Sony Ericsson Xperia active
recenze

Sony Ericsson Xperia active

Odolný Android s uchem

Pytel s novými Sony Ericssony se v posledních měsících doslova roztrhl. Po úspěšných malých Xperiích a stylovce ray přichází na řadu odolná Xperia active. Při pohledu na její velikost a výbavu můžeme říci, že jde právě o obrněnou malou Xperii. Čekejte 1 GHz procesor, 5 megapixelový fotoaparát a bohaté základní balení.

Sony Ericsson Xperia active - oficiální fotografie

Odolné telefony kdysi tvořily stabilní skupinku u všech předních výrobců. Zavzpomínejme na dobu před deseti lety a jistě se vám vybaví nějaká odolná Nokia, Siemens nebo Ericsson. S nástupem velkých dotykových displejů se ale nad odolnými displeji zatáhla mračna a zcela vymizely. Tu a tam jsme sice viděli odolný telefon, ten ale patřil mnohdy do nižší třídy, nenabídl dotykový displej a rozhodně neměl otevřený operační systém. Zlepšení přichází v podstatě až v letošním roce. Na trhu už se vyhřívá Motorola Defy, nově přibyl Sony Ericsson Xperia active a brzy očekáváme Samsung Galaxy Xcover.

Krabice je plná příslušenství

Dnes se blíže podíváme právě na druhý jmenovaný kousek, který v podstatě navazuje na své švédské odolné předky. Výbavu naopak podědil po letošní Xperii mini. Stejně tak malé rozměry, které se pro odolný telefon hodí tak nějak více. Především menší plocha displeje může být výhodou. Aby toho nebylo málo, zabalil Sony Ericsson svého „obrněnce“ do velmi zajímavého kabátu a navrch přidal nějaké to příslušenství navíc.

Sony Ericsson Xperia active – videopohled

Technické parametry Sony Ericsson Xperia active

Kompletní specifikace
Konstrukce92 × 55 × 16,5 mm, 110,8 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT TN, 3" (320 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 MSM8255, CPU: 1×1 GHz, GPU: Adreno 205
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 320 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2011, ?

Obsah základního balení

  • Sony Ericsson Xperia active
  • USB kabel
  • koncovku nabíječky
  • špuntová sluchátka
  • poutko
  • pouzdro na ruku
  • výměnný kryt v bílé barvě
  • 2 GB paměťovou kartu
  • návody

Design a konstrukce: mě si nespletete

Jistě vám neuniklo, že si všechny dnešní telefony jsou až nápadně podobné. Jsou to jen placky, které soupeří v tloušťce. Samozřejmě neházíme všechny do jednoho pytle, ale mnoho telefonů je od sebe k nerozeznání. U Xperie active se takového problému rozhodně obávat nemusíte. Odolný Sony Ericsson si nikdy s žádným jiným telefonem nespletete. Proč? Nejde ani tak o jeho velikost, jako spíše o poměrně obří poutko v pravém rohu. V podstatě to vypadá, jako kdyby do telefonu někdo vyrazil díru. Správně tušíte, že slouží k uchycení gumového poutka, které najdete v základním balení a působí kvalitním dojmem.

První odolná Xperia

Obří otvor se ovšem nemusí zamlouvat každému. Někdo by mohl namítnout, že to zcela narušilo linie telefonu. Já osobně se přikláním spíše na opačnou stranu. Jde o dominantní prvek, poznávací znamení. Navíc se telefon i lépe drží. Pokud například prohlížíte internet, máte si kam opřít palec pravé ruky.

Xperia active a její ucho - v balení naleznete rovnou gumové poutko

Nakousl jsem základní balení. V něm najdete klasické příslušenství, jako jsou špuntová sluchátka, datový USB kabel, koncovku nabíječky a (ne)potřebné tiskoviny. To však není vše. Již jsem se zmínil o gumovém poutku. Dále Sony Ericsson přibalil speciální pouzdro na ruku. Do něj telefon vložíte, protáhnete sluchátka, upevníte na ruku a můžete například jít běhat. Telefon vám nepřekáží a navíc jej lze s trochou trpělivosti ovládat i přes pouzdro. Výčet zakončuje výměnný zadní kryt v bílé barvě. Zní to trochu neuvěřitelně, ale i odolný telefon nabídne výměnné kryty. Jak to celé funguje se dozvíte dále v recenzi.

Zadní kryt se snadno sundává a je z pogumovaného plastu

Nyní se zase vraťme k samotnému telefonu. Při pohledu na rozměry se jen potvrdí, že se jedná o velmi malý chytrý telefon. Na výšku měří 99 milimetrů, široký je 55 milimetrů a tloušťka se zastavila na 16,5 milimetrech. Větší tloušťku vzhledem k odolnosti určitě odpustíme. Telefon se díky ní i lépe drží v ruce. Příjemná je i hmotnost 110 gramů.

Tloušťka činí 16,5 milimetrů

Dominantním materiálem telefonu je odolný plast a kovový rám. Ten mimochodem zasahuje i do výše zmíněného ucha. Telefon je ukázkově pevný, nic nikde nevrže, vše drží na svém místě jako přibité. Odolný by měl být i displej, byť se nepyšní sklíčkem Gorilla Glass.

Přední strana je zcela holá a lesklá. V černé barvě je schován i displej, který je navíc spolu s okolní plochou nepatrně zapuštěn pod kovový rám obepínající telefon. Pokud tedy telefon položíte displejem na podložku, nehrozí poškrábání. Nad displejem se nachází logo výrobce, nezbytné senzory a reproduktor. Kamerka chybí. Pod displejem žádná klasická tlačítka nehledejte. Vše je řešeno senzorovými tlačítky, což je ale u odolného telefonu snad i lepší. Prach či vlhko nemá kudy pronikat.

Konektory jsou schovány pod tlustými krytkami

Nějaká tlačítka ale najdeme po boku. Na pravém je to kolébková klávesa regulující hlasitost. Je krásně po ruce a dobře nahmatatelná. Na stejné straně se ještě nachází praktická spoušť fotoaparátu. Horní hrana je zcela prázdná. Odemykací tlačítko se tentokrát přesunulo na levý bok. Veškeré konektory jsou na spodní straně a samozřejmě chráněny velkými krytkami. Krytky působí bytelně a nemělo by se stát, že by po čase ztrácely svou účinnost.

V základním naleznete náhradní kryt v bílé barvě

Zadní strana je oválná a volně přechází do boku. Toto řešení chválím. Zadní kryt je tvořen lehce pogumovaným plastem. To v případě, že máte nasazenou černou variantu. Bílá pogumována není. Na krytu nemůže chybět logo výrobce a řady Xperia. V horní části sídlí fotoaparát s LED diodou a hlasitým reproduktorem. Samotná čočka je opravdu hodně zapuštěna, což zabraňuje jejímu poškození. Na druhou stranu je neustále plná prachu.

Čočka fotoaparátu je hluboko zapuštěna

Nyní se podíváme na sundávání krytů. Ano, čtete správně, Xperia active totiž nemá jen jeden kryt. Pro sundání svrchního je nutné otevřít obě krytky konektorů a poté stačí požít nevelkou sílu. Málem bych zapomněl zmínit jeden pěkný detail – nad krytkami je v kovovém rámu vyryté logo Xperia. Po sundání krytu lze například vyčistit čočku fotoaparátu, ale baterie je stále nedostupná. Bílá šipka na druhém krytu vás ale navede k dalšímu „svlečení“ telefonu. V těch místech stačí nehtem sundat další kryt, který je pomocí gumy přisátý k tělu telefonu, čímž zajišťuje odolnost při vodě a prachu. Nyní již máte přístup k baterii, SIM a paměťové kartě.

Pod zadním krytem je další kryt bránící vodě a prachu

Zvýšená odolnost

Sony Ericsson Xperia active se řadí mezi odolné telefony s označením IP67. Jde tedy o odolnost vůči prachu a také vodě. Telefon by měl vydržet 15 minut v hloubce až 1 metr. Pogumované plasty a kovový rám by také měly zajistit odolnost proti pádu. Slabinou není ani displej, který by měl být nepoškrabatelný a navíc jej lze ovládat i mokrými prsty. Jinými slovy nebude Xperia active žádné ořezávátko. Bylo by tak škoda, kdybychom tuto vlastnost odbyli několika málo řádky. Můžete se proto těšit na podrobný článek, kde dáme Xperii active zabrat v extrémních podmínkách.

Baterie a výdrž: Achillova pata

Odolný telefon by měl zvládat nepříznivé podmínky a také by měl vydržet dostatečně dlouho na přijmu. A zde Sony Ericsson situaci velmi podcenil. Mám až obavu o to, že slabá baterie mnoho potenciálních zákazníků odradí od koupě. Po zadními kryty se totiž skrývá Li-Ion akumulátor s kapacitou 1200 mAh. Jde o totožnou baterii, kterou nabízejí malé Xperie. A jistě si vzpomínáte, že jejich výdrž nás rozhodně neoslnila. Dle očekávání se bohužel nic nezměnilo ani v Xperii active. Při silnějším využívání, kdy v sítích 3G visíte na internetu a máte spuštěnou synchronizaci e-mailů se sociálními sítěmi, se připravte na nabíjení každý den.

Pokud budete telefon používat spíše jen k volání, psaní zpráv a občasném zhlédnutí novinek na internetu přes Wi-Fi, vydrží Xperia active s vypětím všech sil do třetího dne. Více ale rozhodně neočekávejte. Pokud prahnete po delší výdrži, rozhodně doporučujeme zatrhnout sítě třetí generace. Nabíjení samozřejmě probíhá skrz microUSB konektor. Jakmile nabíječku odpojíte, objeví se na displeji hláška, abyste nezapomněli uzavřít krytky.

Zvuk: na plné pecky

Jakoby výrobce tušil, že odolný telefon bude možná používán i v hlučném prostředí. Hlasitý reproduktor hraje opravdu velmi nahlas a jen tak jej nepřeslechnete. Vcelku kvalitní je i kvalita, nicméně na nějaký dlouhodobý poslech to rozhodně není. Na plné pecky hraje telefon i do sluchátek. Už dlouho se mi nestalo, aby mi u telefonu vyhovovala hlasitost nižší než na 75 %. Xperia active hraje ale opravdu hlasitě. Dobře je na tom i s kvalitou a Sony Ericsson si tak stále drží svůj standard, který nasadil již před mnoha lety. Zvuk si můžete i z části upravit, neboť je k dispozici ekvalizér. Vlastní nastavení si ale bohužel nevytvoříte.

Displej: zapuštěná a jemná BRAVIA

Už výše jsem se zmínil, že je displej šikovně zapuštěn pod kovový rám. Stejně jako ostatní nové Xperie, i active dostala vylepšení v podobě Sony BRAVIA enginu, který vylepšuje kontrast. Velikost se zastavila na rovných třech palcích, což při rozlišení 320 x 480 pixelů poskytuje dostatečně jemné zobrazení.

Displej je krásně čitelný ze všech úhlů a při dostatečném jasu i na sluníčku, což se u odolného telefonu určitě hodí. Zbývá dodat, že dotyková technologie je samozřejmě kapacitní (nehtem tedy ovládat nelze). Telefon na vaše dotyky reaguje přesně a spolehlivě.

Uživatelské prostředí: nadstavbový ideál?

Vzhledem k menšímu displeji Sony Ericsson sáhl k použití stejného prostředí jako u letošních malých Xperií. Na Android 2.3.4 tedy výrobce přidal vlastní nadstavbu. Je však třeba říci, že jedním slovem skvělou nadstavbu. K dispozici je pět pohotovostních obrazovek, které můžete zaplnit zdařilými widety, kterých je navíc k dispozici opravdu mnoho. V nabídce vás například překvapí widget „svítilna“. Aby byla plocha displeje využita na maximum, lze do každého rohu umístit až čtyři zástupce svých oblíbených aplikací. Jednoduchým vynásobením dojdeme k číslu 16. Přesně tolik zástupců máte neustále po ruce a stále zbylo místo pro widgety.

Pohotovostní obrazovky

Pokárat však Sony Ericsson musím za notifikační lištu. Ta sice samozřejmě nechybí, nicméně její nevyužití je skoro trestuhodné. Nenajdete v ní totiž nic, než nové události. O rychlém spouštění některých funkcí si budete moci nechat jen zdát. Sony Ericsson se to snaží napravit novou funkcí, která přichází právě s Androidem 2.3.4. Pokud podržíte vypínací tlačítko, narazíte na volbu „vytvořit snímek obrazovky“.

Čím si vás Xperia active získá, je jednoznačně její rychlost. Díky silnému 1 GHz procesoru je vše naprosto plynulé a telefon se nikdy nezadýchá nebo vás nenechá čekat.

Do hlavního menu se dostanete stiskem malých čtverečku v dolní části displeje. Menu je orientováno horizontálně, takže se pohybujete do stran. Tvořeno je maticí ikon v uspořádání 4x3. Po prvním zapnutí se menu skládá ze čtyř obrazovek, jejichž počet narůstá s počtem nainstalovaných aplikací. Pochvalu si výrobce zaslouží za možnost úpravy menu. Seřadit aplikace můžete abecedně, dle frekvence využívání nebo chronologicky. Pokud jste si nevybrali, nezoufejte. Menu si klidně můžete srovnat dle vlastní libosti. K úplné dokonalosti chybí už jen možnost vytvářet složky.

Podoba hlavního menu

Výkon

Cenově i výbavou Xperia active zapadá do střední třídy a nabízí i odpovídající hardwarovou výbavu. Jednojádrový procesor s taktem 1 GHz, grafický akcelerátor Adreno 205 a 512 MB RAM. K tomu si připočtěte doslova učebnicovou odladěnost systému Android. Výsledkem je krásná plynulost. Na nic se nečeká, animace netrhají. Pastva pro oči. Z paměti RAM je uživateli k dispozici 335 MB RAM. Po náběhu systému zbývá většinou zhruba 180 MB RAM. Provedli jsme také několik benchmarků. Výsledky si můžete prohlédnout na přiložených screenshotech.

Programy: Mini Info, SmartBench 2011, AnTuTu, Quadrant

Fotoaparát: stále stejný problém

Integrovaný fotoaparát je dalším důkazem, že za odolným tělem „žije“ Xperia mini. Očekávejte 5 megapixelový snímač s automatickým ostřením a přisvětlovací LED diodou. Spokojeni budete také s nastavením, které čítá vše důležité. Vhod přijde i dvoupolohová spoušť na pravém boku.

Prostředí fotoaparátu

Jenže musíte očekávat také kompresi. Sony Ericsson se totiž zřejmě rozhodl bojovat o titul „Král komprese“, protože jinak se nelze vysvětlit, proč jsou všechny fotografie nekvalitní. Hezký snímek vytvoříte maximálně za slunného dne, a to ho stejně nesmíte na počítači nijak přibližovat. Při zatažené obloze nebo fotografování interiérů se připravte na šum, neostrost a ztracené detaily. Zatímco u malé Xperie jsme vzhledem k ceně přimhouřili oči, zde už to akceptovat nelze. Telefon za sedm tisíc korun musí fotit lépe, zvláště když je určen pro aktivní používání v přírodě, kde určitě budete chtít své nevšední okamžiky zvěčnit.

Ukázkové snímky


Při zataženu nebo v interiérech se Xperii active příliš nedaří

Reputaci si Xperia active napravuje v nahrávání videa. Rozlišení 1280 x 720 a plynulost 30 snímků za vteřinu je ve střední třídě nevídané. Výsledná kvalita sice neaspiruje na titul nejkrásnější HD video z telefonu, ale rozhodně jde o lepší průměr. Rozhodně potěší kontinuální zaostřování.

S novým Androidem 2.3.4 přichází také možnost pořizovat 3D snímky. Ano, i s jednou čočkou dokáže Xperia active zachytit 3D Panorama. Pokud se chcete podrobně seznámit s touto novou funkcí, odkáži vás na náš speciální článek.

Čtěte: Vyzkoušeli jsme pořizování 3D panoramat na Sony Ericssonech

Multimediální funkce: hudba, hry a video

Hudební přehrávač si Sony Ericsson upravil mírně podle sebe - přesně pro potřeby menšího displeje a snadného ovládání. Základní obrazovka obsahuje dvě záložky v horních rozích pro vstup do knihovny a do seznamu aktuálně přehrávaných skladeb. Dále pak pouze tři velká tlačítka pro ovládání přehrávače, časovou lištu a obrázek alba. Jednoduché, avšak plně dostačující.

Co však už tolik dostačující není, je nastavení. To je u hudebního přehrávače velmi strohé a tak se budete muset spokojit pouze s přednastavenými možnostmi ekvalizéru, nastavením xLOUD, které vylepší hlasitost reproduktoru (ačkoli to není moc znát) a tím to končí. Lépe je na tom knihovna, kde si můžete seřadit podle interpretů, alb nebo playlistů skladby ve formátech mp3, aac, wav a wma.

Hudební vlastnosti telefonu doplňuje integrované FM rádio, se kterým se však nepracuje zrovna nejpohodlněji, svou funkci však splní. Lépe je na tom funkce TrackID, která dokáže rozpoznat skladbu nahranou ať už z rádia nebo z televizoru. Nahraný vzorek pošle na internet a zpět vám přijde název skladby, o kterou se jedná. Funkce, která neodmyslitelně patří k Sony Ericssonům už po dlouhá léta.

Samostatný videopřehrávač bychom v základní výbavě hledali marně a tak nezbývá než se spolehnout na galerii médií. Přehrávač videa v galerii je opravdu primitivní – nenabízí žádné možnosti nastavení, pouze tři tlačítka pro ovládání přehrávače. Samotné zobrazení je vylepšeno technologií Bravia, o které jsem se zmiňoval výše. Malou perličkou je možnost upravení délky videa pomocí editoru. Nečekejte však žádné efekty a podobně – můžete pouze vystřihnout část z nějakého delšího videa a tím to končí. Přehrát můžete videa ve formátu mp4 a 3gp, na avi zapomeňte. Stačí ale stáhnout přehrávač z Android Marketu a nepříjemnost je zapomenuta. Problémy nečiní přehrávání HD videí. Osobně si však myslím, že to mnoho lidí na malém displeji nevyužije.

Her si na Xperii active pro můžete také užít dosytosti

Do této kategorie rozhodně patří také hry. V telefonu dostanete nainstalovaný balíček několika jednoduchých her, které vás zřejmě brzy omrzí. Z Android Marketu si však snadno stáhnete spousty her. Nemusíte se nijak omezovat. Xperia active zvládne i náročné 3D hry. Ačkoli to vypadá, že by se z Xperie active mohlo s přimhouřením očí stát nouzové herní zařízení, není tomu tak. Například vývojové studio Gameloft, které vydává špičkové tituly, nepodporuje rozlišení displeje 320 x 480 pixelů. Je to škoda, výkonově by Xperia active dané hry utáhla. Nezbývá než doufat, že se vývojáři umoudří. Pokud se tak nestane, musíte spoléhat na neoficiální porty her.

Telefonní funkce

U kontaktů je situace opět stejná jako u většiny Androidů. Aplikace je rozdělena celkem na 4 části. První je telefon, kde nalezneme klasický číselník pro vytáčení hovorů. Druhou částí je protokol hovorů, kde naleznete seznam všech přijatých, zmeškaných a odchozích hovorů. Třetí částí jsou samotné kontakty. Ke každému kontaktu můžete přidat hromadu detailů – emailovými adresami a telefonními čísly počínaje, poštovní adresou nebo přezdívkou konče. Poslední část aplikace je záložka oblíbené, kam si můžete přesunout své oblíbené kontakty abyste je měli hezky pohromadě.

Zprávy, e-mail, sociální sítě: táhněte dál!

Menší displej představuje jistá omezení při zadávání textu. Asi nejlepší volbou pro psaní je alfanumerická klávesnice na výšku. Píše se na ní dobře a v podstatě bez překlepů, zejména máte-li nastavenou hmatovou odezvu. Tuto skutečnost jsem si ozkoušel u více lidí a všichni se s klávesnicí poměrně rychle sžili. Pro „šílence“ je připravena i QWERTY klávesnice. V režimu na šířku se na ní při troše šikovnosti dá psát. Ale chtěl bych vidět toho, kdo by dokázal psát na QWERTY klávesnici v režimu na výšku. Novinkou v Androidu 2.3.4 je psaní ve stylu Swype. Prostě táhnete prstem po písmenkách, která chcete napsat.

Zprávy jsou v telefonu opět vyvedeny čistě v duchu Androidu, takže zde nečekejme žádná překvapení. Gmail klient nabízí přehledně zobrazené emaily roztříděné do jednotlivých složek stejně jako v počítačovém prohlížeči, nechybí hvězdičky ani štítky. Samostatný emailový klient dokáže pracovat s protokoly POP i IMAP nebo s Exchange účtem. SMS zprávy jsou standardně zobrazovány ve formě konverzací s jednotlivými kontakty, můžete si nastavit předmět konverzace a pokud připojíte nějakou přílohu, zprávy se automaticky změní na MMS. Nechybí samozřejmě možnost přidat více příjemců nebo stávajícího příjemce upravit.

Gmail, aplikace Timescape a Facebook

Co se sociálních sítích týče, tak o těch už jsme se zmínili v souvislosti s rozhraním Timescape. Ta totiž bude nejspíš hlavním dějištěm pro všechny vaše sociální sítě a kontakt s okolním světem skrze tento smartphone. Timescape můžete také rozšířit o další moduly jako je Gmail, Hudba nebo Google Reader.

V Sony Ericssonu Xperia active je předinstalován jak Facebook, tak Twitter klient – i když Twitter lze ve výchozím stavu používat pouze skrze Timescape. Příjemná je funkce „Hudba a videa přátel“, která ze zdi Facebooku vybere ty skladby a videa, která vaši přátelé nejčastěji sdíleli a která jsou nejoblíbenější. Příjemný způsob jak si zkrátit volné chvíle.

Organizační a outdorové funkce

Sony Ericsson Xperia active není primárně pracovní nástroj, a tak nečekejme žádnou obří výbavu. Android nám nabízí některé organizační funkce, z nichž nejdůležitější je asi kalendář. Ten nabízí klasické rozložení Agenda, Den, Týden nebo Měsíc, ale kvůli malé zobrazovací ploše rozhodně není zrovna z nejpřehlednějších. Mírného zlepšení docílíte přetočením telefonu na šířku.

Samozřejmostí je plná synchronizace kalendáře s Gmailem a nebo dalšími službami jako je například Exchange. Pomoci při synchronizaci může také aplikace Moxier Pro, která usnadňuje a zabezpečuje komunikaci právě s Exchange serverem. Dále zmiňme například opakovaný budík nebo software pro zabezpečení McAfee.

V telefonu samozřejmě nechybí ani čip GPS, který využijete například u Google Map. Čip je velmi citlivý a i při prvním startu zjistíte vaši přesnou polohu do třiceti vteřin. GPS dále využívá ještě aplikace Kompas, která taktéž pracuje velmi rychle. Za malý okamžik zjistíte přesnou adresu a orientaci severu.

Outdorových funkcí ale v telefonu už dále moc nenajdete. Návrat slaví program Walk Mate. Majitelé hloupých Sony Ericsson na platformě A200 už vědí, ostatním řeknu, že jde o krokoměr. V nové „androidí“ verzi nabízí i záznamy měsíc nazpět a lze jej samozřejmě nastavit i jako widget. Mějte ale na paměti, že jde o dalšího žrouta baterie. Předinstalována je také sportovní aplikace iMapMyFitness. Ta ale lze stáhnout i z Marketu. Nejde o nic speciálního. Za zmínku stojí ještě praktická svítilna.

Datové a internetové funkce

Datová výbava je dalším plusem ve výbavě Sony Ericssonu Xperia active. Poradí si jak ve čtyřech pásmech GSM sítí, tak ve dvou pásmech sítí 3G. GPRS i EDGE jsou shodně třídy 10, HSDPA se může pochlubit maximální rychlostí až 7,2 Mbps, HSUPA pak solidními 5,76 Mbps. Ve výbavě samozřejmě nechybí ani Wi-Fi podporující protokoly 802.11 b/g/n (překvapí vysokou citlivostí) nebo Bluetooth 2.1.

Internetový prohlížeč se nijak neliší od toho, jaký nabízejí vyspělé telefony s Androidem. Nechybí tak ani podpora Flashe, HTML5 či více oken. Díky 1 GHz procesoru je vše rychlé a plynulé. Jedinou vadou na kráse je tak displej. Stránky musíte přibližovat. To je ovšem daň za malé rozměry telefonu.

Závěrečné zhodnocení: slečna drsňák

Tak trochu snadnou pozici má na našem trhu Xperia active. Jedinou konkurencí ji je Motorola Defy. Jenže ta je podstatně větší a navíc nemá české menu. Minimálně několik týdnů se Xperia active nemá čeho obávat. Jde o velmi dobře vybavený telefon s nejnovějším Androidem, rychlým procesorem, vyladěným prostředím a bohatým základním balením. Trumfem je pak jednoznačně zvýšená odolnost a Xperia active je přímo předurčena těm, kteří se k telefonu nechovají zrovna v rukavičkách nebo pracují v prašném prostředí. Stejně tak si ji zařaďte do hledáčku, hledáte-li malý a vybavený telefon pro sportovní využití. Speciální aplikace spolu s vydařeným pouzdrem na ruku se vám budou hodit.

Sony Ericsson Xperia active

Pokud bych měl najít nějaká negativa, bude to jednoznačně slabý fotoaparát. Někomu také nemusí sednout design „s uchem“, nicméně si myslím, že je to jen o zvyku. Sony Ericsson Xperia active v současné chvíli pořídíte za zhruba 7 000 Kč, což se jeví jako přiměřená cena, zejména když zjistíme, že konkurence vlastně neexistuje.

sony-ericsson-xperia-active
Klady
  • záznam HD videa
  • nový a vyladěný Android 2.3.4
  • bohaté základní balení
  • výkonný 1 GHz procesor
  • bytelné zpracování
  • malé rozměry
  • odolnost proti vodě a prachu
Zápory
  • malá výdrž
  • slabší fotoaparát
Diskuze ke článku
svjb
Podle mě ten fotoaparát tak slabý není, přijde mi to slušné.
lukasenko
je nieco pravdy na tom ze SE ma vydat nejaky software na upravu tej kompresie fotoaparatu?
mira
Tahle recenze je dost polovičatá. V podstatě jen napsané do článku to, co je ve videu.
Jiří Onderka
funguje wisepilot stejně jako navigace u nokie 5230??myslím fungování offline

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze