra spínají podle potřeby, takže při nenáročných úkonech nebudete zbytečně plýtvat energií. To, která varianta se dostane do Evropy, zatím nevíme.

Oficiální snímky telefonu

Samotný displej telefonu také určitě stojí za zmínku. Na úhlopříčce 5,7 palců se totiž usídlilo rozlišení 2 560 × 1 440 pixelů, které tvoří finální jemnost 515 bodů na palec. Typicky je displej také typu SAMOLED, takže můžete očekávat velmi syté barvy a vysoký kontrast. Operační paměť nabízí celé 3 GB a multitasking tak nebude žádný problém.

Technické parametry Samsung Galaxy Note 4

Kompletní specifikace
Konstrukce153,5 × 78,6 × 8,5 mm, 176 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5,7" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát16 Mpx (4 608 × 3 456), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 805 APQ8084, CPU: 4×2,7 GHz, GPU: Adreno 420
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 220 mAh, bezdrátové nabíjení: ano (nutno dokoupit kryt), doba nabíjení: 1:27 hodin
DostupnostQ3 2014,

Interní paměť nabídne 32 GB, které si budete moct rozšířit o dalších 64 GB pomocí microSD karet. O fotografie se postará zadní 16 Mpx fotoaparát s optickou stabilizací a světelností f/1,9 a LED přisvětlením. Přední kamerka nabídne rozlišení 3,7 Mpx a dokáže snímat obraz pod úhlem 90 stupňů, plus 120 stupňů v panorama režimu, a světelnost opět činí f/1,9.

Samozřejmostí je přítomnost všech mobilních sítí včetně LTE, Wi-Fi a/b/g/n/ac, GPS, GLONASS, NFC, Bluetooth 4.1, nebo také infraportu pro ovládání vašich zařízení.

Závěr

Galaxy Note 4 posunuje výkonnostní hranice o další kousek a rozhodně se nejedná o produkt, který by měl nízké ambice. Jde o zatím nejlepší Note, který byl kdy uveden a my jsme velmi zvědavi, jak se mu povede v praxi. Dostupný bude během října za cenu kolem 17 000 korun.

Nepřehlédněte: Samsung Galaxy Note 4: fotogalerie a rychlý videopohled

Samsung Galaxy Note 4

Zdroje: Tisková zpráva

Diskuze ke článku
Tomogo
Já si jen tak rýpnu...
Co je na tom ultimátního? Výbava ultimátní rozhodně není, ultimátní by bylo, kdyby víc už nešlo, nebo byla absolutně špičková. Tady není ani jedno a teď se nebavím o rozlišení LCD, CCD, nebo velikosti uhlopříčky LCD. RAM by byla ultimátní pro 32bit CPU 4GB, interní ROM 32GB rozhodně není ultimátní, CPU OK, ale už taky není nějak ultimátní v době 64 bitů. Baterie taky nic moc na takovou placku. Chybí FM rádio.... Místo HDMI pouze pomalé MHL. Hmotnost je taky větší než u Note 3. Sakra, nějak mi ta ultimátnost víc a víc uniká....

Promiňte, tak nějak jsem to ze sebe musel, dostat. ;-)
c
V tabulce mate 2 x Samsung Galaxy Note 4.
Notefill
Dobrý den,
rád bych se zeptal - cena, kterou zde uvádíte je finální? A je uvedená cena s DPH nebo bez? :) Každopádně je to úžasný phablet, určitě ho koupím hned jak se k nám dostane :)
hh
Tak kovový rámeček je velkým plusem, konečně to vypadá hodnotneji. Cena je příliš vysoká, ale pravdou je, že telefon nemá moc přímých konkurentu takže prodeje budou mozna velké. Nicméně nadstavba TW je hrůza a des a dokud ji bude Samsung používat tak to bude jedno velké minus

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze