První Xperie dostanou Android 4.0 už za dva týdny, další v květnu

31

Sony Mobile na svém oficiálním produktovém blogu uveřejnilo zpřesněné termíny aktualizace operačního systému Android na nejnovější verzi Ice Cream Sandwich pro starší modely Sony Ericsson řady Xperia z roku 2011. Kdy tedy očekávaný update dorazí?

Někdo si počká dva týdny, někdo klidně měsíc

Výrobci se bohužel nepodařilo dodržet dříve avizované termíny, ve kterých měl slibovaný update pro jednotlivé modely postupně začít vycházet již nyní. Připomeňme, že v první vlně se měly dočkat tři hierarchicky nejmladší modely bývalého Sony Ericssonu, tedy Xperie arc S, neo V a Ray. Konkrétně pro ně měl být upgrade OS uvolňován právě v těchto dnech, tedy na přelomu března a dubna. Výrobce ale pravděpodobně z důvodu 100% jistoty odladěnosti nových firmwarů raději aktualizaci odložil. První modely tedy přijdou na řadu v polovině dubna. Kompletní aktualizace všech modelů z trojky arc S, neo V a Ray, které jsou v oběhu, by měla být dokončena v horizontu zhruba 4-6 týdnů.

Modely Xperia arc S, neo V a Ray se nového softwaru dočkají nejdříve za dva týdny

Čtěte také - Sony Ericsson uvolňuje beta Android 4.0 pro Xperie 2011 (video)

Zbytek telefonů z loňského portfolia Sony Ericssonu, tedy modely Xperia arc, Play, neo, pro, mini, mini pro, active a také hudební Android Live With Walkman měl na nový operační systém přejít na přelomu měsíců dubna a května. Bohužel, tento termín se posouvá o celý měsíc, a to tedy na konec května až začátek června. Na druhou stranu ale můžeme být rádi, že Sony podporuje i takto staré modely, a to dokonce celé kompletní portfolio z minulého roku, takže mu toto zpoždění můžeme odpustit, a to i s ohledem na malý počet telefonů podobného stáří, pro které nový software Android 4.0 ICS vydává konkurence.

Tip - Mějte na paměti, že pokud máte telefon zakoupený v síti jakéhokoliv z operátorů, vaše aktualizace bude velice pravděpodobně dostupná až o několik dní až týdnů později, než pro telefony z volného trhu.

Většina telefonů Xperia z roku 2011 si bude muset na update počkat až na konec května

Xperia S na ruské zmrzlině ještě později

Poslední informace se týká modelu Xperia S, který už nese logo samostatného výrobce Sony. Jak víte, tato vlajková loď s HD displejem, 12 Mpx fotoaparátem a nebo dvoujádrovým procesorem se u nás začala prodávat v březnu. Také, stejně jako výše zmiňované starší komunikátory Sony Ericsson, nedisponuje Androidem 4.0 ICS, ale starším Gigngerbreadem, a to konkrétně ve verzi 2.3.7.

Sony Xperia S - fotografie z recenze

Čtěte také - Recenze Sony Xperia S – Vlajková loď s trhlinou na pravoboku

Bohužel pro majitele tohoto telefonu máme špatnou zprávu. Výrobce totiž stroze sdělil, že update pro tento telefon bude uvolňovat ještě později v průběhu druhého čtvrtletí. Podle našeho odhadu se tak stane někdy koncem června, možná ještě později. Od Sony je toto trošku podivný krok, jelikož více než rok staré telefony budou nějaký čas disponovat aktuálnějším systémem, než letošní "horké novinky". Mnohem logičtější by určitě bylo nasazení Xperie S i ostatních letošních modelů již s Androidem 4.0 přímo v základu.

Aktualizace pouze přes počítač

Kromě nových termínů samotného updatu Sony změnilo i ještě další věc, která s ním souvisí, a to je jeho samotný průběh. V minulosti totiž bylo několikrát slíbeno, že si uživatelé budou moci vybrat mezi aktualizací pomocí OTA (Over-the-air) přímo ze svého přístroje skrze Wi-Fi či 3G připojení, nebo aktualizování přes kabel skrze PC v programu SEUS II, PC Companion (Windows) a Bridge (Apple Mac OS X). Nově ale výrobce toto zredukoval pouze na druhou jmenovanou, a tedy o trošku méně pohodlnější možnost.

Aktualizovat svůj telefon budete moci pouze pomocí svého počítače skrze tyto tři programy

Důvodem je údajně to, že soubor s updateme je celkem velký a má relativně zásadní vliv na některé funkce v telefonu. Sony si chce být jisto, že uživatel tento krok dělá vědomě. Podle nás je to ale špatný krok, jelikož mnoho méně znalých uživatelů se tím pádem ani o tom, že můžou telefon takto významně upgradovat, nedozví.

Jakmile Sony začne uvolňovat první aktualizace, budeme vás o tom neprodleně informovat. Těšit se můžete i na naše ať už dobré, či špatné dojmy z testování nového operačního systému pro Xperie 2011, které plánujeme, a které pro vás shrneme do samostatného článku.

Zdroje: blogs.sonymobile.com

Diskuze ke článku
securid
Xperia ray bude v pohodě, na tom běží stabilně i beta verze ICS. Jinak podrobnější info je zde s vysvětlením využití RAM: http://developer.sonymobile.com/wp/2012/03/30/learn-about-the-technical-differences-between-gingerbread-and-ics/
JohnyAsbest
Je to zlý úmysl od Sony, aby jejich flagship upgradovala až po starých mobilech ? už vůbec neobstojí důvod, že mají problémy právě u těch starších - slabších mobilů s implantací ICS......asi nějak zapomněli , že u nich v regionu jsou Samsung, LG, Huawei, ZTE a níže HTC, které jsou už zase rychlejší........ každou chvilku se na internetu objeví článek o tom, jak mobilu Sony Xperia S ten nový Android chybí, ale Sony klídek. Tak trochu mi
Marek
Je velmi smutne že sony posunuje terminy aktualizaci. Misto toho aby se snažili tak dějak jen problemy. jeto velka škoda protože pak si lide rychle rozmysli a kouůpi jinou značku napřiklad HTC či Samsung.
marczous33
Nez zacnete psat blbosti, tak se rozhlidnete, SE/Sony je s prichodem 4,0 mezi prvnima a urcite nijak vyrazne nezaostava. A vami vychvalovane HTC?
HTC Desire S ............ později v tomto roce ..................... ICS + HTC Sense
HTC Desire HD .......... později v tomto roce ..................... ICS + HTC Sense
HTC EVO 3D .............. později v tomto roce ..................... ICS + HTC Sense
HTC Incredible S ....... později v tomto roce ..................... ICS + HTC Sense
HTC Sensation .......... v následujících několika týdnech ..... ICS + HTC Sense
HTC Sensation XL ..... následně po HTC Sensation, XE ..... ICS + HTC Sense
HTC Sensation XE ..... v následujících několika týdnech ..... ICS + HTC Sense
HTC Rhyme ............... později v tomto roce ..................... ICS + HTC Sense

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze