Sony Ericsson Xperia pro
recenze

Sony Ericsson Xperia pro

Ideální Xperia je konečne tady
61

Čekali jsme dlouho, převelice dlouho, ale dočkali jsme se. V únoru představená Xperia pro se konečně prodává a za poměrně nízkou cenu nabídne Android 2.3.4, rychlý procesor, líbivý design a především velmi pohodlnou QWERTY klávesnici. Vytvořil Sony Ericsson ideální telefon?

Sony Ericsson Xperia pro - oficiální fotografie

Píše se únor 2011 a na barcelonském MWC je představen Sony Ericsson Xperia pro. Kvalitně vybavený telefon, který ale láká především na výsuvnou QWERTY klávesnici – na něco, co je stále vzácností. Na trh by se měl dostat do května. Všichni se těší, nemohou se dočkat. S kartami osudu si ovšem pohrála příroda, respektive zemětřesení a následná vlna tsunami, která postihla Japonsko a zároveň důležité továrny dodávající součástky pro Sony Ericssony. Všechny modely nabírají zpoždění. Nejvíce to odskákala právě dnes recenzovaná Xperia pro, která se do prodeje dostává po dlouhých osmi měsících. V některých zemích byla sice v prodeji již dříve, ale do našich končin se dostal opravdu s takto velkým zpožděním, které bylo do jisté míry způsobeno i místním zastoupením. To samozřejmě není dobrá zpráva, nicméně nic není tak černé, jak se zdá.

Sony Ericsson má vcelku štěstí v neštěstí. Za celých osm měsíců se žádný výrobce nezmohl přijít s konkurenčním modelem. Co z toho vyplývá? Xperia pro má v podstatě stejně dobrou výchozí pozici, jako kdyby přišla v květnu. K dobru lze připočíst, že naštěstí stíhá vánoční trh. S Xperií pro konečně přichází výkonný smartphone s novým Androidem a výsuvnou QWERTY klávesnicí, kterému nic podstatného nechybí. Najdou se přeci jen nějaké zápory nebo před sebou máme bezchybný telefon?

Sony Ericsson Xperia pro – videopohled

Technické parametry Sony Ericsson Xperia pro

Kompletní specifikace
Konstrukce120 × 57 × 13,5 mm, 142 g, konstrukce: vysouvací, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,7" (480 × 854 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 MSM8255, CPU: 1×1 GHz, GPU: Adreno 205
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 320 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2011,

Design a konstrukce: plasťák dvou tváří

Sony Ericsson Xperia pro je vlastně model neo s klávesnicí. A pokud byl neo nástupcem Vivazu, je Xperia pro nepřímým nástupcem modelu Vivaz pro. Tolik tedy rodová linie švédsko-japonských telefonů. Ačkoli tak vše nasvědčuje faktu, že design bude shodný s Xperií neo, není tomu tak. Xperia neo lákala na spíše hranatější tvary, Xperia pro se zakulatila. Abych vám v tom vytvořil ještě větší guláš, není pojem kulatý úplně přesný. Při pohledu na čelní stranu je opravdu vše zaoblené. Na můj vkus možná až moc. Vše graduje na horní a spodní hraně. Obě jsou oblé a působí trochu těžkopádně. Telefon navíc vypadá tlustý a přitom jeho tloušťka činí jen 13,5 milimetru.

Červená barva Xperii pro sluší

Obrat přichází v momentě, kdy se mrknete na záda telefonu. Těch se sice stále dotýkají kulaté boky, nicméně zbytek je ostře střižený. Vše je podtrženo mírně prohnutým designem, tentokrát však nezvykle směrem dovnitř a nikoli ven. Telefon se ale i přesto skvěle drží a to zejména díky zaobleným bokům. Rozměrově se výrobce držel v rozumných číslech. O tloušťce už řeč byla, zbývá tedy výška 120 milimetrů a šířka 57 milimetrů. Hmotnost je 142 gramů. V ruce byste si však tolik netipli.

Zdařilá je i decentní černá varianta

Většinu přední strany zabírá dotykový displej, pod kterým najdeme, světe div se, trojici hardwarových tlačítek. Pokud jim stejně jako já dáváte přednost před senzorovými, máte možná poslední možnost. Na novějších telefonech jsou hardwarová tlačítka opravdovou výjimkou. Tlačítka jsou stříbrná a dobře se tisknou. Trochu nešťastně je ale řešeno podsvětlení. Světlo vychází z mezer mezi prvním a druhým a druhým a třetím tlačítkem. Jenže je zbytečně silné a ve tmě oslňuje. Nad displejem je krom reproduktoru také kamerka a nezbytné senzory.

Tloušťka je velmi příjemných 13,5 miliemtrů

Nyní si telefon prohlédneme po obvodu. Začnu například na spodní straně, kde se nachází jen otvor pro poutko. Bohatší je pravý bok. Zcela dole se krčí miniaturní spoušť fotoaparátu. I přes své nepatrné rozměry se tiskne dobře. Výše sídlí kolébkové tlačítko regulující hlasitost. Nad ním je pod krytkou schován HDMI konektor. Těsně u HDMI konektoru se pak nenápadně skrývá informační LED dioda. Na horní hraně je připraven microUSB konektor. Není schován pod krytkou, což považuji spíše za plus, neboť jde o velmi často využívaný konektor a krytka by jen zdržovala. Levý bok poskytuje útočiště poslednímu konektoru, kterým je samozřejmě hudební 3,5 mm jack. Nejde sice o zrovna praktické umístění, ale Sony Ericsson neměl příliš na výběr s ohledem na klávesnici. Pod hudebním konektorem je pak poslední tlačítko sloužící k odemknutí či zapnutí telefonu. To je, stejně jako spoušť fotoaparátu, malé a s jeho stiskem byste mohli mít menší problémy.

Hlavní trumfem je bezpochyby výsuvná QWERTY klávesnice

Xperia pro je celá z plastu. Vedle kovových kolegů tak možná působí trochu obyčejněji, ale v kvalitě zpracování nijak nezaostává. Jako kdyby ono zpoždění Sony Ericsson využil k doladění kvality konstrukce. Test jsme prováděli na dvou Xperiích pro a používanějšímu kusu však bohužel začal povrzávat kryt baterie. Je ale možné, že jde jen o vadnou sérii. Každopádně to ale zamrzí. Zajímavé je i porovnání náchylnosti na otisky prstů. Zatímco na červené variantě je uvidíte jen pod prudším světlem, černá varianta je jimi doslova poseta.

Výsuvná klávesnice: skvělá práce!

Hlavní trumf, mocná zbraň. Říkejte si tomu, jak chcete, ale jde o něco, co konkurence nemá. Jako kdyby to Sony Ericsson tušil a v podstatě na výsuvných klávesnicích postavil své portfolio. Nejvýše stojí právě Xperia pro a její klávesnice je po právu nejkvalitnější. Ba co víc, pasoval bych ji mezi nejlepší výsuvné klávesnice, které lze v současnosti v telefonech spatřit. K dispozici budete mít čtyřřadou QWERTY klávesnici. Všechna tlačítka jsou stejně velká a celkově mají ideální rozměry – nejsou ani malá, ani velká. Jejich povrch je lehce pogumován, což zpříjemňuje už tak jistý stisk díky dobrému zdvihu a odporu. Zbylo také dostatek místa na umístění směrových šipek nebo často používané tečky s čárkou. Zbývá dodat, že je klávesnice rovnoměrně podsvětlena bílou barvou. Speciální znaky září jinou, v našem případě červenou barvou.

QWERTY klávesnice je pro dlouhé psaní jako stvořená

Na vysoké úrovni je i výsuvný mechanismus. Zhruba nad druhou řadu tlačítek musíte horní část telefonu tlačit vy, pak už pomůže pružina. Totéž platí pro zavírání telefonu. V otevřeném stavu se nebojte nějaké vůle, či pohybu horního dílu. S telefonem můžete lomcovat, jak chcete, nic se nehne. Malá vůle je v zavřeném stavu. Pokud chytíte jen horní díl, můžete s ním kroutit do stran. Ovšem jde o zhruba o milimetrovou vůli. Celkově tak výsuvnou QWERTY klávesnici hodnotím velmi pozitivně. Skvěle se na ni píše a je příkladně zpracována.

Výsuvný mechanismus je bytelný a pracuje spolehlivě

Baterie a výdrž: den k dobru

Výrobce svůj QWERTY model osadil Li-Pol akumulátorem se slušnou kapacitou 1500 mAh. Mohu říci, že Xperia se zcela neřadí ke klasickým jednodenním telefonům. Při normálním používání, kdy telefon hlídá vaše e-maily a občas odpovíte na e-mail nebo textovku, se výdrž bez problémů dostane na celé dva dny (48 hodin). Pokud byste využívání ještě omezili a byli jen na přijmu (stále však včetně e-mailů), dostanete se i nad dva dny. Vyždímat však telefon lze i během jednoho dne. Stačí trávit více času na internetu přes 3G, hrát náročné hry nebo sledovat filmy.

V základním balení najdete dokonce HDMI kabel

Zvuk: na plné pecky

Poslední dobou si kladu otázku, zda se Sony Ericsson někdy vrátí k zvukové kvalitě svých starších telefonů, zejména z řady Walkman. Současné Xperie nehrají vyloženě špatně. Hravě trumfnou většinu Samsungů a LG v podobné cenové kategorii. O HTC se ani nemusíme zmiňovat. Zvuk do sluchátek je především velmi hlasitý. Důraz je kladen na výšky a středy, čímž ale trpí hloubky, které by si zasloužily větší prostor. Trochu pomůže přítomný ekvalizér. Hlasitá je i reprodukce skrz hlasitý reproduktor na zadní straně. Jenže to je tak celé. O kvalitě se příliš mluvit nedá, neboť má zvuk plechový nádech, který roste úměrně s hlasitostí. Abych dokončil porovnání, lépe vám zahraje kdejaká Nokia, dražší Samsung nebo iPhone.

Displej: tradičně BRAVIA

Sony Ericsson Xperia pro se chlubí 3,7 palcovým LCD displejem, který na této ploše nabízí netradiční, ale velmi jemné rozlišení 854 x 480 pixelů. K tomu všemu si připočtěte paletu 16 miliónů barev a hlavně zobrazovací technologii BRAVIA. Telefon díky ní poskytuje věrné barvy a skvělou čitelnost i na přímém slunci. To vše při nastavení nižšího jasu. Svou roli v tomto ohledu sehrává i použitá antireflexní folie. Jednoduše řečeno, Xperii pro si nebudete muset neustále rukou skrývat před dotěrným sluncem.

Přesto displej Sony Ericssonu rozhodně nedosahuje kvalit moderních SUPER AMOLED displejů. Zamrzí zejména špatné pozorovací úhly, kdy i při vcelku malém naklonění telefonu ztrácejí barvy na sytosti a celkově klesá čitelnost informací na displeji zobrazených.

Uživatelské prostředí: Android 2.3.4

Vzhledem ke zpoždění přichází Xperia pro už rovnou s Androidem ve verzi 2.3.4. Mnoho odlišností od verze 2.3.3 však nepostřehnete. Důležitá je možnost pořízení screenshotu prostřednictvím dlouhého stisku vypínacího tlačítka, nebo možnost pořizovat panoramatické fotografie ve 3D. Xperia pro navíc dokáže pohotovostní displeje i menu přizpůsobit režimu na šířku (v případě, že je klávesnice vysunuta). Díky přítomnosti směrových šipek lze také celé prostředí procházet pomocí klávesnice. Zmíním tak informaci o animaci (ve stylu staré obrazovky) při uzamknutí displeje. Ta se stala na verzi 2.3.3 oblíbenou součástí všech letošních Xperií. Na některých modelech zmizela s aktualizací 2.3.4, nicméně na Xperii pro ji najdete stále.

Jinak jde stále o perfektně vyladěný Android upravený Sony Ericssonem. Nejde o žádné přehánění. Sony Ericsson zřejmě opravdu dlouho pracoval na optimalizaci nové verze a poctivá práce se vyplatila. Prostředí je rychlé, na nic se nečeká, žádná zaseknutí. Opravdu velmi těžko budete mezi jednojádrovými telefony s Androidem hledat rychlejší kousek.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displeje

Ovšem zásluhu na svižném prostředí jistě nemá pouze přítomnost Gingerbreadu, ale také výkonný procesor o frekvenci 1 GHz pod označením Scorpion, architektury Qualcomm MSM8255. Přítomen je i grafický akcelerátor Adreno 205. Hodnota uživatelsky použitelné operační paměti se zastavila na 420 MB. To je o něco více, než nabízí vlajkový model Xperia arc. Nicméně stále méně, než s čím se chlubí konkurence. Ve výsledku se vám však rozhodně nestane, že by telefonu docházel dech.

Testy výkonu: Mini Info, Quadrant, SmartBench 2011, AnTuTu

Čím dále může Xperia pro s novým Androidem zaujmout? Především opět o chlup lépe optimalizovaným prostředím, rychlejším načítáním a spouštěním aplikací, menší energetickou náročností, svižnějšími reakcemi a podporu bezdotykových plateb NFC, přičemž však čip NFC naneštěstí přítomen není. Další změny se týkají vzhledu. Hlavní menu se dočkalo nových voleb, kdy lze aplikace skládat dle nejpoužívanějších, podle abecedního seřazení nebo nedávno nainstalovaných. Jednotlivé aplikace a hry lze v menu libovolně přemisťovat, vše je limitováno jen vlastní fantazií. Z původních verzí Androidu se můžeme těšit na instalaci aplikací nebo her přímo na paměťovou kartu. Samozřejmostí je podpora Flashe ve verzi 10.1, takže nečiní problém přehrávat streamovaná videa například i na oblíbeném serveru stream.cz a dalších. Překvapením je start telefonu, který je nesmírně pomalý. Od samotného zapnutí až po zadání pin kódu se jedná o časovou prodlevu pohybující se kolem 30 sekund.

Vše jde zobrazit i v režimu na šířku

S povděkem kvitujeme, že výrobce opustil od spíše líbivého, než efektivního řešení typu Mediascape. Ale přeci jenom, ne tak zcela. Známé Timescape zde zůstalo. Jedná se o aplikaci, která sdružuje sociální sítě, poslední zprávy i aktivitu s telefonními kontakty a formou widgetu pak na pohotovostní zobrazuje nejnovější události. Animace jsou nyní již naprosto plynulé a reakce velmi rychlé. To jsou zhruba tak největší a nejviditelnější zásahy ze strany výrobce v Gingerbreadu. V základu nalezneme pár widgetů typu zprávy, počasí. Jedná se o malé widgety, které zbytečně nezahlcují obrazovku. Jisté omezení však spočívá v místu pro widgety. Sony Ericsson pevně stanovil pět obrazovek. Jejich počet nelze zmenšit ani zvýšit.

Co se týče paměťových médií, musíme se spolehnout především na externí úložiště. Interní paměť nabízí skromnou hodnotu 420 MB. Výrobce ale přibalil do prodejního balení paměťovou kartu MicroSDHC o kapacitě 8 GB. Maximální kapacita MicroSDHC karet, s nimiž dokáže zařízení operovat, je až 32 GB.

Podoba a úpravy hlavního menu

Horizontálně lze zobrazit i menu

Fotoaparát: nechceme kompresi

Nejprve začnu stručným představením. Xperia pro disponuje snímačem CMOS s rozlišením 8,1 megapixelů a automatickým zaostřováním. Nápomocna je také malá LED dioda. Pozornost si však především zaslouží technologie Exmor R. Tato technologie ze světa digitálních fotoaparátů a kamer má na svědomí lepší kvalitu a především světelnost snímků, pořízených za horších světelných podmínek, a to především na těch bez použití LED diod. Každý, kdo občas pořizoval snímky v nedostatečně osvětlených prostorech, aniž by použil LED diodu či xenon ví, jak takové snímky vypadají. Exmor R by měl přinést menší revoluci, alespoň teoreticky. Dle našich testů, prováděných ve srovnání s Nokií N8 je vidět, že Xperia pro opravdu pořizuje v těchto situacích kvalitnější snímky, především více prosvětlené.

Prostředí fotoaparátu

Celkově však snímky spadají maximálně do lehkého nadprůměru. Občas se snadno stane, že vznikne rozmazaný snímek. Opět Sony Ericsson použil nešetrnou kompresi. Na druhou stranu potěší věrné podání barev a nízká hladina šumu. Švédsko-japonský výrobce však dokáže fotoaparát v telefonu zvládnout lépe.

Prostředí fotoaparátu

S funkcemi fotoaparátu budete nadmíru spokojeni. Nastavit lze scény, hladinu ISO či stabilizaci. Pořizovat snímky lze jak hardwarovou spouští na boku přístroje tak oblíbeným touch focusem. Na výběr je také fotografování ve formátu 16:9. Zde zamrzí snad jen velmi málo možností na výběr rozlišení. Konkrétně jde o 8 Mpx (4:3), 6 Mpx (16:9) a 2 Mpx v obou formátech. Díky přední kamerce můžete však vytvářet autoportréty v nižším rozlišení. Přepnutí je snadné a velmi rychlé.

Ukázkové fotografie


Novinkou je možnost pořizovat tzv. 3D Panorama. Tuto funkce dostávají všechny Xperií společně s aktualizací na Android 2.3.4. Ano, i s jednou čočkou dokáže Xperia active zachytit 3D Panorama. Pokud se chcete podrobně seznámit s touto novou funkcí, odkáži vás na náš speciální článek.

TIP! Vyzkoušeli jsme pořizování 3D panoramat na Sony Ericssonech

Co se týče pořizovaných videí, mohou být až v rozlišení 1280 x 720 bodů (720p) a formátu MP4. Potěší také kontinuální zaostřování a plynulost 30 snímků za vteřinu. Záznamy jsou tak poměrně kvalitní a rozhodně se nemusíte stydět je prezentovat.

Multimediální funkce: hudba, video a golf

Xperia pro je i s pouze 3,7 palcovým displejem velmi vhodná pro multimediální vyžití. Hudební přehrávač, sice jednoduchých rysů se základními funkcemi, si konečně rozumí i s ekvalizérem. Ještě ale zbývá udělat jeden krůček v podobě možnosti vytvořit si vlastní zvukové nastavení. Hudební přehrávač umí zobrazovat cover art. Lze vybírat z hudebních alb, dle seznamu skladeb či podle umělců. Při minimalizování reprodukované hudby lze využít služeb widgetu na ploše, který zobrazuje vše potřebné, čili informace o právě přehrávané skladbě a zobrazuje také náhled alba. Dále lze skladbu pozastavit, přetáčet vpřed i dozadu.

Hudební přehrávač

Přítomnost výkonného hardwaru i grafického akcelerátoru přímo volá po hraní moderních her v náročnější 3D grafice a výrobce na toto volání slyší. Již v základu nalezneme velmi kvalitní herní titul po stránce grafiky Lets Golf! HD grafika je opravdu výborná a hra je svižná bez jakéhokoliv sekání. Ostatně to platí i pro další hry a Xperia pro se tak řadí k nejvýkonnějším jednojádrovým telefonům s Androidem.

Lets Golf HD - hra s velmi líbivou a kvalitní grafikou v 3D

Multimediální telefony přímo vybízejí k přehrávání filmů či seriálů. Dostatečná úhlopříčka displeje zaručuje slušnou podívanou. Při sledování filmů je ale nutno počítat s jedním háčkem v podobě špatných pozorovacích úhlů, kde při odklonu o zhruba již 30 stupňů dochází ke ztrátě barevného podání a zkreslení barev. Co se týče kompatibility, budeme muset zabruslit do Android marketu. Xperia pro je v tomto směru totiž značný introvert a rozumí si pouze s formáty 3gp, nebo MP4. Na formáty avi a kontejnery typu DivX, xVid musíte bohužel zapomenout. Pro jejich přehrání budete muset doinstalovat alternativní přehrávač.

Aplikace Timescape, klient Youtube a 3D galerie obrázků

Pořízené snímky z fotoaparátu lze prohlížet v líbivé galerii, kterou už ale známe z předchozích Android zařízení. Stále ale přetrvává problém, že po otevření snímku je stále snímek neostrý a pořád jakoby postrádá detaily. Tento neduh zůstává i v Gingerbreadu. Potěší, že přímo ve vestavěné galerii se vám zobrazí vaše alba ze služby Picasa a všem tak můžete pohodlně a rychle ukázat například snímky z dovolené, aniž byste je do Xperie pro museli jakkoliv nahrávat. K dispozici je druhá galerie s přídomkem 3D. Do ní se dostanete z hlavního menu nebo přes klasickou Galerii. Jistě tušíte, že ve 3D galerii se budou sdružovat vaše 3D Panoramata. Sledovat videa na YouTube lze prostřednictvím vestavěné aplikace, která dokonce zvládá přehrávání i v HD rozlišení. Aplikace je pohodlná, rychlá a přehledná.

Telefonní funkce

S Xperií pro se dovoláte ve všech běžných frekvencích sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz i v sítích 3G 800 / 2100 MHz. Kapacita telefonního seznamu je odkázána pouze na dostupnou interní kapacitu. Každý kontakt může obsahovat obrázek, vlastní vyzvánění melodii, poznámky i několik typů adres, číselných kontaktů či emailových adres. Zároveň jednotlivé kontakty mohou být synchronizovány se sociálními sítěmi typu Facebook, z nichž jsou pak čerpány informace jako statusy, příslušné obrázky a jiné údaje.

V útrobách nastavení telefonu v podnabídce nastavení hovoru se ukrývá volba potlačení šumu. K tomu přičteme menší škvírku nacházející se na zadní straně telefonu a vychází nám z toho systém pro eliminaci a potlačení nežádoucích ruchů a zvuků během hovoru. Funkce je podporována i pro videohovory, které díky přední kamerce nepředstavují pro Xperii pro žádný problém. Jaká je kvalita hlasových hovorů? Hlas je opravdu velmi kvalitní, dostatečně hlasitý a čistý.

Co se týče zálohy a synchronizace kontaktů, každý kontakt nebo celý telefonní seznam může být zálohován ať už na paměťovou kartu nebo SIM kartu. S Androidem 2.3 ale přichází nová možnost v oblasti telefonování, a to přímá podpora internetové telefonie. Přímo v nastavení lze zadat SIP účet poskytovatele dané služby a účet. Rázem plní Xperia pro funkce i jako internetový telefon, který umí hovory nejenom poskytovat, ale i přijímat. Volání je možné také skrz program Skype, který si zadarmo stáhnete z Marketu. Po přihlášení lze využívat mobilních sítí i Wi-Fi k uskutečnění hovorů mezi vašimi přáteli.

Zprávy: snadná obsluha i zadávání

Sony Ericsson připravil tři základní druhy softwarových klávesnic, rozdělené podle regionu. Využívat lze japonskou, čínskou nebo výchozí klávesnici. Osobně jsem hned byl nemile překvapený absencí softwarové alfanumerické klávesnice, připraveny jsou pouze QWERTY klávesnice ať v portrét režimu nebo horizontálním. Psaní v horizontálním režimu je poměrně komfortní, klávesnice je prostorná a mezi jednotlivými klávesami je vždy dostatek prostoru. Jenže kdo by využíval nějaké softwarové klávesnice, když stačí vysunout rozměrnou a pohodlnou QWERTY klávesnici. Po ruce jsou často používané znaky. Pro zadávání diakritiky je nutné dané tlačítko déle podržet. Editor zpráv je jednoduchý s minimem nastavení. Přijaté zprávy jsou zobrazovány ve formě konverzací. Každou zprávu lze doplnit vybranou grafickou emotikonou.

Co se týče emailové komunikace, lze využívat služeb dvou táborů. První tábor pod taktovou Gmailu nabízí přehledného klienta, který umí pracovat s Gmail účtem s mnoha pokročilými volbami včetně štítkování a podobně. Chlubí se nízkou spotřebou dat i stahování na pozadí. Samozřejmě pracuje i s přílohami. Druhý klient se nese v podobném duchu, lze ale pracovat s mnoha účty různých poskytovatelů. Navíc nabízí v horizontálním režimu i přímý náhled aktuálně vybraného e-mailu. V jeden moment tak vidíte jak seznam mailů, tak obsah právě vybraného.

Nijak dlouze není nutné hovořit o sociálních sítích. Ty se sice snaží sjednotit aplikace Timescape, o jejím využití bych si však dovolil spekulovat. Po přihlášení sice zobrazí výpisy vašich přátel, ovšem pro podrobnější informace vás odkáže na internetovou stránku, kde své přihlašovací údaje musíte vyplnit znovu. Zdlouhavé a nepraktické. Naštěstí tuto funkci využívat nemusíte. Mnohem lepší je zvolit klienta přímo pro Android.

Organizace času a GPS: Návrat dokumentů

Výbava v oblasti organizace času je trochu nevyvážená. ezbytné základy jako budík, kalendář a kalkulačka samozřejmě nechybí. Zapomenout však můžete na úkolovník a dokonce se nedostalo ani na poznámky. Funkci, kterou mají Sony Ericsson takřka od nepaměti. Naštěstí je možné zavítat do Marketu a příslušné alternativy vyhledat. Reputaci si Xperia pro napravuje přítomností programu OfficeSuite ve verzi pro. Dokumenty Microsoft Word tak můžete nejen číst, ale i editovat a vytvářet. Bez problémů si telefon poradí také s formátem PDF. Jasně je vidět, že Xperia pro je na rozdíl od Xperie neo, zamýšlena jako pracovní telefon.

Překvapí plná verze programu OfficeSuite

Vzhledem k přítomnosti citlivého GPS čipu se Xperia pro hodí i pro navigování. Základ představují Google mapy, které již od letošního léta lze využívat i jako navigaci. Podklady si však buďto musíte dočasně stáhnout do paměti, nebo mít velký internetový tarif. Alternativu představuje aplikace Wisepliot.

Aplikace Google mapy

Datové a internetové funkce: milý dárek

Datové funkce a především výchozí internetový prohlížeč mě osobně přinášel neskonalé potěšení. Internetový prohlížeč vyrukoval se svižnými reakcemi. Každá stránka je načtena v závislosti na rychlosti datového připojení ihned a potěší podpora flashe lite nebo i náročnější verze 10.1, respektive 11 po stažení příslušné aplikace z marketu. Přehrávání videí je naprosto plynulé, ať už v rozlišení 480p nebo HD.

Internetový prohlížeč a Android Market

Nečiní mu problém pracovat s více okny naráz. Samozřejmostí jsou multidotyková gesta a plynulé zoomování stránek. Jednotlivé webové stránky mohou být dále sdíleny prostřednictvím sociálních sítí či jiných zdrojů. Android prohlížení webu opravdu umí a v podstatě nenajdete rychlejší a komfortnější webový prohlížečem. V našich podmínkách, kde operátoři stále prosazují směšně nízké limity FUP, se ale mnohdy vyplatí sáhnout po Opeře Mini. Ta sice nabízí o něco menší komfort, ale stránky šetrně komprimuje a vy ušetříte cenné MB.

Datové technologie začínají přítomností technologií EDGE a GPRS, dále je přítomna technologie 3G s nástavbami HSDPA 7,2 Mb/s a HSUPA 5,76 Mb/s. Rychlým datům pak vévodí Wi-Fi b/g/n. Konektivita je v režii dvou konektorů MicroUSB, který slouží jednak pro komunikaci s PC nebo pro nabíjení. O multimediální výstup se stará microHDMI konektor. S ním se pojí jedno překvapení od výrobce. Můžeme to brát jako omluvu za pozdní uvedení do prodeje, každopádně v základním balení již rovnou obdržíte příslušný HDMI kabel. Zastoupen je i starší typ připojení TV-OUT pomocí 3,5 mm jacku.

V ruce se Xperia Pro drží pohodlně

Závěrečné zhodnocení: pozdě, ale přeci

Sony Ericsson Xperia pro sice přišel s dost velkým zpožděním, jenže mu až tak neublížilo. Konkurence nejeví zájem o telefony s výsuvnou QWERTY klávesnicí a tak se Xperia pro, díky ceně pohybující se kolem osmi tisíc korun, může těšit na slušné prodeje. Krom již několikrát zmíněné QWERTY klávesnice láká na rychlý 1 GHz procesor, velký displej, kvalitní zpracování nebo plnou datovou výbavu v čele s HDMI konektorem. Obtížně se hledají nějaké zásadní mínusy. Někomu by mohl vadit jen TFT displej (byť s vylepšením BRAVIA). Hodila by se větší interní paměť nebo větší podpora video formátů. Na nic dalšího jsem během testování nenarazil.

Sony Ericsson Xperia pro

V podstatě jediným konkurentem, který nabídne Android a výsuvnou QWERTY klávesnici, je HTC Desire Z. Jde však o rok starý telefon a tak musíte počítat se slabším procesorem nebo horším fotoaparátem. Někomu by také nemusela vyhovovat koncepce vysouvání horního dílu. Cenový rozdíl mezi Desirem Z a Xperií pro je zhruba 1000 Kč a to není mnoho. Xperia pro svého konkurenta v podstatě ve všem přehrává a proto bych při koupi doporučil právě ji.

HTC Desire Z - jediný konkurent Xperie pro
sony-ericsson-xperia-pro
Klady
  • plná verze programu OfficeSuite
  • velmi dobrý poměr cena/výkon
  • konektor HDMI a kabel v základním balení
  • kontrastní a dobře čitelný displej na přímém slunci
  • Android 2.3.4
  • odladěné a rychlé prostředí
  • výsuvná a velmi pohodlná QWERTY klávesnice
  • zdařilý design
Zápory
  • malá interní paměť
  • v základní výbavě si neporadí s kodeky divX a Xvid
  • horší pozorovací úhly displeje
  • zadní kryt má tendence po delší době povrzávat
  • pouze plastové materiály
Diskuze ke článku
mike
vyborny telefon
RT
Dobrý den,

opět musím pochválit za dobrou recenzi, která nespočívala jen ve vyjmenování parametrů, které si může kdokoliv kdekoliv najít. Takovej ten srovnávací styl se mi libí a má to pro mě velkou vypovídací hodnotu.

Nicméně máte v textu pár nesrovnalostí, někde bylo místo "pro" "neo" a někde ke konci chybělo nějaké to slovíčko. To jen pro pořádek.

Je veliká škoda, že hudba a fotky nových Xperií jsou horší, než ty staré nedotykovky. A přitom v hudbě a fotkách byl SE vždy velmi silný. Chtěl bych se zeptat, zda se jedná spíše o hardwarový nebo softwarový problém? Lze hudbu vylepšit jiným přehrávačem? A fotky lze mít hezčí s jiným programem z marketu?
Milan
Dobrý den.Jsem taky z Liberce ,takže dobré fotky a video ,možná bych ještě zaznamenal radnici.Ted ,ale k věci.Takže to hlas.ovl.a vytáčení v základů asi nemá ,protože nevidím ikonku voice dialer ,ale chtěl jsem se zeptat a to by platilo i pro HTC Z jestli máte nějakou zkušenost ,že by to šlo dohrát z androidu?Viděl jsem na internetu např.aplikaci cyberion voice speed commander ,nebo i jinou ,jak by to bylo funkční?Pak jsem se chtěl zeptat jestli už desire z nemá trochu lepší fotky ,než před rokem ,prostě jestli to nevylepšil nějaký nový firmware.Stále se nemůžu rozhodnout mezi SE Pro a HTC Z ,protože bych možná přeci jen viděl nějakou víhodu HTC.Kromě úkolovníku,vestavěného světla a ceny bych řekl ,že má HTC lepší displej ,který se blíží amoledu ,souhlasíte ,nebo ne ,protože na živo jsem neměl možnost porovnat?Čekáte brzy nějaký další telefon s androidem a zároven s qwerty?
Milan
No to je teda výborná strategije.Já na qwerty s androidem čekám už pěkně dlouho a mít na výběr ze dvou telefonů je katastrofa.Nesnáším černé dotykové placky.Ještě bych se chtěl zeptat ,když by se porovnal foták toho HTC a Nokie n97 jak by to dopadlo ,tu jsem měl dřív.Díky.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze