Nové Sony Xperia Z3 a Z3 Compact živě z Berlína: první dojmy

Sony si do Berlína nachystalo plejádu novinek. Těmi hlavními jsou nová vlajková loď Xperia Z3 a její zmenšená varianta Z3 Compact. Oba modely jsou naživo krásné, mají výborné specifikace a zejména menší model příjemně překvapil. Přečtěte si naše podrobné první dojmy a podívejte se na videa a fotogalerii.

Sony zrychluje uvádění svých vlajkových lodí a po půl roce jsme se tak od japonského výrobce dočkali jak Xperie Z3, tak její zmenšené varianty Z3 Compact. Sony tedy v druhém případě přeskočilo v číslování model Z2 Compact, ale protože je IFA v podání Sony ve znamení trojek, je to pochopitelné. Všechny vlajkové modely, včetně nového tabletu, jsou nyní označeny Z3 a je v tom krásný pořádek.

TIP: přečtěte si kompletní představení Xperie Z3 a Xperie Z3 Compact

Sony Xperia Z3 – první dojmy z IFA 2014

Inovace po půl roce

Je těžké už po půl roce přijít s něčím novým, Sony to přesto zkusilo. Mírně vylepšilo své předchozí modely a zaměřilo se na to, co jim bylo vytýkáno. V případě velké Z3 jsme se tak dočkali zejména designové inovace. Sony zamávalo hranatému kovovému rámu kolem telefonu a nahradilo jej zakulaceným, který jako by z oka vypadl Lumii 925. Díky oblému tvaru rámu a zakulaceným rohům se Z3 drží v ruce výrazně lépe než Z2 a je to jedna z největších změn u novinky. Vhod přijdou i menší rozměry, protože se Sony podařilo zmenšit rámečky. Ty jsou ale ve srovnání s konkurencí stále poměrně tlusté. Sony zapracovalo i na hmotnosti, která činí i přes hodnotné materiály příjemných 152 gramů a ruce působí telefon opravdu neobvykle lehkým dojmem.

Sony Xperia Z3

V rozích kovového rámu nalezneme plastové předěly, které vypadají v praxi lépe než na snímcích a design dokonce ozvláštňují. Z3ka je také štíhlejší než Z2, tělo je tenké jen 7,3 mm a v praxi je to také poznat. Jinak ale design zůstal velmi podobný a zřetelně odlišíme typické Sony prvky, jako je výrazné vypínací tlačítko, které se na pravém boku dobře tiskne a zrcadlová zadní i přední strana. Na té najdeme opět stereo reproduktory, které mají mít ještě lepší zvuk, než u Z2. V ruchu výstaviště jsme rozdíl zatím posoudit nemohli, nicméně jsou opravdu hlasité.

Z3 Compact: plastová, ale špičková a lehká

Rozměry. Alfa a omega mini verzí vlajkových lodí. Sony udělalo snad nejlépe, jak mohlo a Xperia Z3 Compact je stejně velká, jako Z1 Compact, avšak s větším displejem. Je navíc ještě štíhlejší. To se opravdu povedlo a všichni, kdo chtějí nadupaný malý telefon, našli svůj ideál.

Z3 Compact rovněž designově následuje vzor svého většího sourozence, ale na rozdíl od něj na ní nenajdeme nic kovového. Zakulacený rám, který je podobný Xperii Z3, je ve skutečnosti průsvitným plastem, který sice kov simuluje poměrně dobře, ale po uchopení do ruky rozdíl poznáte. U černé verze plastový rám ani nepoznáte, nejvíce je to znatelné u bílé varianty se světle stříbrným rámem.

Sony Xperia Z3 compact – první dojmy z IFA 2014

Díky tomu ale může být Z3 Compact neobyčejně lehká, 129 gramů je špičkový hodnota. Celkový dojem z designu sice není tak dobrý a větší verze má rozhodně čistší a elegantnější křivky a hlavně hodnotnější materiály, i malá novinka je ale velmi elegantní. Oba telefony tak patří k tomu nejhezčímu na trhu a naživo vypadají skutečně výtečně. Velká Xperia Z3 zaujme bronzovým provedením, menší Z3 Compact najdeme i v živých barvách, třeba v červené.

Porovnání Z3 Compact vlevo a Z1 Compact vpravo

Oba modely potěší opět voděodolností s certifikací IP 65/68, takže můžete Xperie ponořit do vody a nic se jim nestane. S tím souvisí plastové krytky, které jsou součástí kovového rámu. Škoda, že Sony nešlo cestou Samsungu, který u S5 mini dokázal přinést voděodolnost bez krytky microUSB konektoru.

Větší stejný, menší narostla

Displej velké Xperie zůstal v podstatě nezměněný a opět zde máme 5,2palcový FullHD IPS displej (QHD rozlišení se tedy nekoná) s TRILUMINOS technologií, který poskytuje velmi věrné barvy a vyzdvihnout musím zejména jas, který je s 600 nity skutečně výborný a displej by měl být bez problémů čitelný i na slunci.

Malá Xperia Z3 Compact ale, co se displeje týče, o poznání narostla a následuje tak trend doby. Ze 4,3 palců se displej zvětšil na 4,6 palců, a Sony tak následuje trend doby. Rozlišení ale zůstalo zachováno, máme zde tedy HD panel, který sdílí skvělé zobrazovací parametry většího sourozence. Menší rozlišení nevadí, i když řada lidí by už FullHD rozlišení přivítala, rozdíl by viditelný byl. Rámečky kolem displeje jsou ale tenčí a pro řadu lidí se bude vzhledem ke špičkové výbavě jednat o velikostní ideál. Displej je navíc velmi kvalitní, má živé barvy, výborné pozorovací úhly i jas. Compact dostala do vínku také stereo reproduktory na přední straně a mimo rozlišení displeje sdílí s větším modelem opravdu kompletní výbavu, což je unikátní.

Další výbava čítá u obou modelů špičkový 20,7Mpx fotoaparát má nový 25mm objektiv pro širší záběr, který je v praxi opravdu široký a oproti řadě jiných telefonů zachytíte více. Oba telefony umožňují natáčet až 4K video a shodují se také v parametrech vnitřní výbavy. Sony sice nesáhlo po absolutní špičce, Snapdragonu 805, jako Samsung u svého modelu Galaxy Note 4, potěšilo ale, že u obou modelů opět zvolilo shodnou výbavu a menší Compact tak s větší Z3kou sdílí Snapdragon 801 a 3 GB RAM.

S oběma modely vykročilo Sony do druhé půlky roku 2014 správnou nohou. Naživo jsou krásné, mají mnohem ergonomičtější tvar a špičkové specifikace. A my říkáme výborně! Zejména Xperia Z3 Compact je pro mnohé zosobněním ideálního telefonu, který má kompaktní rozměry, ale špičkovou výbavu.

TIP: přečtěte si kompletní představení Xperie Z3 a Xperie Z3 Compact

Další barevná varianta Xperie Z3 – měděná

Technické parametry Sony Xperia Z3

Kompletní specifikace
Konstrukce146,5 × 72 × 7,3 mm, 152 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát20,7 Mpx (5 248 × 3 936), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 28 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC, CPU: 4×2,5 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:43 hodin
Dostupnostříjen 2014,

Technické parametry Sony Xperia Z3 Compact

Kompletní specifikace
Konstrukce127 × 65 × 8,6 mm, 129 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 4,6" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát20,7 Mpx (5 248 × 3 936), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 28 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC, CPU: 4×2,5 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:47 hodin
Dostupnostříjen 2014,
Diskuze ke článku
Dano
Z3 Compact zaujal... Jediné mínus je cena (v úvodzovkách,za ten výkon a výbavu si to môžu dovoliť).Fakt neviem čo by som vytkol,je tam všetko a nieje to lopata.
JaroB
"Škoda, že Sony nešlo cestou Samsungu, který u S5 mini dokázal přinést voděodolnost bez krytky microUSB konektoru."

Chcel by som toto cestou vyzvať redakciu nech vyskúša vybrať ten samsung z vody a nech ho rovno zapoja do nabíjačky...chcel by som vedieť ako dopadne ten ich slávny nekrytý konektor...
Lukáš
Ten compact je moc pěkný, ale proč museli místo hliníku použít plast, to mě opravdu namíchli.
Hop
Tak je ten rám kovový nebo ne?Píšete,že ne, a pak napíšete že jo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze