Sony Ericsson Xperia arc
recenze

Sony Ericsson Xperia arc

Fešák s výkonem
40

Xperia arc patří mezi novinky, které mají nastartovat nový růst výrobce Sony Ericsson. Novinka přichází s dotykovým displejem BRAVIA, Exmor R technologií fotoaparátu, HDMI konektorem a nádherným vzhledem, který je podpořen štíhlým tělem. Vše navíc uzavírá 1 GHz Scorpion procesor a nejnovější Android 2.3.

Sony Ericsson Xperia arc

Nová Xperia arc opět vychází z osvědčeného vzhledu původní Xperie X10. Z původního modelu přebírá jen to dobré, a navíc přidává i inovativní technologie a opět o něco hezčí design. Přestože arc nepřichází s dvoujádrovým procesorem, a někteří uživatelé tento krok zazlívají, příliš to nevadí. Ne vždy hraje prim hardware. Důležitým a často opomíjeným faktem je, že záleží i na samotném softwaru a tom, jak jej výrobce vyladil. V případě arcu si výrobce dal velmi záležet a vše se pozitivně odráží na vyladěnosti celého prostředí a rychlosti reakcí. V softwarové oblasti kraluje Android 2.3.3 Gingerbread, poháněný 1 GHz jednojádrovým procesorem.

Největšími změnami jsou štíhlejší rozměry, líbivější vzhled a technologie převzaté od Sony. 8,1 MPx fotoaparát se může chlubit technologií Exmor R, kterou se honosí digitální ultrazoomy a zrcadlovky. Technologie BRAVIA pro lepší a věrohodné podání barev a kontrastu zase pochází z LCD obrazovek. Drobnou změnou je pak HDMI konektor nebo systém eliminující nežádoucí ruchy při hlasovém hovoru.

Technické parametry Sony Ericsson Xperia arc

Kompletní specifikace
Konstrukce125 × 63 × 8,7 mm, 117 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,2" (854 × 480 px)
Fotoaparát8,1 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 MSM8255, CPU: 1×1 GHz, GPU: Adreno 205
PaměťRAM: 335 MB, vnitřní paměť: 512 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2011, ?

Sony Ericsson Xperia arc: – videopohled

Design a konstrukce: Model jak se patří

Novinka částečně vychází ze vzhledu původní Xperie X10, přičemž samozřejmě design prošel několika obměnami. První změnou, která upoutá na první pohled, jsou prohnutá záda. Tento jev je u mobilních telefonů nevídaný a podobně atypickou konstrukci jsme mohli například spatřit u stařičké Motoroly Rizr Z8. Tento designový výstřelek není ale na škodu. První soudy dávaly najevo horší ergonomii při držení, naštěstí se ale obavy rychle vytratily. V ruce se drží velmi dobře a výtku bych možná směřoval k absenci prvků, které by různým způsobem narušily hladké linie plochy zadního krytu. Vzhledem k hladkému povrchu může při menší šikovnosti dojít k snadnému vyklouznutí telefonu z ruky.

Další příjemná změna na sebe nenechá dlouho čekat. Je jí samotná hloubka telefonu, která v nejužším bodě činí příjemných 8,7 mm. Arc je tak jedním z nejtenčích smartphonu současnosti. Na krajích můžeme naměřit tloušťku zhruba 10 milimetrů, což je stále velmi dobrá hodnota. Po bocích telefonu se line stříbrný plastový lem, viditelně s odkazem na původní Xperii. Celé tělo telefonu je vyhotoveno z plastových materiálů, kovové prvky bychom bohužel hledali jen stěží. Tato skutečnost se velmi příznivě podepsala na celkové hmotnosti 117 gramů. Původní Xperia vážila 135 gramů a rozdíl je znát.

V otázce zpracování si nová Xperia arc oproti X10 výrazně nepolepšila. Obě zařízení jsou celoplastové a s tím souvisí celá řada neduhů, jako tendence k povrzávání a různým pazvukům. Původní Xperia byla celkem solidně zpracována, přesto její největší slabinou byl její zadní kryt, který se značně prohýbal a vrzání mu nebylo cizí. Nová Xperia má hodnotnější plasty, především kolem displeje. Zadní kryt je ale u takto cenově ohodnoceného zařízení ostuda, pruží, prohýbá se a již po pár dní se ze spodní části začíná ozývat nepříjemné vrzání. Naneštěstí má také určitou vůli a mírně se posunuje v podélném směru. Určitě není utopií vyrobit kvalitnější kryt. Když už se výrobce vyhnul použití kovových materiálů, mohl si alespoň dát záležet na kvalitě a provedení zadního krytu. Chválíme ho alespoň za výstupek ve spodní části, který usnadňuje manipulaci s krytem.

Přední strana patří rozměrnému dotykovému displeji o úhlopříčce 4,27“. Ochranný kryt je bohužel lesklý a je tak sběratelem otisků. Nad zobrazovací plochou se nachází sluchátko, vedle kterého je dále proximity senzor a čidlo regulující intenzitu jasu displeje dle okolního osvětlení. Na spodní části telefonu nalezneme nerozlučné kamarády v podobě tří mechanických tlačítek – klávesy zpět, klávesy pro vyvolání posledně spuštěných aplikací, případně pro minimalizování aplikací či her a poslední klávesy vyvolávájící nabídky náležící konkrétní funkci.

Co se týče konektorů, můžeme se radovat z nového přírůstku v podobě multimediálního konektoru microHDMI, který sídlí na vrchní části telefonu. Před různými nečistotami a prachem je krytý plastovou záslepkou, která na svém místě drží velmi dobře. Dále v této části telefonu zůstaneme. Nachází se zde totiž klávesa pro vypnutí či zapnutí telefonu nebo zamčení kláves. Levý bok v horní části ukrývá 3,5 mm hudební konektor jack.

Přesuneme se na pravý bok, který je o poznání zajímavější, působí zde totiž dokonce celá družina prvků. Prvně jmenovaný prvek je datový a nabíjecí konektor MicroUSB. Nad ním se nachází blikající dioda, která indikuje nabíjení baterie oranžovou barvou nebo přijatou zprávu či zmeškané volání zelenou barvou. Pod konektorem MicroUSB je dále kolébková klávesa pro ovládání hlasitosti. Na druhém konci v karanténě je dvoupolohová spoušť fotoaparátu, kterou já osobně vnímám jako úlet. Proč úlet? Asi nebudu přehánět, když řeknu že svými rozměry jsem v životě neviděl menší spoušť pro ovládání fotoaparátu. O to horší je její ergonomie, když je svou polohou takřka na samém rohu telefonu. Manipulace s ní tak vyžaduje dvojí um – zručnost a opatrnost.

Zadní prohnutý kryt v sobě ukrývá veliké lákadlo, a sice optiku 8,1 MPx fotoaparátu s technologií Exmor R spolu s přisvětlovací diodou. Pozor, tím ale nekončíme. Dále se zde nachází mikrofón, který eliminuje nežádoucí ruchy a zvuky při hlasovém hovoru. Na spodní straně pak nalezneme menší štěrbinu reproduktoru. Designové vlastnosti zadního krytu jsou dotvářeny nápiskem Xperia a ozdobnou kuličkou s logem výrobce.

Baterie a výdrž: Xperia X10 mi šahá na paty

Arc oproti původní Xperii přichází s baterií Li-Pol stejné kapacity 1 500 mAh, ale jiného označení. Při prvním sejmutí zadního krytu mě napadla myšlenka: „Že by výrobce nakonec přichystal baterii s větší kapacitou?“. Rozměrově je totiž baterie mnohem větší, než původní typ baterie ve staré Xperii. Co znamená kombinace 4,2“ dotykového displeje a této baterie? Nic co vyrazí dech. Neurazí, ale ani nenadchne.

Výdrž se pohybuje v hodnotách, na které jsme u Androidích zařízení zvyklí. Při použivání multimédií, surfování na webových stránkách a občas sem tam nějaké ta pořízené fotografie můžeme počítat s jednodenní výdrží, občas lze dosáhnout hodnoty i jednoho a půl dne. Stejné hodnoty Xperia arc dosahuje při pracovním využití s kontrolou a psaním e-mailů, voláním a používáním webového prohlížeče a organizačních funkcí. Pochvalu ale zaslouží rychlost nabíjení, baterie se nabije za necelé dvě hodiny. V balení se nachází nový typ nabíječky bez kabelu. Do nabíječky se totiž zasunuje datový kabel s USB koncovkou a druhou koncovkou MicroUSB, sloužící pro připojení k telefonu.

Zvuk: řvoun bez charakteru

Žádný koncert, ani velkolepé zvukové představení se bohužel nekoná. První Xperii jsme zazlívali její zvukový výstup skrze reproduktor. Bbyl nevýrazný, tichý, bez charakteru. Reproduktor této novinky patří mezi slušné křiklouny a v tomto ohledu není co kritizovat. Samotná kvalita a charakter zvukového výstupu ale patří do průměru, až podprůměru. Postrádám basy a především středovou složku. Zvuk opět inklinuje spíše k plechové show.

Displej: hleď přímo!

BRAVIA není jen šestipísmenné heslo vyjímající se na prospektech zařízení výrobce. Dotykový displej Reality technologie TFT s úhlopříčkou 4,2“ a jemným rastrem 480 x 854 bodů s LED podsvícením a zobrazovacím enginem BRAVIA představují skvělý obraz. Na kvality panelů s technologií SUPER AMOLED se ale může dívat z povzdálí. Barevné podání, ani úroveň kontrastu rozhodně není na takové úrovni.

Co ale potěší jsou reálné, živé barvy s vysokou hodnotou jasu a kontrastu displeje i při poloviční hodnotě nastavení. Nevybavuji si, kdy naposled jsem držel v ruce zařízení, jehož displej je tak dobře čitelný i na přímém slunci. Slova díků směřují k antireflexní folii, čitelnost na ostrém slunci je skvělá, zastoupeno je i čidlo které reguluje jas displeje podle okolního osvětlení. Kladné stránky brzo vystřídají stinné stránky. Velké mínus obdrží displej za své velmi špatné pozorovací úhly, kdy při změně úhlu dochází k patrnému zkreslování barev displeje.

Uživatelské prostředí: Perník z Pardubic? Nikoliv

Arc patří mezi první modely portfolia Sony Ericsson představené v tomto roce (představen byl na veletrhu CES v Las Vegas) a zároveň jako jeden z prvních modelů vstupuje i na náš trh. Kvůli problémům s dodávkami kvůli událostem v Japonsku se však uvedení na trh trochu zdrží. Zvony bijí a do dveří vchází slavnostně operační systém Android 2.3 Gingerbread. Když se ohlédneme za původní Xperií X10 a podíváme se na její ROMku s verzí Androidu 1.6, musíme konstatovat, že nebyla vyladěna tak, jak se sluší a patří. Úskalími byla především výdrž baterie a pomalejší reakce. Jak si výrobce poradil u arcu? O 200 % lépe. Připravil svižnou, odvážím se říci perfektně vyladěnou ROMku, která nezamrzává, má svižné až bleskurychlé reakce. Musíme výrobci vystřihnout poklonu. V žádném jiném zařízení s Androidem snad kromě LG Optimus 2X jsme nezažili tak rychlé reakce a tak svižné prostředí.

Pohotovostní obrazovky a ukázka widgetů

Ovšem zásluhu na svižném prostředí jistě nemá pouze přítomnost Gingerbreadu, ale také výkonný procesor o frekvenci 1 GHz pod označením Scorpion, architektury Qualcomm MSM8255. Přítomen je i grafický akcelerátor Adreno 205. Výrobce ale usnul na vavřínech co se týče paměti. Zastoupená paměť RAM 338 MB není nízká, ale oproti původní Xperii se nejedná o žádný nárůst. Po startu je k dispozici kolem 170 MB volné paměti. U nejlépe vybaveného zařízení bychom přeci jen rádi viděli minimálně paměť 512 MB – takhle mají některé modely konkurence značně navrch.

Přehled tapet pozadí, live wallpapers a nabídka widgetů

Jaké benefity sebou přináší Gingerbread? Především opět o chlup lépe optimalizované prostředí, rychlejší načítání a spouštění aplikací, menší energetickou náročnost, svižnější reakce a podporu bezdotykových plateb NFC, přičemž však čip NFC naneštěstí přítomen není. Další změny se týkají vzhledu. Hlavní menu se dočkalo nových voleb, kdy lze aplikace skládat dle nejpoužívanějších, podle abecedního seřazení nebo nedávno nainstalovaných. Jednotlivé aplikace a hry lze v menu libovolně přemisťovat, vše je limitováno jen vlastní fantazií. Z původních verzí Androidu se můžeme těšit na instalaci aplikací nebo her přímo na paměťovou kartu. Samozřejmostí je podpora Flashe ve verzi 10.1, takže nečiní problém přehrávat streamovaná videa například i na oblíbeném serveru stream.cz a dalších.Překvapením je start telefonu, který je nesmírně pomalý. Od samotného zapnutí až po zadání pin kódu se jedná o časovou prodlevu pohybující se kolem 30 sekund.

S povděkem kvitujeme, že výrobce opustil od spíše líbivého, než efektivního řešení typu Mediascape. Ale přeci jenom, ne tak zcela. Známé Timescape zde zůstalo. Jedná se o aplikaci, která sdružuje sociální sítě, poslední zprávy i aktivitu s telefonními kontakty a formou widgetu pak na pohotovostní zobrazuje nejnovější události. Animace jsou nyní již naprosto plynulé a reakce velmi rychlé. To jsou zhruba tak největší a nejviditelnější zásahy ze strany výrobce v Gingerbreadu. V základu nalezneme pár widgetů typu zprávy, počasí. Jedná se o malé widgety, které zbytečně nezahlcují obrazovku. Oproti konkurenčním výrobcům ale Sony Ericsson řadu výrobců nepřibalil a postrádat tak budete například widget pro zobrazení e-mailů a další. Také zamrzí, že nelze upravovat počet pěti výchozích pohotovostních obrazovek. Žádné si nepřidáte, neodstraníte ani nepřesunete.

Co se týče paměťových médií, musíme se spolehnout především na externí úložiště. Interní paměť nabízí skromnou hodnotu 320 MB. Výrobce ale přibalil do prodejního balení paměťovou kartu MicroSDHC o kapacitě 8 GB s třídou 2. Maximální kapacita MicroSDHC karet, s nimiž dokáže zařízení operovat, je až 32 GB.

Fotoaparát: svítím svítím, ale špatně vidím

Velkým, ne-li největším lákadlem je fotoaparát o rozlišení 8,1 MPx s autofocusem se snímačem typu CMOS a přisvětlovací diodou. Nic zas tak zajímavého, pojďme dále. Technologie Exmor R. Co to je? Tady se určitě zastavíme, protože se jedná o zajímavou novinku. Tato technologie ze světa digitálních fotoaparátů a kamer má na svědomí, lepší kvalitu a především světelnost snímků, pořízených za horších světelných podmínek, a to především na těch bez použití LED diod. Každý, kdo občas pořizoval snímky v nedostatečně osvětlených prostorech aniž by použil LED diodu či xenon ví, jak takové snímky vypadají. Exmor R by měl přinést menší revoluci, alespoň teoreticky. Dle našich testů, prováděných ve srovnání s Nokií N8 je vidět, že arc opravdu pořizuje v těchto situacích kvalitnější snímky, především více prosvětlené.

Prostředí fotoaparátu

Co ale samotný snímač? Přináší i jiné výhody, než lepší světelnost? Bohužel musím říct, že nejspíše ne. Oproti původní Xperii X10 s poslední ROMkou nesoucí Android Eclair 2.1 musím konstatovat, že co se týče obrazové kvality, jedná se pouze opravdu jen o velmi malé rozdíly ve prospěch arcu. Opět je znát nešetrná komprese, detaily se často ztrácejí. Modul je nejspíše podobný, jako v původní Xperii, jen mírně vylepšený. Fotoaparát musím ale pochválit za výborné podání barev a nízkou hladinu šumu, přičemž co se týče obrazové kvality, jedná o čistý průměr. Znám řadu lepších fotomobilů se stejným rozlišením, v čele s Nokií N86 či Samsung Innov8, za kterými arc výrazně zaostává.

Prostředí fotoaparátu

Co se týče pořizovaných videí, mohou být až v rozlišení 1280 x 720 bodů (720p) a formátu MP4. Kvalita výsledných videí není příliš dobrá, detaily a samotná ostrost nejsou tak dobré, jak jsme očekávali. Názor si můžete sami udělat dle přiložených ukázkových videí, včetně porovnávacího videa s Nokií N8 (bez hacku).

Ukázkové snímky z fotoaparátu

Optimální světelné podmínky

Optimální světelné podmínky

Snímky pořízené z bližší vzdálenosti

Snímky pořízené za horších světelných podmínek

Porovnávací snímky Xperia arc vs Nokie N8, aneb jak si vede Exmor R

Vlevo Xperia arc vpravo Nokia N8

Vlevo Xperia arc vpravo Nokia N8

Vlevo Xperia arc vpravo Nokia N8

Vlevo Xperia arc vpravo Nokia N8

Video z Sony Ericsson Xpera arc

Video ze Sony Ericsson Xperia arc vs. Nokia N8 – srovnání kamer

Multimediální funkce: domácí kino s kompromisem

Arc je více než optimálním zařízení pro multimediální vyžití. Hudební přehrávač, sice jednoduchých rysů se základními funkcemi, si konečně rozumí i s ekvalizérem. Ještě ale zbývá udělat jeden krůček v podobě možnosti vytvořit si vlastní zvukové nastavení. Hudební přehrávač umí zobrazovat cover art. Lze vybírat z hudebních alb, dle seznamu skladeb či podle umělců. Při minimalizování reprodukované hudby lze využít služeb widgetu na ploše, který zobrazuje vše potřebné, čili informace o právě přehrávané skladbě a zobrazuje také náhled alba. Dále lze skladbu pozastavit, přetáčet vpřed i dozadu. K otázce samotného zvukového výstupu zmíním, že hlasitost reprodukované hudby do sluchátek je nadmíru dostatečná. Kvalita výstupu je trošku jiný šálek kávy. Neurazí, ale nesrazí ani do kolen. Jedná se o lepší průměr, který je na úrovni původní Xperie. Takže jak je vidno, zvukový čip se osvědčil již z původního modelu a výrobce jej možná ani neměnil.

Prostředí hudebního přehrávače, ekvalizér s pevně nastavenými profily

Přítomnost výkonného hardwaru i grafického akcelerátoru přímo volá po hraní moderních her v náročnější 3D grafice a výrobce na toto volání slyší. Již v základu nalezneme velmi kvalitní herní titul po stránce grafiky Lets Golf! HD grafika je opravdu výborná a hra je svižná bez jakéhokoliv sekání. Takže arc a herní telefon? Ano! Otočme list a pojďme k dotykovému displeji, už asi očekáváte na co narážím. 4,2“ displej i podle ohlasů z mého okolí pomalu nahradí kapesní videopřehrávač. Vzhledem k větší úhlopříčce už není sledování filmů na mobilním zařízení neopodstatněné ani nesmyslné. Při sledování filmů je ale nutno počítat s jedním háčkem v podobě špatných pozorovacích úhlů, kde při odklonu o zhruba již 30 stupňů dochází ke ztrátě barevného podání a zkreslení barev. Co se týče kompatibility, budeme muset zabruslit do Android marketu. arc je v tomto směru totiž značný introvert a rozumí si pouze s formáty 3gp, nebo MP4. Na formáty avi a kontejnery typu DivX, xVid lze zapomenout.

Lets Golf HD - hra s velmi líbivou a kvalitní grafikou v 3D

Pořízené snímky z fotoaparátu lze prohlížet v líbivé 3D galerii, kterou už ale známe z předchozích Android zařízení. Stále ale přetrvává problém, že po otevření snímku je stále snímek neostrý a pořád jako by postrádá detaily. Tento neduh zůstává i v Gingerbreadu. Potěší, že přímo ve vestavěné galerii se vám zobrazí vaše alba ze služby Picasa a všem tak můžete pohodlně a rychle ukázat například snímky z dovolené, aniž byste je do arcu museli jakkoliv nahrávat. Sledovat videa na youtube lze prostřednictvím vestavěné aplikace, která dokonce zvládá přehrávání i v HD rozlišení. aplikace je pohodlná, rychlá a přehledná.

Aplikace Timescape, klient Youtube a 3D galerie obrázků

Telefonní seznam: Zvuk precizní jako diamant

S arcem se dovoláte ve všech běžných frekvencích sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz i v sítích 3G 800 / 2100 MHz. Kapacita telefonního seznamu je odkázána pouze na dostupnou interní kapacitu. Není tak problém uložit 1000,1500 nebo i více telefonních kontaktů, kterou mohou obsahovat libovolné položky a údaje. Každý kontakt může obsahovat obrázek, vlastní vyzvánění melodii, poznámky i několik typů adres, číselných kontaktů či emailových adres. Zároveň jednotlivé kontakty mohou být synchronizovány se sociálními sítěmi typu Facebook, z nichž jsou pak čerpány informace jako statusy, příslušné obrázky a jiné údaje.

V útrobách nastavení telefonu v podnabídce nastavení hovoru se ukrývá volba potlačení šumu. K tomu přičteme menší škvírku nacházející se na zadní straně telefonu a vychází nám z toho systém pro eliminaci a potlačení nežádoucích ruchů a zvuků během hlasového hovoru. Záměrně zmiňuji hlasový hovor, protože video hovory nejsou podporovány, i přesto že je zastoupena technologie 3G. Chybí totiž přední kamera. Jaká je kvalita hlasových hovorů? Hlas je opravdu velmi kvalitní, dostatečně hlasitý a čistý.

Co se týče zálohy a synchronizace kontaktů, každý kontakt nebo celý telefonní seznam může být zálohován ať už na paměťovou kartu nebo sim kartu. S Androidem - perníkem ale vystrkuje růžky nová možnost v oblasti telefonování, a to přímá podpora internetové telefonie. Přímo v nastavení lze zadat SIP účet poskytovatele dané služby a účet. Rázem plní arc funkce i jako internetový telefon, který umí hovory nejenom poskytovat, ale i přijímat.

Zprávy: zůstaneme v Asii

Sony Ericsson připravil tři základní druhy softwarových klávesnic, rozdělené podle regionu. Využívat lze japonskou, čínskou nebo výchozí klávesnici. Osobně jsem hned byl nemile překvapený absencí softwarové alfanumerické klávesnice, připraveny jsou pouze QWERTY klávesnice ať v portrét režimu nebo horizontálním. Psaní v horizontálním režimu je poměrně komfortní, klávesnice je prostorná a mezi jednotlivými klávesami je vždy dostatek prostoru. Každou zprávu lze doplnit vybranou grafickou emotikonou. Editor zpráv je jednoduchý s minimem nastavení. Přijaté zprávy jsou zobrazovány ve formě konverzací. U předchozí Xperie se mi stávalo, že při psaní delší zprávy docházelo ke zpomalování tempa, editor byl s dechem u konce. V případě arcu jsem se zatím s ničím takovým nesetkal.

Čínská (EN/CN) Qwerty klávesnice

Výchozí typ QWERTY klávesnice

Co se týče emailové komunikace, lze využívat služeb dvou táborů. První tábor pod taktovou Gmailu nabízí přehledného klienta, který umí pracovat s Gmail účtem s mnoha pokročilými volbami včetně štítkování a podobně. Chlubí se nízkou spotřebou dat i stahování na pozadí. Samozřejmě pracuje i s přílohami. Druhý klient se nese v podobném duchu, lze ale pracovat s mnoha účty různých poskytovatelů.

Organizační funkce a GPS: Poznámka na svitek

Organizační funkce nepatří mezi silné stránky arcu. Absence poznámek či úkolů se dá přežít, ostatně existují dostupné alternativy na marketu. Mnohem horší je neschopnost pracovat s dokumenty Office. Očekával bych nějakou výchozí aplikaci, která bude sloužit pro čtení, případně editování kancelářských dokumentů Word, Excel, Powerpoint a dalších. Pro plánování lze využít služeb kalendáře, který může obsahovat více kalendářů z Googlu či jiných služeb. Kalendáře mohou být barevně odlišovány a jeho položky mohou být synchronizovány s google účtem.

Kalendář a jeho několik typů, tvorba nového emailového účtu, kalkulačka s goniometrickými funkcemi

S arcem můžeme využít i služeb navigace. Když řeknu Android, nesmí chybět jeho pravá ruka Google mapy. Tyto mapové podklady se každou verzí podstatně zlepšují. Po stažení nejnovější verze si již dokonce poradí s částečnou navigací. K plné dokonalosti chybí jen hlasová navigace. Zatím umí jen vypočítat vzdálenost, navést k cíli a říct, zda je úsek zpoplatněný nebo ne. Mapové podklady jsou stále pouze on-line, čili je zapotřebí mít datový paušál, nejlépe nijak limitovaný počtem stáhnutých dat. Největší nevýhoda Google Map tak zůstává a nejen v zahraničí je využívání Google Map tím pádem v podstatě nemožné bez velkých účtů za datové přenosy. Samotný GPS modul je citlivý, ale trošku líný. Při používání GPS modulu při Geocachingu (aplikace Handy Geocaching, trvalo několik minut i při zapnuté asistenci, než jsem se dočkal zafixování satelitů, ale i poté za jasného počasí bylo zafixováno průměrně kolem šesti satelitů.

Aplikace Google mapy a částečná automobilová navigace, chybí už jen hlasové navigování

Datové funkce: Připojit se a multimediálně sdílet

Datové funkce a především výchozí internetový prohlížeč mě osobně přinášel neskonalé potěšení.Internetový prohlížeč vyrukoval se svižnými reakcemi. Každá stránka je načtena v závislosti na rychlosti datového připojení ihned a potěší podpora flashe lite nebo i náročnější verze 10.1, respektive 10.2 po stažení příslušné aplikace z marketu. Přehrávání videí je naprosto plynulé, ať už v rozlišení 480p nebo HD.

Špičkový internetový prohlížeč, bezproblémů si poradí i s Flashem 10.1 viz videa stream.cz

Nečiní mu problém pracovat s více okny naráz. Samozřejmostí jsou multidotyková gesta a plynulé zoomování stránek. Jednotlivé webové stránky mohou být dále sdíleny prostřednictvím sociálních sítí či jiných zdrojů. Android prohlížení webu opravdu umí a v podstatě nenajdete rychlejší a komfortnější webový prohlížečem.

Datové technologie začínají přítomností technologií EDGE a GPRS, dále je přítomna technologie 3G s nástavbami HSDPA 7,2 Mb/s a HSUPA 5,76 Mb/s. Rychlým datům pak vévodí Wi-Fi b/g. Konektivita je v režii dvou konektorů MicroUSB, který slouží jednak pro komunikaci s PC nebo pro nabíjení. O multimediální výstup se stará microHDMI konektor. Zastoupen je i starší typ připojení TV-OUT pomocí 3,5 mm jacku.

Zhodnocení: osmiletý mezi třicetiletými

Nový arc to bude mít na startovní pozici velmi těžké. Navíc podle několik hodin staré informace se odkládá začátek jeho prodeje a není tak jisté, kdy se jej oficiálně dočkáme. Lze očekávat, že při vstupu na mobilní kolbiště se již utká s mnohými soupeři typu Optimus 2X, Optimus Black, Motorola Atrix a především Samsungem Galaxy S2. Tito soupeři nabídnou často mnohem lepší výbavu i funkce. Jmenovitě Atrix je opravdu velkou konkurencí, to samé i Galaxy S2 který má hned několik es v rukávu v podobě větší paměti RAM, kvalitnějšího fotoaparátu, dvoujádrového procesoru nebo lepšího displeje technologie SUPER AMOLED druhé generace. Atrix, pokud by se začal prodávat i v našich podmínkách může ohrozit rekordní pamětí RAM, velkou kapacitou své baterie nebo zajímavým příslušenstvím. Nemusím pak zmiňovat lepší rozlišení displeje, nebo opět dvoujádrový procesor. Výrobce by si toho měl být vědomý a při zvolení cenové politiky arcu to zohlednit. Prozatímní zprávy hovoří o ceně 12 000,-, Optimus 2X lze sehnat již za 11 499 ,-. Konkurencí bude arcu například i HTC Desire S, který nabídne velmi podobnou výbavu, nižší cenu, ale méně atraktivní design a některé horší funkce.

Jaký jsme si tedy utvořili názor na arc? Přináší něco nového? Jsou patrné rozdíly oproti původní Xperii X10? Krátkce lze odpovědět: pozitivní, ano jsou. Arc ve mně zanechal velmi dobré pocity. Měl jsem co do činění s velmi rychlým zařízením, které nabídne kvalitní a o poznání lepší dotykový displej svým podáním barev a nevídanou čitelností na přímém slunci. Arc mě rovněž dostal svou rychlostí, rychlými reakcemi a optimalizací celé ROMky. Fotoaparát mě nenadchnul ale ani neurazil. Prohlížení webových stránek a potažmo celou datovou konektivitu musím ohodnotit nejlepšími přívlastky. Za celou dobu testování mě neomrzel pohled na krásnou stříbrnou variantu, která svým elegantním designem opravdu budí pozornost. Konečně se nejedná o další černou placku, kterých je na našem trhu spousta. Trošku mě mrzí absence kovových materiálů. Na samotném zařízení je totiž pak znát, že jsou zde použité plastový materiály – viz vrzání, skřípání či menší vůle zadního krytu. Zmínit musím i mimořádnou kvalitu zvuku při hlasovém hovoru. Arc mohu doporučit, ale pokud bych dostal otázku zda si vybrat arc, Optimus 2X nebo Galaxy S2, na arc bych asi rázem zapomněl, pokud by nestál na prvním místě design. Ale to jsou pouze moje preference. Fotoaparát Galaxy S2 podle prvních ohlasů podává velmi dobré výsledky, výkon je také opravdu značný a samotná výdrž by díky baterii 1 650 mAh nemusela být špatná. Na škodu není ani větší paměť RAM, nebo dvoujádro.

sony-ericsson-xperia-arc
Klady
  • Vynikající zvuk ve sluchátku
  • Konektor HDMI
  • Kontrastní a dobře čitelný displej na přímém slunci
  • Nízká hmotnost a vydařený vzhled
  • Poslední verze Androidu
  • Velmi dobře odladěné a rychlé prostředí
  • Díky Exmor R kvalitnější snímky za zhoršených podmínek
Zápory
  • Velmi špatné pozorovací úhly displeje
  • Lehce nadprůměrný zvukový výstup do sluchátek
  • Pouze průměrné snímky z fotoaparátu
  • Zadní kryt má tendence povrzávat a pružit
  • Pouze plastové materiály
  • Paměťová karta pod zadním krytem a je třeba vyjmout baterii
Diskuze ke článku
Jakub
Všude je uváděna paměť RAM 512, tak jak to tedy ve skutečnosti je?
Michal Kostka
Michal Kostka
Dobrý den,
je možné, že část paměti je vyčleněna pouze pro grafické operace, jako je tomu v případě Galaxy S. Ale vycházím z vlastního měření, kde mi task manager ukazoval velikosti paměti 335 MB RAM. Ostatně na jednom screenshotu zde, můžete vidět využívanou paměť a dostupnou paměť.
robo
vsade citam ze fotoaparat robi velmi dobre fotky a to lepsie ako N8.ako to je,je alebo nie je to lepsie? na tych fotkach sa to tazko da zistit a aj ked, tak podla mna arc je lepsi...
hmm?
Michal Kostka
Michal Kostka
Dobrý den, pokud některé recenze uvádí, že fotoaparát fotí skvěle či dokonce převyšuje svými kvalitami schopnosti N8 v oblasti fotografování, tak daná recenze je psaná v opravdu subjektivním duchu. Zkuste se podívat třeba na snímky Samsungu Innov8 a poznáte opravdu markantní rozdíl ve prospěch Samsungu. I Nokia na plné rozlišení fotí viditelně lépe. V čem arc exceluje, tak je to světelnost a lepší barevné podání jeho snímků.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze